logo
FOODSPIRATION

Suikervrij tot Valentijn! (#sftillvalentine)

040214104651BlogMerel2Image.jpg

Ruim een jaar geleden was ik met mijn vriend in Thailand en las ik het inmiddels erg bekende boek (vooral in Amsterdam) De Voedselzandloper van Kris Verburgh. Vanaf de eerste pagina was ik meteen geboeid, vooral van wat suiker in je lichaam doet was ik erg geschrokken. Ik raakte permanent géén voedsel meer aan waar suiker in zat. Hiervoor moest ik in het begin wel even afkicken, maar na verloop van tijd voelde ik me heerlijk. Maar na 10 dagen gaf ik me over aan een heerlijk zoet gefrituurd ‘Thais kokosoliebolletje’, wat het begin was van af en toe weer wat suiker eten. 

 

Nu een jaar verder kan ik zeker zeggen dat ik veel minder suiker consumeer dan voorheen, maar sinds de kerst geniet ik toch steeds vaker van een lekker toetje hier, een chocolaatje daar etc. Ik merk ontzettend dat wanneer ik iets van suiker eet, dat mijn lichaam automatisch een paar uur later weer om zoetigheid vraagt. Uit wetenschappelijk onderzoek is ook gebleken dat vooral de geraffineerde suikers (vanwege de hoge suikerpieken) zorgen voor de aanmaak van dopamine in je hersenen. Op zoek naar recepten zonder geraffineerde suiker? Hier staan je alle suikervrije recepten op Foodness op een rij!

 

Dopamine veroorzaakt kleine explosies in je hersenen, wat je een lekker gevoel geeft. Dit lekkere gevoel wil je lijf graag steeds opnieuw ervaren en het effect hiervan is dat jij steeds weer iets zoets wil en zo kom je in een vicieuze cirkel.

 

 

Daarnaast levert mijn maag ook steeds meer protest tegen de combinatie van geraffineerd suiker met vet. Dus na vanmiddag een heerlijke 'Toer de Toet' (een combinatie van alle desserts op de kaart) gegeten te hebben en twee seconden later meteen weer fijne buikkrampen te hebben, was ik er helemaal klaar mee en besloot ik om tot Valentijsdag suikervrij te gaan eten. Om het extra grondig aan te pakken heb ik op Instagram een hashtag gemaakt #sftillvalentine omdat het altijd fijn is om elkaar te motiveren en inspireren.

 

Nu moet je niet denken dat ik absoluut honderd procent negatief sta tegenover suiker en het nooit meer wil eten. Dat is zeker niet het geval. Af en toe een heerlijk taartje of een gebakje is heerlijk en daar mag je best af en toe van genieten. Echter is het wel zo dat de behoefte aan suiker steeds minder wordt naar mate men er minder van consumeerd. Daarom is deze detox van 12 dagen zo fijn, omdat je zal merken dat een klein hapje van een taartje opeens ontzettend zoet is en zelfs opeens ‘too much’. Een aantal suikervrije recepten vind je ook op mijn nieuwe Facebookpagina!

 

Nog een aantal fijne voordelen voor als je suikervrij gaat:

 

1. Suiker (glucose) veroudert je lichaam

Glucose stimuleert het groeihormoon IGF. IGF zorgt voor een snellere groei in de cellen, dit zorgt voor een tijdelijke oppepper, maar op den duur veroudert het je lichaam. Vergelijk het met een auto. Het groeihormoon IGF zorgt ervoor dat de motor in een oud Kevertje vervangen wordt door een Ferrari-motor die op volle toeren draait, en de hele wagen sneller doet verslijten en uiteindelijk in de vernieling rijdt. Het groeihormoon IGF zorgt er dus voor dat het lichaam krachtiger draait, waardoor het lichaam ook sneller slijt.

 

2. Je krijgt minder snel rimpels

Glucosemoleculen hebben de neiging om te plakken aan de eiwitten in ons lichaam, waardoor deze eiwitten aan elkaar gaan plakken en er suikerverbindingen ontstaan. Deze suikerverbindingen tussen de collageeneiwitten in onze huid zorgen ervoor dat de huid minder soepel wordt, waardoor we rimpels krijgen.

 

 

3. Je krijgt meer energie
Wanneer je geen suiker eet, wordt je suikerspiegel stabieler. Hierdoor heb je langer energie gedurende de dag en heb je geen energiedipjes.

 

4. Je drang naar zoetigheid verdwijnt
Suikervrij eten is in het begin misschien erg lastig, omdat de drang naar zoetigheid groot is. Maar na een aantal dagen verdwijnt deze drang bijna volledig waardoor je er geen moeite meer mee zult hebben. Na drie dagen suikervrij eten veranderen je smaakpapillen al en gaan bijvoorbeeld aardbeien, druiven en ander fruit opeens veel zoeter (en dus lekkerder) smaken dan voorheen.

 

Aan de cliënten in mijn praktijk en aan de modellen van Model Workout adviseer ik altijd om een paar dagen suikervrij te gaan eten, zodat ze kunnen ervaren wat dit met hun lichaam doet. Achteraf krijg ik hier altijd positieve verhalen over terug. De cliënten en modellen hebben minder last van hongergevoel, vermoeidheid, energiedipjes, een opgeblazen gevoel en minder darmklachten. Mijn advies is dus: Probeer het zelf en kijk wat het voor jouw lichaam doet! 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties