logo
FOODSPIRATION

Stamppotten zijn top!

031113153045Leonie2image.jpg

Mijn moeder gelooft haar ogen niet, als ze de titel van deze blog leest. Toen ik vijf jaar geleden mijn ouderlijk huis verliet, riep ik vol overtuiging dat ik nooit meer Hollandse pot zou eten. Bij mijn ouders stond iedere week minstens een keer een avondmaal van aardappels, groente en vlees op tafel. Ook de stamppot was in de winter een veel terugkerend gerecht in huize Ter Veld. Toen ik uit huis ging, wilde ik nooit, maar dan ook nooit, meer Hollandse pot of stamppot eten. Ik wilde creatiever in de keuken zijn en meer buitenlandse recepten proberen! Totdat ik na een jaar of twee, je voelt 'm vast al aankomen, ontdekte dat er meer bestaat dan alleen stamppot andijvie met worst. Ik ging experimenteren met verschillende soorten stamppot en inmiddels kun je me eigenlijk wel een echte stamppotfan noemen. Ik heb zelfs een stamppottenkookboek in huis!

 

Snijbonenstamppot van Leonie

 

Stamppot is geweldig. En als je dat (nog) niet met me eens bent, wat ik natuurlijk als geen ander begrijp, dan moet je zeker doorlezen. En als je het wel eens bent ook natuurlijk.

 

Stamppot is geweldig omdat je met weinig ingrediënten, neem aardappelen en een groente, toch iedere keer weer een ander, lekker maaltje kan klaarmaken. Zo eet ik regelmatig een stamppot snijbonen met een stukje vis, een preistamppot met sojachampignons of een te gave knalroze stamppot van bietjes. Bovendien ontdekte ik onlangs een heerlijke pittige rucolastamppot. Neem aardappelen en een groente en je hebt in principe je stamppot! Spinazie, wortel, paprika; je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt er een stamppot van maken. Perfect dus als je nog groentes over hebt en je niet weet wat je er mee moet doen.

 

Bietenstamppot van Leonie

 

Je kunt je stamppot zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wilt. Ik ben nogal van het gemakkelijke koken en maak mijn stamppot dus vaak met alleen-water-toevoegen aardappelpuree, een groente en wat witte peper. Super smakelijk en heel gemakkelijk. Ben je nou iets minder extreem lui dan ik, of eet je liever iets gezonder, dan kun je ook je stamppot maken van kruimige aardappelen, een rauw ei en de groente van je keuze. Op die beide manieren maak je een prima basisstamppot. Wil je nou iets meer? Dan kun je je stamppot nog een beetje oppimpen met witte peper, eventueel een teen knoflook voor weer een hele andere smaak, of een rood pepertje voor wat pit. 

 

Stamppot is geweldig. Vind je niet? Ik ben benieuwd wat jij er van vindt; ben je ook een stamppottenfan (of nu net geworden?) en welke stamppot staat bij jou vaak op het menu of wil je echt nog eens uitproberen? Laat jouw mening in een reactie achter. Ik ben zelf heel benieuwd naar een paprikastamppot, dus wellicht lees je daar binnenkort meer over op mijn blog GEWOONWATEENSTUDENTJESAVONDSEET.

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties