logo
190214141744AnnemerelBlog3Image.jpg

Eind januari was ik klaar met wat ongezonde praktijken waar ik de weken ervoor in vervallen was. Ik had het druk en was moe en in plaats van mijn lichaam voeden zodat het meer energie kreeg en ik die drukte beter aan zou kunnen, greep ik naar zakken chips, haalde ik regelmatig een frietje bij de snackbar een paar deuren verder en als ik geen zin had om avondeten te maken, dan dineerde ik met knakworstjes in bladerdeeg. Leuk voor een paar weken, maar niet erg handig als je in training bent voor een marathon.

 

Het roer moest om en voor mij werkt dat het beste als ik dat drastisch doe. Dus niet eerst een week minderen suikeren, dan een week minderen met koffie, dan minderen met… you get my point? Nee. Ik ben van nature een beetje zwart wit. En als ik dan terug wil naar mijn gezonde levensstijl dan moet dat drastisch, all the way.

 

Tijd voor een detox! Dat betekent:

– Een maand lang geen eten uit pakjes
– Geen toegevoegde suiker
– Geen brood, pasta of rijst
– Geen koffie
– Geen alcohol
– Geen rood vlees
– Geen frisdrank
– Geen melkproducten

 

 

Inmiddels zijn we ruim twee weken verder en heb ik geleerd dat ik af en toe ook wel een beetje donkergrijs kan zijn. Zo heb ik niet iedere dag 100% volgens de regels gegeten, maar heeft dat niet tot het gevolg dat ik in het ongezonde patroon van een paar weken geleden verval. 80/20 it is.

 

Ik ontbijt met havermout die ik bereid met amandelmelk, appel, kaneel, gojibessen en lijnzaad. Rond koffietijd eet ik een groot stuk bananenbrood (waar ik heel netjes thee bij drink, koffie is één van de weinige verboden middelen waar ik nog niet aan heb toegegeven), ik lunch met een rijk gevulde salade of speltboterhammen met gepocheerde eitjes, zalm en avocado. Tussendoor eet ik nog een plak bananenbrood, een handje nootjes, rauwkost met baba ganoush of een gedroogde vruchtenmix. Avondeten doe ik weer met een salade, soms aangevuld met zoete aardappelfrietjes of quinoa en een soepje. Mijn zoete trek stil ik ’s avonds met gebakken ananas of een havermoutkoekje.

 

 

En af en toe kleur ik buiten de lijntjes. Zo dronk ik tijdens een concert een glas cola, want hallo ik ging toch echt geen water drinken. Tijdens een date met mijn vriend at ik sushi, toen ik me vorige week een moment erg zielig voelde dronk ik warme chocolademelk met slagroom van Starbucks en at ik daar een chocolate chip cookie bij. En tijdens een High Tea met mijn collega’s liet ik die brownie niet liggen.

 

80/20 dus. Een gezonde basis met af en toe een iets minder gezonde uitschieter. Ik denk dat dat het meest gezonde en langst vol te houden ‘dieet’ is voor de meeste mensen. Geen dieet, maar een levensstijl.

 

Of ik me beter voel? Ja! Ondanks dat het bereiden van mijn eten en het plannen van mijn maaltijden een stuk meer tijd kost (geen dag is bij mij hetzelfde qua werkzaamheden, dus het vergt nogal wat inspanning) en ik het in februari minstens zo druk heb als in januari, voel ik me energieker en minder suf. Natuurlijk heb ik nog steeds dagen waarop opstaan lastig is en ik om 16.00u het liefst een dutje zou doen, maar dat had ik in januari iedere dag, dus wat dat betreft…

 

Ben jij een “alles of niets eter” of ben jij de gezonde balans zelve?

 

Liefs,

Annemerel

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties