logo
FOODSPIRATION

Top 5 hotspots in Noord-Friesland voor foodies en non-foodies

Friesland

Het is natuurlijk leuk om naar Ibiza, Australië of een of ander exotisch oord te gaan, maar ons eigen kikkerlandje heeft ook veel verborgen pareltjes. Waaronder het mooie… Friesland! Deze zomer ging ik, Sarah, op een culinair tripje naar Friesland. Daar eet je namelijk Friese lekkernijen die je niet wil missen (Suikerbrood, Fryske Dumkes!), en kun je een heleboel onverwacht toffe hotspots vinden. Daarom hier op een rijtje: 5 hotspots van Noord-Friesland.

De leukste winkelstraat

1. De Kleine Kerkstraat

De Kleine Kerkstraat is in 2010 als de leukste winkelstraat van Nederland benoemd en dat is niet zo gek. Wat deze straat zo bijzonder maakt is dat hij vol zit met kleine restaurants en café’s, zelfstandige boetiekjes en exclusieve winkeltjes. De shops kopen en verkopen bijna alleen maar lokale producten en gebruiken dit ook in hun horeca. Zo wordt er in een café melk gebruikt van de plaatselijke melkboer en zijn de sandwiches gemaakt van brood van de lokale bakker.

 

wadlopen in friesland

2. Oan’e Dyke

Op de dijk (Dyke = dijk) kun je wandelingen maken langs de Waddenzee en de Nederlandse natuur opsnuiven. Tijdens het lopen zie je lammetjes, schapen en koeien rondlopen en echte foodies kunnen je zeebanaantjes en zeekraal plukken. Wie niet zelf op avontuur wil gaan kan mee met georganiseerde wandelingen en wie helemaal niet wil lopen kan ook aanschuiven bij een huifkartocht. Tip: kleed je wel warm – de wind maakt het kouder dan je denkt!

 

Dorpstuin Snakkerburen

3. De dorpstuin

De dorpstuin is een grote tuin, gevestigd aan de rand van Leeuwarden. Hij staat vol met groente, kruiden, en bloemen. Wat zo speciaal is aan deze tuin is dat-ie verzorgd wordt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, dus het is eigenlijk een sociaal project. Een mooi idee, maar het is daarnaast vooral een plek waar de buurtbewoners lekker verse groenten kunnen kopen. Soms kun je er ook gezellig barbecueën!

 

Harlingen

4. ’t Havenmantsje (Harlingen)

Als je eerder naar een van de Waddeneilanden bent geweest dan ben je ongetwijfeld langs Harlingen gereisd. Dit havenstadje lijkt in sommige opzichten sinds de Gouden Eeuw niet veranderd te zijn; onder andere door de aangemeerde VOC-schepen. Aan de haven is een prachtig restaurant: ‘t Havenmantsje. Dit restaurant van Marco Poldervaart maakt gebruik van verse groente en vis van lokale producenten. Weetje: alle amuses zijn vegetarisch, zodat er genoeg keuze is voor iedereen!

 

Namen-muurschildering

Credit: postzegelblog.nl

5. Muurschildering Maria Louise

Om het hoekje van de leukste winkelstraat De Kleine Kerkstraat in Leeuwarden, vind je een grote muurschildering van Maria Louise. Wie? Maria Louise, die hofdame was in de Nassaustad Leeuwarden, is stammoeder is van de meeste koningen en koninginnen van Europa. Dat betekent dat haar kinderen onder andere de voorouders zijn van de koningin van Denemarken Margrethe II, koningin van Groot-Brittannië Elizabeth II, koning van Spanje Felipe VI en natuurlijk de koning van Nederland Willem Alexander.

Waar wacht je nog op? Op naar Friesland!

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties