logo
FOODSPIRATION

Suikerdetox volbracht. En nu?

230414180124suiker.jpg

Wist je dat op hersenscans is aangetoond dat de hersenen van mensen op eenzelfde manier reageren op suiker als op cocaïne? De hersenen lichten op dezelfde manier op op de scan, wat in ieder geval inhoudt dat er neurologisch gezien verbanden zijn. Niet zo gek dus dat fabrikanten over de hele wereld hun producten graag vol stoppen met suiker, al is het maar een klein beetje: de consument vreet het als zoete koek.

 

Ik zou de stelling durven poneren dat van alle etenswaren in een supermarkt (die niet op de versafdeling liggen) zo’n 80% suiker bevat, in meer of mindere mate. Het is een goedkoop vulmiddel en lucratieve smaakmaker, en daarom een geliefd ingrediënt van grote fabrikanten. Dit ontdek je eigenlijk pas als je goed naar etiketten gaat kijken, zoals ik de afgelopen maand deed tijdens mijn suikerdetox. Zomaar een random selectie van dingen waar (vaak) suiker in zit, naast de usual suspects als snoep, koek en gebak:

– kroepoek

– sojasaus

– pindakaas

– gerookte zalm

– gesneden vleeswaren, van kipfilet tot achterham

– zuivelvervangers, van amandelmelk tot sojayoghurt

– door de supermarkt gemarineerd of gekruid vlees/gevogelte

– sladressings

– sauzen

– soep

 

Vaak is er wel een mouw aan te passen voor wie goed zoekt. Zo is de sojasaus van Kikkoman suikervrij, en ook de normale variant van Calvé is suikervrij, evenals de crunchy pindakaas van Meridian uit de Foodness webshop. Wie de kant-en-klare producten laat staan en zelf sladressing, pastasaus en broccolisoep maakt vermijdt al een heleboel ‘verstopte’ suiker. Wie hier meer over wil weten kan ik het boek Zout, suiker, vet van de Amerikaanse onderszoeksjournalist Michael Moss aanraden, dat een behoorlijk onthutsend beeld schetst van de grote (Amerikaanse) voedselproducenten ter wereld en de manier waarop zij bewust met suiker strooien.

 

supermarkt, suiker, suikerdetox

 

Suikerdetox

Om bovenstaande dingen te beseffen en om de invloed van suiker aan den lijve te ondervinden at ik een maand lang helemaal geen suiker, wat in mijn geval ook inhield dat ik geen (snelle) koolhydraten zoals aardappel, pasta, witte rijst of witte bloem at. Tijdens deze detox hield ik mijn eigen regels aan (die ik hier uitleg) en ging er natuurlijk ook wel eens iets mis. Maar de belangrijkste conclusie die ik kan trekken is dat het absoluut belachelijk is dat er zoveel producten zijn waar suiker in zit. Na een week (bij mij al na 4 dagen) zijn de ergste afkickverschijnselen weg en verdwijnen ook de cravings waarbij je het liefst een bak ijs of zak chips leeg zou willen eten. Dan is de uitdaging vooral om in de supermarkt of in cafe’s (of nog erger: benzinestations) te zoeken naar producten waar geen suiker in zit, en dat viel me behoorlijk tegen.

 

Zullen we daarom afspreken dat wij, als bewuste eters, proberen een vuist te maken tegen deze fabrikanten? Ik was niet van plan om met een spandoek de barricaden op te gaan, maar stel wel een boycot voor van producten als cornflakes, muesli en soepen waaraan steevast suiker wordt toegevoegd. Of dat echt zoden aan de dijk zet is natuurlijk de vraag, maar ik geloof liever dat alle beetjes helpen. Hoe minder stiekeme sluipsuiker er in voeding zit, hoe beter! Ik blijf mijn suikerdetox in de supermarkt zoveel mogelijk volhouden door hoofdzakelijk verse en onbewerkte producten te kopen. Alleen ga ik nu mijn detox voorbij is wel weer zelf taarten bakken, omdat ik daar nu eenmaal gelukkig van word.

 

Ook een suikerdetox proberen?

Om echt af te kicken van suiker is het nodig om een periode van minimaal een week een knop om te zetten en heel goed naar alle etiketten te kijken om stiekeme suikerinsluipers in je voeding te vermijden. Wie het ziet zitten kan er ook een maand van maken, zoals ik, maar dan zou ik adviseren om na één of twee weken wel langzame koolhydraten als havermout, quinoa, zilvervliesrijst  en koolhydraatrijke groenten als courgette en pompoen toe te voegen. Ik kan het zeker aanraden als eye opener, of als eerste stap op weg naar een gezond(er) leven.

 

Je zult merken dat je trek in snoepgoed of vette snacks verdwijnt en dat je oprecht kunt genieten van groenten, noten en gepocheerde vis. Zelf was ik een echte zoetekauw en was ik rond 21u niet weg te slaan bij de voorraadkast, terwijl ik nu volkomen tevreden op een paar amandelen knabbel na de avondmaaltijd en die chocoladepaashaas makkelijk kan laten staan. Maar zoals ik al eerder heb aangegeven: het ging mij om de test, en ik heb natuurlijk de verplichting aan jullie om ook met recepten voor cake of toetjes te komen die jullie doen watertanden. Wel probeer ik die zoals altijd relatief gezond te houden, vol voedingstoffen en natuurlijke, zo min mogelijk geraffineerde ingrediënten. Kortom, ik ga nu een taart bakken. Doei!

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties