Peper probeert het 'The 4 Hour Body' dieet van Tim Ferris uit. Lees ook haar eerdere blogs!
En toen was het uit met de bonen. De laatste week was, toegegeven, best lastig. Zo bleek op een avond de koekjestrommel niet meer te negeren (4 chocoloade-caramel koekjes, en mijn god wat waren ze lekker) en nam ik bij een etentje toch dat derde glas wijn. Ik voelde me er niet schuldig over – eigen regels, eigen keus – maar dan weet je maar waar de uiteindelijke resultaten op gebaseerd zijn. Met dezelfde reden is het goed om te vermelden dat ik veel meer sport dan de door Tim Ferris aanbevolen drie kettlebell trainingen per week. In een doorsnee week doe ik twee intervaltrainingen op de loopband, 2 krachttrainingen en maak ik een wandeling van tenminste 20 kilometer. De kettlebell training van The 4HB doe ik er als warming up thuis bij (omdat ik geen gordijnen heb, was dat gelijk gratis live entertainment voor mijn overburen. Bonus!). Al dat sporten zal ongetwijfeld van invloed zijn geweest op mijn resultaten.
En dat was natuurlijk de vraag die me het meest gesteld werd afgelopen maand: merk je daar nou wat van, al die bonen? Het antwoord is ja. Aan het eind van het dieet was ik ruim vier kilo lichter dan aan het begin. Er is, over m'n hele lichaam gemeten, 23,5 centimeter minder van mij en m'n vetpercentage ging naar beneden van 31% naar ruim 24%. En hoewel ik verre van Giselle Bündchen ben (oh well), zijn de voor- en na-foto's, al zeg ik het zelf, vrij spectaculair.
Het werkt dus prima, en ik denk ook te weten waarom. Timothy Ferris is een absolute tegenstander van calorieën tellen; het zou een vertekend beeld geven van waar afvallen om draait. Toch ben ik er zo goed als van overtuigd dat dat het geheim van dit dieet is. Je eet drie stevige maaltijden van tussen de 500 en 600 calorieën en komt dus in totaal uit op maximaal 1800 kcal per dag. Dat is voor de meeste mensen iets minder dan ze verbranden, en dus val je af. Simple as that. Ik heb bijvoorbeeld zo'n 2200 calorieën per dag nodig (gebaseerd op mijn rustmetabolisme en bewegingspatroon. Als je dat zelf ook wil weten, kan je het bijvoorbeeld hier uitrekenen en als je dan consequent 400 kcal minder eet, val je vanzelf af. Het voordeel van The 4 Hour Body is dat het voedsel dat je eet relatief weinig calorieën bevat, terwijl het wel goed vult. Je kan er dus veel van eten, ik heb persoonlijk geen moment honger gehad. En het is lekker.
Want dat wilden mensen ook vaak weten: wat eet je dan zoal de hele dag? Je zou zeggen dat het eentonig wordt, al die bonen, maar dat is niet waar. Bovendien: al besluit je je te beperken tot vijf basisrecepten, lekker eten is gewoon lekker eten. Variatie is belangrijk en gezond, maar dat kan je prima simpel houden. Als je googlet op 'slow carb recipes' kom je genoeg tegen, en hieronder vind je drie voorbeelden van mijn lievelingsgerechten van de afgelopen tijd.
Ik ga in ieder geval nog een tijdje zo door. Ik ben een tikkie minder strikt voor wat betreft de bonen, neem af en toe een boterham of een bakje kwark met fruit, en koekjes bij de thee. Maar ik geloof heilig in het belang van een stevig ontbijt, ben begonnen met calorieën tellen (op de eetmeter app van het voedingscentrum) en eet geen pasta, rijst of aardappels. Behalve op m'n smokkeldag – die is echt briljant en hou ik erin. Zes dagen per week keurig eten is zoveel makkelijker als je 1 dag in de week alles mag waar je trek in hebt! En je kan nog eens gezellig doen bij een feest of etentje.
Al met al: een geslaagd experiment. Iemand in de verleiding het ook te proberen?
Recept 1: zoete puree van erwtjes met gegrilde zalm
Nodig voor twee personen:
– 250 gram (diepvries)doperwtjes
– een blik reuzebonen
– een handje muntblaadjes
– een handje platte peterselieblaadjes
– twee mootjes zalm
– olijfolie
– salade naar keus en smaak
Bereiding:
Kook de erwtjes kort tot ze zacht zijn, en warm de reuzebonen een tijdje op.
Gooi de zalm op de grill en keer af en toe.
Giet erwten en bonen af en samen met de munt, peterselie en wat olijfolie in de blender gooien. Zout en peper naar smaak toevoegen.
Blenden tot er een mooie groene puree ontstaat. Zalm serveren met lekker veel puree en salade naar keuze. Ik vind veldsla of rucola hier heel lekker bij.
Recept 2: Linzen van Yotam Ottolenghi
Nodig voor twee personen:
– 150 gram Puy linzen (echt, die zijn het allerlekkerst)
– 20 gram boter
– olijfolie naar smaak
– 2 teentjes knoflook, fijngesneden of geperst
– 1 eetlepel djinten (gemalen komijnzaad)
– 3 middelgrote tomaten, in stukjes
– 20 gram koriander, fijngesneden
– 2 eetlepels tahin (sesampasta)
– sap van een halve citroen
– zout en peper naar smaak
– 1 rode ui, fijngesneden
NB: ik heb de hoeveelheden en bereiding enigszins aangepast naar eigen ervaring. Mocht je het helemaal volgens het boekje willen dan, koop het dan vooral; Yotam Ottolenghi schrijft geweldige recepten!
Bereiding:
Kook de linzen in ruim water met zout, ongeveer 25 minuten, en laat ze behoorlijk uitlekken.
Smelt de boter en een beetje olijfolie in een pan en gooi de fijngesneden ui, geperste knoflook en de djinten erbij. Zodra de ui glazig is, kunnen de linzen erbij. Even goed omschudden. Dan de koriander erbij (je kan een klein beetje achterhouden om later mee te garneren).
Vervolgens de tahin in de pan erbij doen, met een half kopje water en goed doorroeren.
Op smaak brengen met citroensap, zout en peper. In het originele recept gaan de tomaten al eerder in de pan, maar ik doe het pas aan het eind zodat ze heel stevig blijven en een beetje lauwwarm. Ottolenghi eet deze heerlijke linzen met een hardgekookt eitje en Turks brood, ik vind gegrilde aubergine en een stukje kip er heel lekker bij. Maar wat je er ook bij eet: you can't go wrong on this!
Recept 3: zwarte bonen van Gordon Ramsey
Nodig voor twee personen:
– 1 blikje zwarte bonen
– 1 avocado
– 1 eetlepel olijfolie
– 1 ui, fijngesneden
– 2 teentjes knoflook fijngesneden
– 1 rode peper, fijngesneden
– 1 theelepel kaneel
– 1 theelepel djinten (gemalen komijnzaad)
– handje fijngesneden koriander
– 100 gram feta, verkruimeld
eventueel:
– 2 pitabroodjes
– nog wat olijfolie
– chilipoeder
Bereiding:
Laat de bonen uitlekken.
Fruit de ui en de knoflook in de olijfolie, gooi de rode peper, komijn, kaneel en bonen erbij. Even laten pruttelen zodat alle smaakjes goed kunnen intrekken.
Verdeel over twee borden en feta, koriander en avocado erbij serveren. Gordon Ramsey serveert dit met tortillachips, ik niet. Als je het wel wil doen: pitachips zijn de bom.
Snij een pitabroodje in de lengte doormidden en iedere helft in vier kwarten, besprenkel met olijfolie en een beetje chilipoeder en doe de chips in de oven tot ze goudbruin en knapperig zijn. Lekker en relatief caloriearm.
Of je kan kijken hoe de meester het zelf aanpakt: hier vind je een filmpje van nog geen minuut waar Ramsey zelf dit gerecht bereid.
Volg me ook op Instagram!
Daar deel ik nog veel meer recepten, foodie tips, nieuwe hotspots & gekkigheid uit mijn dagelijkse leven. Zie ik je daar?
x Claartje
REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN
Inloggen Via Social
Inloggen met wachtwoord
Nog geen reacties