logo
RECEPT

Winnaar van mijn tv-jury-debuut: kippendij met paddenstoel, pistache & zoete aardappel

Winnaar van mijn tv-jury-debuut: kippendij met paddenstoel, pistache & zoete aardappel
INGREDIËNTEN

Dit is misschien niet het allermakkelijkste recept ooit, maar het is dan ook een heuse winnaar! Tijdens mijn jurydebuut in het tv-programma Over smaak valt te twisten mocht ik de gerechten proeven van twee concurrerende kookclubs, waarvan er uiteindelijk ééntje de aflevering won. En de winnaar, die maakte dit gerecht. Een super mals kippendijtje, met een duxelle van paddenstoelen die bijzonder goed combineerde met pistachenoten en een súper lekkere rode wijnsaus. Om je vingers bij op te eten. Of je bestek. De vraag is natuurlijk: kan ik dat zelf net zo lekker namaken?

Tijdens de opnames van het programma had ik namelijk al bedacht dat ik dit zelf ook moest proberen te fabriceren, maar dat is soms nog best lastig; zo’n vertaalslag maken van iets wat je ergens eet naar een recept. Gelukkig is er HelloFresh, die het televisieprogramma sponsort en naar aanleiding daarvan elke week het winnende hoofdgerecht uit Over smaak valt te twisten aanbiedt in de HelloFresh Box. Win-win! Maakt het leven een stukje makkelijker.

Winnaar van mijn tv-jury-debuut: kippendij met paddenstoel, pistache & zoete aardappel

Dat doet zo’n HelloFresh Box trouwens sowieso, je leven makkelijker maken, want je hoeft geen boodschappen meer te halen (de boodschappen worden afgemeten en wel in de box bij je thuis bezorgd), en niet meer na te denken (de recepten zitten erbij). Bovendien kun je elke week uit 9 recepten kiezen en per box kan je aangeven voor hoeveel personen je het wilt ontvangen. Da’s dus vers en gezond koken, maar dan 30x zo makkelijk gemaakt. Nieuwsgierig geworden? Bestel de HelloFresh Box zelf op www.hellofresh.nl!

Winnaar van mijn tv-jury-debuut: kippendij met paddenstoel, pistache & zoete aardappel

Bereidingswijze kippendij met paddenstoel

(voor 2 personen)

Verwarm de oven voor op 180 graden. Hak de sjalot en knoflook fijn. Snijd de paddenstoelen fijn en hak de pistachenoten grof. Snijd het dikke gedeelte van de kippendij met een scherp mes open tot een iets plattere filet (dan gaart-ie gelijkmatiger in de oven) en bestrooi met wat peper en zout.

Verhit wat olie in een koekenpan en bak de kip op hoog vuur lichtbruin, in 3-4 minuten. Haal de kip uit de pan en bewaar ‘m voor nu in een ovenschaal. Fruit de helft van de sjalot en knoflook aan in de koekenpan (gebruik lekker dezelfde; die bevat nog de smaak van de kip). Voeg de paddenstoelen, tijm en rozemarijn toe en bak 3-4 minuten. Breng op smaak met een snufje peper en laat dit mengsel (ook wel ‘duxelle’ genoemd) een uitlekken in een fijne zeef.

Verdeel de helft van de duxelle over de kippendij en bestrooi met de pistachenoten. Bak 17-20 minuten in de hete oven.

Winnaar van mijn tv-jury-debuut: kippendij met paddenstoel, pistache & zoete aardappel

Was of schil de zoete aardappel en snijd in parten. Doe de stukken in een pan en zorg dat ze nét onder water staan. Breng aan de kook en laat 10-12 minuten afgedekt koken. Giet af (let op: bewaar het vocht!) en stamp fijn tot een puree. Voeg er indien gewenst wat roomboter, zout en peper of wat kookvocht aan toe.

Maak nu de rode wijnsaus. Verhit een beetje boter in dezelfde koekenpan die je al de hele tijd gebruikt. Voeg de overgebleven sjalot en ui toe en bak 1 minuut. Voeg het laurierblad en de rode wijn toe. Verkruimel het halve bouillonblokje erboven plus 200 milliliter water. Breng de saus aan de kook en laat op een middelhoog vuur inkoken tot je ongeveer een kwart van de vloeistof over hebt.

Zeef de rode wijnsaus en giet de saus terug in de koekenpan. Snijd een eetlepel koude roomboter in kleine blokjes en roer die op het laatste moment door de rode wijnsaus.

Verdeel de zoete aardappelpuree over twee borden. Verdeel de kippendij met duxelle erover en schenk de rode wijnsaus erover. Eet smakelijk!

 

En dan nu de hamvraag: kon ik dit gerecht net zo lekker namaken als ik het gegeten heb tijdens de opnames? Nou, als ik écht heel eerlijk ben: nee. Maar wel bíjna net zo lekker. Hoewel dat er ongetwijfeld ook heel veel mee te maken heeft dat eten vaak nu eenmaal lekkerder smaakt wanneer het voor je bereid wordt, dan wanneer je het zelf klaarmaakt… 😉

Winnaar van mijn tv-jury-debuut: kippendij met paddenstoel, pistache & zoete aardappel

– Dit is een advertorial, wat betekent dat het een gesponsord artikel is. Dat verandert verder niets: mijn mening blijft ongezouten, de inhoud blijft oprecht. – 

 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties