logo
FOODSPIRATION

Roomboter vs. Margarine: wat is het verschil? Wat is ‘beter’? – GO GREEN

Roomboter vs Margarine

Ze staan vaak naast elkaar in de supermarkt, maar ze verschillen wezenlijk van elkaar: roomboter & margarine. Wat is het verschil nu eigenlijk? En wanneer kies je voor welk product?

Niet alleen zoek ik het voor je uit in dit artikel, maar ik vertel ook over mijn persoonlijke zoektocht naar een zo duurzaam mogelijke levensstijl. Want, zo blijkt, je keuze voor roomboter of margarine kan – ja echt! – met duurzaamheid te maken hebben!

Verschil tussen roomboter en margarine

Wat is nu precies het verschil tussen roomboter en margarine? Laten we eerst kort de verschillen bespreken, voordat we induiken op het vraagstuk wanneer je nu het beste roomboter of margarine kan gebruiken.

Roomboter

Kort maar krachtig: roomboter is dierlijk, margarine is plantaardig. Van roomboter wist ik dat eigenlijk wel: boter wordt immers gemaakt van zuivel.

Wil je zelf roomboter maken, dan kun je dierlijke room kloppen tot die schift. Wat je overhoudt zijn verse karnemelk en boter. Puur dierlijk vet, dus.

Margarine

Dan margarine! Dat wordt gemaakt van plantaardige oliën en bevat dus geen dierlijke ingrediënten. Eerlijk is eerlijk: dat wist ik eigenlijk niet, tot ik dit artikel schreef. De meest bekende producent van margarine is wat mij betreft Becel, dus die vroeg ik om me iets meer te vertellen over de ingrediënten van hun margarine. Dat is immers de beste manier om erachter te komen waar margarine dan precies uit bestaat!

Komt ie: de drie hoofdingrediënten zijn koolzaadolie, zonnebloemolie en lijnzaadolie.

Pecanijs gemaakt van margarine

Recept met margarine: Pecanijs (vegan!)

Wanneer kies je voor margarine en wanneer voor roomboter?

Wat mij betreft zijn er vier redenen waarom je voor roomboter, dan wel voor margarine kiest.

1. Plantaardig dieet? Ga voor margarine

Nu we geleerd hebben dat margarine alleen plantaardige oliën bevat en roomboter uit dierlijke vetten bestaat, is het duidelijk dat mensen die een plantaardig dieet volgen nooit roomboter eten.

Met andere woorden: roomboter is niet vegan. Margarine vaak wel. Zelf ben ik geen hardcore veganist, maar ik probeer wel in zoveel mogelijk maaltijden volledig plantaardig te eten. Voor mij heeft die keuze sterk te maken met het volgende punt.

2. CO2 uitstoot verminderen? Ga voor margarine

De CO2 footprint van plantaardige producten is lager dan die van dierlijke producten. Ongeveer 80 procent van al het land dat we als mensheid verbouwen wordt gebruikt voor veeteelt (of bijvoorbeeld voor gewassen die als veevoer gebruikt worden).

Dierlijke producten (zoals vlees en zuivel) hebben daardoor veel meer impact op het milieu, dus ook voor roomboter. Deze hogere impact komt ook omdat veeteelt veel meer broeikasgassen veroorzaakt dan het verbouwen van plantaardige producten. Met andere woorden: door meer plantaardig (margarine!) te eten kunnen we niet alleen meer mensen op aarde voeden, maar verlagen we tegelijkertijd ook onze CO2 footprint. Win-win, zou ik zeggen!

3. Margarine is lactose vrij

Wie gevoelig is voor lactose (een eiwit in zuivel) of voor koemelk, kan natuurlijk beter producten zonder lactose of zuivel gebruiken. Roomboter is niet lactosevrij, margarine is vaak wel lactosevrij.

4. Smaak van margarine vs roomboter

Dit is puur persoonlijk. Wie zweert bij een biefstuk die gebakken wordt in roomboter, die bakt die biefstuk natuurlijk lekker in roomboter. Wanneer ik zelf croissant of scones bak (zelden, want veel te veel werk :p) gebruik ik absoluut roomboter.

Geeft een smaak die niet te evenaren is met een plantaardige variant. In sommige baksels (brownie! Cake!) is margarine juist lekkerder, omdat die zo’n heerlijk plakkerige structuur geeft. Smaak is persoonlijk, smaken verschillen.

Wat smaak betreft verschilt het dus per persoon & per gerecht of je liever roomboter of margarine kiest.

 

Taart gemaakt met roomboter: kwarktaart met gekarameliseerde peer

Recept met roomboter: kwarktaart met gekarameliseerde peer

 

Margarine vs Roomboter? Wie wint?

Dat kan ik je niet vertellen, want het hangt ervan af wat jij zelf belangrijk vindt. Vind je het milieu belangrijk? Probeer je net als ik duurzamere keuzes te maken en zo veel mogelijk plantaardig te eten?

Dan zou ik zo vaak mogelijk voor margarine kiezen.

Vind je roomboter het lekkerste op aarde? Dan zou ik vooral een plak suikerbrood met een dikke laag roomboter eten – dat doe ik ook! Bij mij liggen ze naast elkaar in de koelkast: het pakje roomboter en het kuipje ‘Pure’ margarine van Becel, dat 100% plantaardig is.

 


Wat gebruik jij meestal: roomboter of margarine? En waarvoor?

Bakken met margarine: gember cake

Bakken met margarine: gember-chocolade cake

 


– Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Becel. Bedankt voor jullie input en informatie! –

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties