logo
FOODSPIRATION

Sapvasten getest: Wil eet… even niets

munt bosbes water

Lang heb ik er over nagedacht: wel of niet een paar dagen sapvasten. De voors en tegen buitelen over elkaar heen in de afweging. Ik deed het al eens eerder, lang geleden toen ik nog studeerde. Maar  ja, een studentenleven hangt nu eenmaal aan elkaar van kopjes thee met chocola, cappuccino’s en gezellige etentjes. En dus strandde ik al op de tweede dag toen een huisgenootje thuiskwam met een flinke doos bonbons.

Waarom?
Nu dus opnieuw die afweging. Waarom zou ik het wel doen? Sla de literatuur er maar op na: het is goed om af en toe te ontgiften, het snacken, snaaien en snoepen een paar dagen te onderbreken, grote schoonmaak te houden, aan introspectie te doen, enzovoort, enzovoort. En waarom niet? Ik denk dat ik al redelijk gezond eet, het is behoorlijk onhandig om te organiseren, saai en misschien ga ik me dan na afloop juist weer helemaal te buiten aan veel te veel lekkere dingen.

mandarijn wortel sap

Troetelbeurt
Nou ja, ik speel nog met de gedachte om er toch eens mee te beginnen als zich een ideale periode voordoet. Echtgenoot in het buitenland, vier dagen achter elkaar vrij en geen afspraken. Ik stel me mentaal in op drie dagen sapvasten en beloof mezelf daarnaast ook een uitgebreid bad, masker, troetelbeurt voor de voeten, lekker sporten, een goed boek, dutjes tussendoor en geen enkele verplichting.

Gezwicht
De afbouw week beperkt zich door feestjes en andere verplichtingen tot drie dagen en gaat niet helemaal vlekkeloos. De eerste van die drie dagen halveer ik mijn koffie inname en heb prompt een hele dag hoofdpijn. Kennelijk werkt het dus wel, die ontgifting. Op dag twee zwicht ik eerst voor de chocola die een collega meeneemt, vervolgens voor de onweerstaanbare snoepjes in de gezamenlijke snoeppot op het werk en tenslotte in de supermarkt (eind van de middag; levensgevaarlijk!) voor een veel te groot en te zoet toetje. De derde dag gaat het wel goed: geen alcohol, bijna geen koffie, weinig suiker en geen zware producten zoals kaas, bonen en uien.

munt bosbes water

Weer opstarten
Drie dagen lang hou ik me aan mijn voornemens: veel thee en water en drie keer per dag een groot glas vruchten- of groentesap. En het kost me verbazingwekkend weinig moeite om het vol te houden. Ik denk dat dat grotendeels komt omdat ik verder helemaal niets hoef. Geen verplichtingen, alleen doen waar ik zin in heb: heerlijk! En ook: geen verleidelijke geuren, geen trakterende collega’s, geen schalen vol lekkere broodjes of koekjes die smeken om gegeten te worden. Ook het opstarten gaat prima en het duurt gelukkig even voor ik weer begin met snacken en snaaien. Het resultaat: een lekker schoon gevoel, plattere buik en een paar kilo lichter. Conclusie: goed bevallen, volgend jaar weer.

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties