logo
FOODSPIRATION

Supermarktvlees of samen een koe kopen?

230114111037BlogEstherimage.jpg

Foodness stagiair Esther weet dat (veel) vlees niet goed is, voor jezelf en voor het milieu, maar eet het wel graag. Daarom gaat ze een koe kopen. Huh? Lees meer!

Dat vlees niet goed voor het milieu is, is eigenlijk allang bekend. Eén kilogram rundvlees veroorzaakt een CO2-uitstoot die gelijk is aan 169 kilometer rijden met de auto. Naast die uitstoot wordt de natuur er ook niet beter van. Elders in de wereld worden namelijk bossen gekapt om ruimte te maken voor de teelt van soja, en diezelfde soja wordt verwerkt in het veevoer.

Vlees = waterslurper
Naast de ontbossing en de uitstoot, heeft de productie van vlees ook veel water nodig. Het grootste deel wordt gebruikt voor de teelt van veevoer, maar het verschilt per vleessoort hoeveel water ervoor nodig is. Rundvlees is de grootste waterslurper, om 1 kilo rundvlees te produceren is 15.000 liter water nodig. Varkensvlees heeft minder dan de helft nodig, namelijk 6.000 liter water per kilo vlees. Kippenvlees is de hekkensluiter met 4.300 liter water per kilo vlees.

Vlees en je eigen gezondheid

Het eten van vlees schijnt niet alleen een aanslag op de natuur te zijn, ook je lichaam wordt er niet vrolijker van. Verschillende instanties doen zelfs de uitspraak dat het eten van vlees de kans op bepaalde ziektes en aandoeningen kan vergroten. Met name rood vlees en bewerkt vlees zijn hier de boosdoener van. Rood vlees en bewerkt vlees bevatten vooral verzadigd vet waardoor je cholesterolgehalte hoger wordt, wat de kans op diabetes vergroot. Ook zou het eten van rood vlees en bewerkt vlees de kans op kanker verhogen.

Diervriendelijke keuzes

Wil je na dit alles toch vlees blijven eten? Voor de consument wordt het steeds makkelijker om dier- en natuurvriendelijke keuzes te maken. De keurmerken die op vlees in de winkel zitten, geven vooral aan hoe diervriendelijk een product is, ook niet geheel onbelangrijk. Het Beter Leven kenmerk geeft bijvoorbeeld met sterren aan in hoeverre het dierenwelzijn is verbeterd ten opzichte van de gangbare veehouderij. Drie sterren zijn te vinden op biologische producten of producten met een vergelijkbaar dierenwelzijn.

 

Koop een koe
Er is een nieuw concept in het leven geroepen die vooral voor de consument duidelijkheid geeft over waar het vlees vandaan komt. Daarnaast garanderen zij dat de koeien die zij verkopen een goed leven hebben gehad en niet onnodig met antibiotica zijn behandeld. Gezonder voor de dieren, natuur en voor jezelf. Op de website van Grutto wordt een hele koe aangeboden. Door een vleespakket aan te schaffen koop je een ‘stukje’ van die koe. Een ‘stukje’ is in dit geval een vleespakket van 7,5kg waar verschillende soorten rundvlees in zitten: een figuurlijk stukje dus. De koe moet helemaal verkocht zijn voordat ze naar de slacht wordt gebracht, hierdoor wordt er geen vlees verspild. Afhankelijk van het gewicht van de koe, kunnen er ongeveer 30 pakketten à 7,5kg worden samengesteld. Ieder pakket bestaat uit dezelfde soorten rundvlees.

 

Hoewel ik zelf een echte vleeseter ben, kijk ik nu toch iets anders tegen het eten van vlees aan. Eigenlijk heb ik me ook nooit erg verdiept in de gevolgen die vlees eten heeft, voor de natuur maar ook voor jezelf. Vanaf vandaag ga ik minder vlees eten en áls ik dan vlees eet proberen om biologisch vlees te eten. En ik ga een stuk koe bestellen. Eens zien hoe lang ik dat ga volhouden!

 

 

Bronnen:

https://www.grutto.com/nl

http://flexitarier.nl/

http://www.wcrf.nl/

http://www.milieucentraal.nl/

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties