logo
FITSPIRATION

7 tips om je prikkelbare darm onder controle te krijgen

Leven met het Prikkelbare Darm Syndroom is knap vervelend. Continu letten op je voeding en je leefstijl, dat valt niet mee! Maar een prikkelbare darm tot rust en in balans brengen, hoe doe je dat? Een vraag die gepaard gaat met veel zelfstudie en uitproberen. En, helaas: lang niet altijd met resultaat! Om jou de moeite te besparen van een eindeloze zoektocht, hebben wij uitgezocht wat werkt. En wat niet.

Gelukkig zijn er stappen die jij kunt volgen om je symptomen te verminderen. In dit artikel lees je de 7 beste tips die helpen om je prikkelbare darm onder controle te krijgen.

Prikkelbare darm onder controle krijgen

Het vervelende aan het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is dat er niet één oplossing voor bestaat. Ook is er nog geen medicijn voor, wat helpt klachten te verlichten. Je bent daardoor aangewezen op het zelf elimineren van bepaalde voedingstoffen en aanpassen van leefstijl factoren. Daarbij is verlichting van je klachten ook nog eens geen garantie… Best lastig dus, om je darmen in balans te brengen – en houden!

1. Volg het 4-fasen D.A.R.M Programma van All Ways Healthy

Online zoeken naar informatie over het verminderen van je darmklachten, laat je al gauw verdwalen in opties. Daarnaast zijn er diverse cursussen en coaches te vinden die je kunnen begeleiden bij je zoektocht. Wij probeerden het 4-fasen D.A.R.M Programma van All Ways Healthy.

Deze cursus is opgericht door darmtherapeut en orthomoleculair therapeut Emilia, gespecialiseerd in maag- en darmklachten. Emilia richt zich met haar eigen praktijk en cursus specifiek op PDS, SIBO en het microbioom. Na zelf jarenlang klachten te hebben, heeft zij deze zelf genezen met behulp van haar studies. Emilia wilde meer mensen van hun klachten af helpen en besloot haar kennis te bundelen in het online programma. Met het 4-fasen D.A.R.M Programma ontdek je wat je zelf kan doen om je spijsvertering volledig te resetten, hoe je achter de oorzaak van je klachten komt, en hoe je dit effectief aanpakt.

PDS klachten aanpakken: Detox, Aanvullen, Reinigen & Moduleren

Het D.A.R.M. programma staat voor: Detox, Aanvullen, Reinigen en Moduleren. Het doel van het programma? Je darmen in de juiste volgorde helen. Dit is namelijk de reden dat veel mensen hun buikklachten maar niet onder controle krijgen. Je darmen hebben een groot zelfherstellend vermogen, maar daarvoor moeten ze wel de juiste ‘informatie’ krijgen op het juiste moment. Die informatie bestaat onder andere uit een passend voedingspatroon specifiek voor SIBO en darmklachten, en de juiste voedingssupplementen. Met het D.A.R.M programma pak je maag- en darmklachten stap voor stap aan.

Voor wie is het D.A.R.M.-programma geschikt?

Het programma is speciaal ontwikkeld voor mensen die last hebben van spijsverteringsklachten en (helaas) vaak al veel zelf geprobeerd hebben. All Ways Healthy helpt met het gerichte plan en laat zien dat er wel degelijk vaak een oplossing voor het probleem is.

Het 4-fasen D.A.R.M. Programma bestaat uit:

  • Het online D.A.R.M. programma met 10 modules binnen de 4-fasen D.A.R.M. strategie
  • D.A.R.M. Flowchart – Krijg overzicht in hoe je stap voor stap te werk gaat
  • D.A.R.M. Handboek – Zo weet je precies wat je wel en niet moet eten
  • D.A.R.M. Dieet – Groot Receptenboek (60+ pagina’s recepten)
  • Symptoom tracker – houd je symptomen bij
  • D.A.R.M Dieet Maaltijdplanner

2. Onderzoek jouw type PDS met SIBO test

Twijfel jij al een tijd of je een SIBO-ademtest wil doen? Deze test kan aantonen of je bacteriële overgroei van de dunne darm hebt. Volgens een onderzoek van Henry C. Lin uit 2004 blijkt dat maar liefst 84% van de mensen met PDS onderliggend SIBO heeft. Als je niet precies weet wat SIBO is, lees dan in deze blog over SIBO wat het is. Enkele hoofdsymptomen van bacteriële overgroei zijn een opgeblazen buik, boeren, constipatie of juist diarree.

Weet je de oorzaak van je klachten, dan kun je ze beter aanpakken. Wil je dus weten of SIBO de onderliggende oorzaak is van jouw klachten, dan biedt een SIBO-test uitkomst. Een van de bedrijven die zo’n SIBO-test aanbiedt, is Sibolab. Een test kost bij hen normaal 129 euro. Goed om te weten: de lactulosetest is de meest geschikte test bij SIBO. Aan de hand van de uitslag kun je – samen met een orthomoleculair therapeut – een behandelplan opstellen.

3. Reguleer je stoelgang

Wanneer je PDS hebt, heb je helaas vaak verschillende soorten ontlasting. Van diarree tot constipatie; het zorgt vaak voor vervelende situaties met veel buikpijn vooraf. Het is dus belangrijk te achterhalen wat jouw spijsvertering negatief beinvloedt, zodat je de ontlasting enigszins kan reguleren.

We horen je denken: maar hoe dan? Nou, door een gezond dieet te volgen met voldoende vetten, eiwitten en vezels. Kortom: een gezond en gevarieerd dieet. Verderop lees je welke voeding je beter wel en ook niet tot je wilt nemen.

Daarnaast is het van groot belang voldoende te drinken om je ontlasting te reguleren. Bij vochttekort is de kans op obstipatie groter, omdat de ontlasting dan droog en hard wordt. Drink dus voldoende om buikkrampen te voorkomen!

Tip: uit gewoonte drinken we vaak bij het eten. Toch is het voor je spijsvertering een stuk beter niet te drinken vlak voor, tijdens en na het eten. Wacht voor en na je maaltijden het liefst 30 minuten met drinken.

4. Ontdek voedsel triggers bij prikkelbare darm

Veel mensen met PDS vermijden bepaalde voedingsmiddelen liever, omdat ze merken dat deze klachten geven. Benieuwd welke voedingsmiddelen dit zijn?

Mogelijke voedingsmiddelen die leiden tot triggers bij PDS: (slechte) suikers en zoetstoffen, vet, gefrituurd en pittig eten, koolzuur, koolsoorten, ui en knoflook, peulvruchten, zuivel, alcohol en tabak. Het is handig om eens bij jezelf te testen of een van deze voedingsmiddelen darmproblemen bij jou triggeren. Om je klachten te verminderen, wil je de triggers zoveel mogelijk vermijden in je dieet.

Tip: ondanks dat veel voedingsstoffen tot triggers kunnen lijden, is het belangrijk dat je gevarieerd blijft eten. Vermijd dus niet niet direct te veel vetten, eiwitten en vezels in je dieet! Laat liever stapsgewijs enkele voedingsmiddelen uit je dieet. Zo ontdek je waar jouw triggers vandaan komen. 

5. Zorg voor voldoende vezels

Je prikkelbare darm onder controle krijgen, begint met een gebalanceerd dieet. Naast een gezond en gevarieerd voedingspatroon, wil je voldoende vezels binnenkrijgen. Mensen met een prikkelbare darm reageren niet altijd goed op bepaalde vezels. Wat je zou kunnen proberen, is het beginnen met inname van psyllium vezels. Belangrijk is om je inname langzaam op te bouwen. Psylliumvezels van Vitals bieden o.a. ondersteuning bij constipatie en dunne ontlasting/diarree.

Belangrijk! Bouw de inname van psyllium vezels langzaam op en drink voldoende water voor een zo goed mogelijke werking.

6. Beweeg voldoende

Voor je algehele gezondheid, maar zeker ook je spijsvertering is het van belang dat je dagelijks voldoende beweegt. Beweging zorgt er namelijk voor dat je darmen ook in beweging blijven, wat de stoelgang en spijsvertering weer bevordert. Een gezonde richtlijn is minimaal 30 minuten beweging per dag. Denk bijvoorbeeld aan wandelen, fietsen, fitnessen of een groepsles.

Beweeg je nu niet of weinig, probeer het dan rustig op te bouwen door dagelijks te gaan wandelen. De richtlijn is dagelijks 1000 stappen te zetten. En, beweeg jij dagelijks al voldoende?

7. Niet alle triggers vermijden

Wanneer je erg last hebt van klachten vanwege het Prikkelbare Darm Syndroom, ben je geneigd alle triggers te vermijden. Toch is dit niet verstandig. Vermijden is namelijk niet altijd de oplossing! Natuurlijk is het verstandig om voedingsmiddelen die klachten verergeren (tijdelijk) te skippen. Maar het allerbelangrijkst is dat je ontspannen bent en niet gestrest raakt, bijvoorbeeld door je PDS.

Krijg je tijdens feestjes bijvoorbeeld gauw last van klachten? Vermijd deze events niet, maar maak gepaste keuzes. Maak de situatie comfortabel voor jezelf door dieetwensen te communiceren. Vraag ook gerust waar het toilet is. Tot slot wil je leren omgaan met stress en spanningen. Zo slaan die niet direct op je darmen, wanneer er iets spannends op de planning staat!

Yes, je prikkelbare darm onder controle!

Je prikkelbare darm onder controle krijgen, kan zoals je gelezen hebt nogal een uitdaging zijn. Toch kun je met 7 bovengenoemde tips ervoor zorgen dat jouw PDS klachten verminderen. Ook raden wij aan altijd een expert te raadplegen wanneer je vastloopt in mogelijkheden. Deze kan samen met jou je ontlasting testen of een SIBO ademtest voorstellen.

Deze tests kun je doen via Mijnlabtest, een goede arts of een darmtherapeut.

Weet je niet waar je een goede therapeut kunt vinden? Neem dan eens een kijkje op de website van All Ways Healthy.

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties