logo
FOODSPIRATION

Soja; hoe gezond is het nu echt?

200614120031sojaimage2.jpg

Soja is wederom een product waar je heel veel verschillende berichten over ziet: enerzijds wordt het aangeprezen als heel gezond, maar aan de andere kant zou het ook tot borstkanker kunnen leiden. Hoe zit het nu echt? Inge van De Bakparade zocht het voor jullie uit. 

 

De interesse voor soja in relatie tot gezondheid is te danken aan Japan, een erg ontwikkeld land, maar ook een land dat tegelijk veel minder last heeft van bijvoorbeeld borstkanker en hartziekten dan andere ontwikkelde landen. Het unieke aan het Japan is dat er in tegenstelling tot andere ontwikkelde landen veel soja wordt gegeten. Dus dan is 1 plus 1 2: soja zorgt ervoor dat Japanners minder borstkanker en hart en vaatziekten hebben. Of is het toch wat ingewikkelder dan dat? 

 

Soja en (borst)kanker
Bijzonder aan soja is dat het het enige natuurlijke product is dat isoflavonen in aanmerkelijke hoeveelheden bevat. Deze isoflavonen lijken in hun structuur heel erg op het vrouwelijke hormoon oestrogeen en kunnen de werking van oestrogeen nadoen in het menselijk lichaam, ze worden dan ook wel phytoestrogen genoemd. Door deze hormoon-stimulerende werking van de isoflavonen is met name veel aandacht naar de associatie tussen borstkanker en soja-inname gegaan. De studies die keken naar de invloed van soja-inname op borstkankerrisico (dichtheid van borstweefsel en hoeveelheid hormonen in het lichaam) vonden geen associatie tussen deze twee. Het lijkt er dus op dat soja-inname tijdens volwassenheid geen positieve invloed heeft op borstkanker risico.

Ander onderzoek kijkt naar de invloed van soja-inname op de overlevingskansen van vrouwen die al borstkanker hebben. In een studie uitgevoerd in Shangai zag men dat soja-inname postitief geassocieerd was (dus geen oorzaak-gevolg!) met een meer positieve gezondheidsuitkomst, met name bij vrouwen die een een specifieke soort borstkanker hadden (progesteron positieve borstkanker). Dat zou dus betekenen dat het goed is om soja te eten als je borstkanker hebt. Echter, een tweede studie uitgevoerd in America vond geen associaties. In weer andere studies, zogeheten cel studies, lijken soja isoflavonen de aanmaak van borstcellen te verhogen, wat juist een verhoogd risico op borstkanker kan aanduiden. Er is ook gesuggereerd dat het niet de soja-inname tijdens de volwássenheid is die het risico op borstkanker verhoogt of verlaagt, maar de inname tijdens de adolescentie, dus grofweg tussen je 15e en 20e. En dan is er ook nog onderzoek gedaan bij mannen en daar bleek geen enkel effect op de mannelijke hormonen zichtbaar te zijn. Hoewel ander onderzoek weer liet zien dat mannen die elke dag sojamelk dronken, minder kans hadden op prostaatkanker. Heel veel onderzoek dus, met tot nog toe tegenstrijdige resultaten.

 

soja, gezond, rijst, japans, isoflavonen, foodness, inge

 

Soja en de overgang

Vanwege de hormoonstimulerende werking van isoflavonen wordt soja ook veel door vrouwen in de menopauze gebruikt om de symptomen te verminderen. Dit verminderen van de symptomen is wederom iets waarbij studies zijn die dit bevestigen, maar ook studies die het ontkrachten. Ook dit blijft dus vooralsnog onduidelijk. Er is ook wat bewijs dat sojaconsumptie de osteoperose (botonktalking die zorgt voor poreuze en daardoor kwetsbaardere botten) die vaak optreedt na de menopauze kan vertragen. Maar wederom: er is onderzoek dat 'ja' zegt en ander dat 'nee' zegt. De vloek op onderzoek!

 

Soja en cholesterol
Er is veel onderzoek gedaan naar de vraag of soja zorgt voor een lager cholesterol, een belangrijke factor voor hart en vaatziekten. In het merendeel van de studies verlaagd soja het LDL cholesterol gehalte in het bloed. Maar er is een grote maar: het verlaagd het cholesterol gehalte maar met 3% dus super veel is het niet. Verder weet men nog niet of dit ook doorwerkt naar een verlaagd risico op hart en vaatziekten, hoewel er wel een paar observationele studies zijn die associatie laten zien tussen soja consumptie en een lager risico op hart en vaatziekten. 

 

Het is belangrijk om te onthouden dat het meeste onderzoek niet kijkt naar soja op zich, maar specifiek naar de isoflavonen in soja. Het kan dus zo zijn dat er andere stoffen in soja zijn die het positieve effect in de Japanse bevolking veroorzaakt. 

 

Algemene conclusie:

Alles bij elkaar kunnen we zeggen dat het onduidelijk is of soja daadwerkelijk goed voor je is, maar het lijkt geen negatieve effecten hebben. Dus: geniet van soja, maar geniet met mate.

 

 

Bronnen:

– Does high soy milk intake reduce prostate cancer incidence? The Adventist Health Study (United States). Jacobsen et al. 1998 

– Report on the 8th International Symposium on the Role of Soy in Health Promotion and Chronic Disease Prevention and Treatment. Messina et al. 2009. 

– Meta-Analysis of Soy Intake and Breast Cancer Risk. Trock et al. 2006. 

– Soy Protein, Isoflavones, and Cardiovascular Health: An American Heart Association Science Advisory for Professionals From the Nutrition Committee. Sacks et al. 2006. 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties