logo
211113100915Foodness4bietensoepimage.jpg

Buiten is het koud en volgens Gerrit Hiemstra kunnen we deze week de eerste natte sneeuw verwachten. Great. Er is maar één juist antwoord hierop en dat is stamppot; de ultieme maaltijd op donkere, koude avonden. Maar daar heb ik al eens over geschreven voor Foodness (lees 't hier!). En eigenlijk is soep net zo perfect als stamppot met dit weer, als je het mij vraagt. Vandaag gaat mijn blog dus over m'n andere favoriete winterkost: soep! Want soep is geweldig. Let maar op.

 

 

Vroeger at ik bijna nooit soep. Zelfs toen ik op kamers ging, maakte ik nooit soep klaar terwijl het een van de makkelijkste en goedkoopste opties is voor je avondeten. Ik at hooguit zo nu en dan soep uit zak van Unox. Daar kwam echter verandering in, toen ik ontdekte hoe makkelijk het is om je eigen groentesoep te maken. En sinds dien ben ik fan. (Ja, ik ben fan van veel dingen).

 

Een van de eerste soepen die ik maakte was courgettesoep, naar een recept van mijn huisgenootje. Dit recept is dan ook meteen het basisrecept van vrijwel al mijn groentesoepen geworden. En het gaat als volgt: fruit een uitje en een teen knoflook in olijfolie in de pan. Voeg je groente toe en bak dit even mee (behalve als je een kookgroente gebruikt, zoals spinazie, broccoli, bietjes). Giet er vervolgens wat water bij totdat de groente net onder staat. Doe er een groentebouillonblokje bij (goed woord voor Galgje) en laat de soep zo'n 10 minuutjes pruttelen. Kook het niet te hard, dan kook je alle vitamines eruit. Vervolgens zet je de staafmixer op de pan en maak je er een mooie gladde soep van.

 

Met dit basisrecept heb ik al ontelbaar veel verschillende soepen gemaakt. Van paprika- tot spinaziesoep. Het is makkelijk, goedkoop, snel en ook nog behoorlijk gezond omdat je eigenlijk alleen puur groentes eet.

 

 

Zelf hou ik erg van de smaak van een pure groentesoep. Wat mij betreft is het dan ook echt niet nodig om nog dingen aan je soep toe te voegen. Hooguit wat verse kruiden, zoals basilicum (ook gezond, lees mijn vorige blog maar) of munt. Ik hoor echter vaak dat mensen toch kook-, slagroom of kruidenkaas aan de soep toevoegen, om de soep wat romiger te maken. Zonde van je gezonde soep! Als je wil dat de soep wat romiger wordt kun je er veel beter voor kiezen om er een avocado door te pureren. Avocado is heel gezond, vult goed én is heel romig. Bovendien heeft deze milde groente -of is het nou fruit?- niet heel veel invloed op de smaak, of looks -kijk maar naar de foto van bovenstaande spinaziesoep of de eerste foto van mijn tomatensoep, zie jij ergens avocado?- van je soep. Een goeie vervanger voor room als je het mij vraagt.

 

Hoewel je dus niet per se dingen aan je basissoep hoeft toe te voegen, weet ik natuurlijk wel een paar combinaties die heel goed samen gaan. Zo vind ik een van de lekkerste soepen broccolisoep, die je heel goed een beetje op punt spicen met stukjes gebakken chorizo. Ook de combinatie van broccolisoep met Gorgonzola op een broodje of een toastje erbij is goddelijk. En wist je dat je pompoensoep nog veel lekkerder kunt maken, door er een scheut kokosmelk door te doen? Of dat bietensoep heel lekker is met appel-kaneelspiesjes?

 

Kortom; je kunt alle kanten op met soep! Maak het zo gezond of lekker als jij het wil. Eén ding staat voorop en dat is dat soep makkelijk is. Of je nu voor één persoon of je hele studentenvereniging staat te koken; soep is altijd goed klaar te maken. Bovendien kun je het prima invriezen als je over hebt, of in de koelkast bewaren voor de lunch de volgende dag.

 

Soep is geweldig; ik zei het toch?

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties