Eerst even een onverwacht feitje: tomatenketchup is in sommige opzichten gezonder dan een verse tomaat. Huh? Jaha, omdat tijdens het productieproces van ketchup de tomaat tot op celniveau kapot gemaakt wordt (wat ook gebeurt tijdens koken) kun je er meer van de gezonde stof lycopeen uit opnemen dan uit een rauwe tomaat. Voor je vanaf nu alles met een soeplepel ketchup gaat eten: bedenk wel dat ketchup ook veel suiker bevat, bijna een suikerklontje per eetlepel.
Niet alleen tomaten horen thuis op de Foodness lijst met alternatieve superfoods, ook boerenkool, amandelen en avocado zijn wat ons betreft superfoods. Voor onze definitie van superfoods klik je hier.
Wat zit er in tomaten?
De opvallendste voedingsstoffen zijn lycopeen, fytoeen en fytoflueen. Ze behoren allemaal tot de carotenoïden en zijn krachtige anti-oxidanten. Lypoceen is het natuurlijke pigment in tomaten dat ze rood maakt (kies dus tomaten die zo rood mogelijk zijn!). Ze worden vooral goed opgenomen als je tomaten verhit en eet in combinatie met vetten, zoals olijfolie of vette vis.
Daarnaast bevat tomaat ook onder andere vitamine B1, B2, B6, vitamine C, vitamine A, foliumzuur, ijzer en calcium.
Wat is er goed aan tomaten?
De anti-oxidanten zoals lycopeen in tomaten zijn goed voor je huid en ogen en beschermen tegen de zon. Anti-oxidanten ruimen schade op die door schadelijke invloeden worden aangericht, dus ook door schadelijke invloeden uit bijvoorbeeld uitlaatgassen. De schade die UV-straling in zonlicht kan aanrichten in je huidcellen kan ook door een anti-oxidant als lycopeen ongedaan gemaakt worden. Wel moet je het daarvoor eten in combinatie met vetten (dus tomatensaus met een eetlepel olijfolie, of tomaat in combinatie met een vette vis) omdat de werkzame stof anders niet door je lichaam wordt opgenomen.
Vitamine B1, B2, B6 en vitamine C zorgen voor de aanmaak van bloedcellen, helpen die bloedcellen om zuurstof en CO2 te vervoeren en zijn betrokken bij celstofwisseling, dus hebben een positieve invloed op hart- en bloedvaten.
De combinatie van lycopeen, fytoeen en fytoflueen in tomaten schijnt ook invloed te hebben op de vorming van kanker, blijkt uit onderzoek. Er zijn signalen dat met name fytoflueen kan helpen om prostaatkanker bij mannen te voorkomen, dat lijkt in ieder geval bij proefdieren zo te zijn. De glycemische index (1 is het laagst, 100 is het hoogst) van tomaten is 15, wat betekent dat het langzaam afgebroken wordt en je bloedsuikerspiegel niet omhoog schiet.
Geïnspireerd geraakt? Ga lekker koken met tomaten! Maak bijvoorbeeld:
– Pangasiusfilet met parmaham en romatomaat
– Salade met geroosterde groenten
– Salsa
Bronnen:
Volg me ook op Instagram!
Daar deel ik nog veel meer recepten, foodie tips, nieuwe hotspots & gekkigheid uit mijn dagelijkse leven. Zie ik je daar?
x Claartje
REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN
Inloggen Via Social
Inloggen met wachtwoord
Nog geen reacties