logo
FOODSPIRATION

To detox or not to detox?

060515202659detoximage.jpg

Eigenlijk geloof ik niet in detoxen. Wat veel detox programma’s beloven is dat je je spijsverteringssysteem schoon maakt. De grap is alleen dat je darmen helemaal geen ‘rust’ nodig hebben; die werken altijd door. Wel zijn er bepaalde voedingsmiddelen (vlees, bijvoorbeeld) waarvan nog heel lang stukjes in je darmen kunnen achterblijven omdat die lastig te verteren zijn. Om je darmen ‘schoon’ te krijgen kun je beter een maand lang gewoon gezond eten met veel groente, veel fruit en vezels, zodat je darmen gewoon lekker aan het werken kunnen blijven. Door een periode vrijwel niets met vezels te eten leg je ze stil – daar gaan ze echt niet beter van functioneren. Overigens ondervangt de detox van Sapwinkel, die ik testte, dit (ten dele) door er losse vezels bij te leveren, die je met water moet innemen. 

 

Als je er niet in gelooft, waarom doe je dan een detox, muts?

Sapwinkel.nl vroeg me om hun 3-daagse detox uit te proberen, en dat maakte me nieuwsgierig. Waarom? Omdat ik in Azië sprak met een aantal Vietnamezen die vanuit hun boeddhistische achtergrond vaak een korte of langere periode vasten, waarbij ze niets eten en alleen maar thee of water drinken. Hun doel is niet om af te vallen, maar om los te komen van aardse afleidingen, op weg naar een meditatieve staat. Eén oudere man die ik sprak had een periode van van 40 dagen niets gegeten, en zei dat hij zich nog nooit zo fit, sterk en verbonden met de rest van de wereld had gevoeld. Boeddha, hun grote voorbeeld, at jaren achter elkaar niets, maar dat is natuurlijk voor bijna niemand haalbaar – zeker niet voor beginnelingen. Ik wil ook die verlichting proberen te bereiken waar de Vietnamezen over spraken, maar daar op een iets minder extreme vorm naartoe werken.

 

Een detox-light, op weg naar nirvana, dus?

Precies, dat was mijn plan! Gedurende 3 dagen at ik niets, maar dronk ik thee of water en nam ik 4x per dag een sapje. Die sapjes hebben overigens opwekkende namen, zoals Crazy Carrots en Twisted Beet. Ook kreeg ik bij de Sapwinkel detox veel uitgebreide informatie waarin o.a. staat hoe je je lichaam kunt voorbereiden op de detox en hoe je na afloop weer moet opbouwen en, heel leuk: een aantal gember en citroensap shotjes, die ik zelf het liefst in een glas heet water goot als thee en die o.a. voor extra energie zorgen. Overigens heb ik wel af en toe (2 of 3 keer per dag) wat fruit toegevoegd, omdat ik anders mijn werk niet kan doen omdat ik flauw val. Om mezelf nog iets meer zen te krijgen heb ik daarnaast twee keer een yogales gevolgd.

 

En?

 

Pluspunten:

1. Het geeft ruimte in je hoofd. Je hoeft met zo’n detoxprogramma niet na te denken over wat je moet eten. Je hoeft geen boodschappen te doen, geen kooktijd in te plannen. Het is in dat opzicht dus heel makkelijk, en scheelt tijd. Tijd die je, mocht je er net zo zen van willen worden als ik, kunt gebruiken voor yoga of voor meditatie. Of je favoriete Netflix serie natuurlijk.

 

2. Je gaat wennen aan minder eten. Ik weet niet of het mentaal is of dat je maag echt al kleiner kan worden in 3 dagen, maar ik had op dag 3 na een ontbijt van een grote kop gemberthee, een sapje en halve banaan oprecht geen trek meer. Tot lunchtijd. Het is een wonder!

 

3. Je valt af. Duh, je eet drie dagen heel erg weinig. Daarna voel je dat je lichaam vraagt om groenten en fruit, en niet om kaas en chocola. Een detox kan dus een goede manier zijn om een periode te starten waarin je het roer om wilt gooien en gezonder wilt gaan eten. Bedenk wel dat je lichaam ook net zo snel weer went aan snelle suikers en ongezonde vetten; na één Snickers, drie dagen na mijn detoxperiode, was mijn zin in chocola en pindakaas weer terug. 

 

detox, sapwinkel, sapwinkel.nl, zen, foodness, boeddha, boedhisme

 

Minpunten:

1. Ik hou van creativiteit in de keuken. Als je niet hoeft te koken is dat makkelijk, maar ook saai. 

 

2. Sociaal gezien is het volgen van een detox bijzonder lastig. Verjaardagen waarbij je niet de taart moet laten staan zijn niet leuk, in de kroeg staan met een glas spa rood is stukken minder gezellig, etentjes met vrienden zijn ronduit killing als je niets eet. Eigenlijk is een periode vasten dus social suicide.

 

3. Je eet om energie te krijgen; die heb je nodig! Je kunt geen hardloopwedstrijd lopen zonder brandstof, dus je moet plannen op welke dagen je je detox kunt doen. Zorg bij voorkeur dat er geen al te intensieve activiteiten op het programma staan.

 

Conclusie

Het principe van detoxen om je lichaam te reinigen vind ik nog steeds niet heel zinvol, maar het boeddhistische uitgangspunt om zo nu en dan te vasten om meer tot jezelf te komen vind ik een mooi streven. Voor mij persoonlijk werkt een sapkuur prima, omdat de sapjes van Sapwinkel .nl gewoon lekker zijn (vooral de gember- en citroenshots!) en omdat ik er stiekem wat fruit aan toevoegde. Ik merkte dat ik op dag één moest wennen aan het hongergevoel, maar zodra ik me daarbij neerlegde kwam er ruimte in mijn hoofd. Ik voelde me letterlijk licht, zowel mentaal als fysiek. Nieuw doel: proberen elke maand een periode van 2 of 3 dagen te vasten. Liefst met sapjes zoals die van Sapwinkel.nl, of anders met zelfgemaakte sapjes, aangevuld met fruit. En minimaal elke dag een yogales. Wie doet er mee?

 

Pssst: met kortingscode 'foodness15' krijg je €15,- korting op je bestelling bij Sapwinkel.nl!

 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties