logo
FOODSPIRATION

Vanavond stappen? Ga voor een van deze skinny alcoholische drankjes en cocktails

161014093712DrinksImageHeader.jpg

Yay, Oud & Nieuw! Dé gelegenheid om (te) veel te drinken. Natuurlijk: te veel alcohol past absoluut niet in een gezond voedingspatroon. Maar hé, ‘te’ is nooit goed. Bovendien houden we bijna allemaal wel van een drankje op z’n tijd, of dat nu bij een fancy diner is of tijdens een stapavond. Wil je op die momenten een verantwoordere keuze maken? Lees dan snel verder, want wij bespreken enkele skinny cocktails.

Lees ook: de 5 beste zomerdrankjes (met en zonder alcohol)!

Eerst even een stukje voedingsleer. Er zijn vier verschillende hoofdgroepen, macronutriënten genoemd, die calorieën leveren. Alle voedingsmiddelen zijn hierin in te delen. Dat zijn koolhydraten, eiwitten, vetten en – hou je vast – alcohol. Koolhydraten leveren per gram die je ervan eet 4 kilocalorieën, net zoals eiwitten. Vet levert 9, en alcohol 7 kilocalorieën per gram. Dat betekent dat vet dus het meest verzadigend is van alle macronutriënten, omdat je er maar weinig van hoeft te eten om je vol te voelen en veel kilocalorieën binnen te krijgen. Het klinkt gek dat alcohol bij deze vier macronutriënten hoort, en dat is het eigenlijk ook. Koolhydraten, eiwitten en vetten hebben namelijk functies in het lichaam, en alcohol eigenlijk niet. Alcohol bevat namelijk geen voedingsstoffen, terwijl het wel 7 kilocalorieën per gram bevat. Het stomme is bovendien dat de kilocalorieën in alcohol (in tegenstelling tot vetten) niet verzadigend werken; je hebt dus nog steeds trek als je gedronken hebt. Eigenlijk heeft maar één positief effect op het lichaam: een drankje op z’n tijd verwijdt de bloedvaten iets, wat de kans op hart- en vaatziekten vermindert. De nadelige effecten zijn echter groter, waardoor wordt aangeraden niet (jong) te beginnen met drinken. Als je wel al drinkt, is het advies voor vrouwen om het bij één, en voor mannen bij twee glazen per dag te houden. En wát kun je dan het beste drinken?

alcoholvrije mojito, slank, drank, alcohol, cocktail, skinny cocktails

Op deze foto zie je een alcoholvrije mojito.

 

1 – Wodka-spa rood

Waarschijnlijk één van de meest verantwoorde keuzes op het gebied van de mixdrankjes. Spa rood bevat geen calorieën en geeft toch een fris accent. Vraag om een schijfje limoen of citroen in je drankje, dan krijg je meteen wat vitamine C en antioxidanten binnen. Eén maateenheid wodka levert rond de 60 kilocalorieën en als je dat mixt met spa rood krijg je dus een slank mixdrankje. Mix je het met cola, gooi je daar zo’n 80 kilocalorieën bovenop en drink je in totaal 140 kilocalorieën weg. Je kunt er ook voor kiezen om wodka met jus d’orange te mixen. Dit zal ook een suikerbommetje worden, maar je krijgt in ieder geval nog wel wát vitamientjes binnen.

champagne, foodness, skinny, drink, alcohol, slank

2 – Champagne

Champagne wordt meestal in smallere glazen (flutes) geschonken, waardoor het maar 95 kilocalorieën per glas bevat. Ter vergelijking: een piña colada bevat weliswaar gezonde ingrediënten, zoals kokosmelk en ananassap, maar het blijft een calorieënbom en levert maar liefst rond de 640 kilocalorieën. Dat zijn meer dan 8 volkoren boterhammen (zonder beleg)! Een flute champagne telt iets meer kilocalorieën dan 1 volkoren boterham. Je hebt vast wel eens gehoord dat rode wijn hart- en vaatziekten helpt te voorkomen. De anti-oxidanten in deze wijn zouden daar voor zorgen. Geluk voor de rode wijnhaters: uit onderzoek blijkt dat champagne diezelfde anti-oxidanten bevat.


Pssst – heb je het Youtube kanaal van Foodness oprichter Claartje al gezien? Subscribe hier (gratissss)!

Wist je dat jij, als Foodness lezer, ook recepten kunt toevoegen aan de database? Klik hier om jouw recept te uploaden, en geef het eeuwige roem!

gin tonic

3 – Gin tonic

Oké, de tonic bevat evenveel suiker als andere frisdranken. Een glas bevat daardoor 122 kilocalorieën, maar kies dit drankje voor de effecten van de gin en de tonic. Tonic bevat namelijk de stof kinine en werd daarom vroeger veel gebruikt als medicijn dat de spijsvertering bevordert, maar ook tegen malaria, koorts en zelfs tegen kanker – daar komt het woord tonicum ook vandaan. Gin wordt gemaakt uit jeneverbessen. Het is in de 17e eeuw uitgevonden bij een poging een diuretica (plasmiddel) te ontwikkelen. Gin heeft namelijk een grotere vochtafdrijvende werking dan andere alcoholische dranken. Ook als je last hebt van artrose (gewrichtsontsteking) kun je dit met gin bestrijden. Verder kan gin helpen bij gewichtsverlies en sterkere botten.

Als je je drankje ook nog eens zo slank mogelijk wil houden kun je voor light tonic in je mix kiezen, voor een skinny versie. Bedenk wel dat light frisdrank weer minder natuurlijk is dan een gewone frisdrank (want: kunstmatige zoetstoffen). Bepaal zelf wat jij verstaat onder ‘gezond’: slank (dus light tonic) of natuurlijk (dus geen light tonic). Tip: bij 5&33 bar in het Art’otel in Amsterdam (tegenover het Centraal Station) staan er standaar negen verschillende soorten gin op de kaart, van de bekende Hendrick’s gin tot bijzondere en exotische G’Vine Floraisen (lekker!) en Tanqueray. Die laatste gin is vooral heel erg lekker in de Gin Daisy, een cocktail met huisgemaakte siroop van hibiscus en granaatappel, grapefruit, tonic en bloemblaadjes.

 

4 – Sangria

Qua calorieën is sangria vergelijkbaar met andere cocktails. Sangria bevat alleen wel meer fruit (= vitamines) dan de meeste alcoholische dranken. Vooral als je dit zelf maakt is deze cocktail een gezonde optie. Je kunt lekker vers fruit toevoegen en je krijgt gemiddeld ook nog eens ongeveer 1/3e minder calorieën binnen dan via andere cocktails.

 

Bronnen:

– Hypertens, J. (2000). Role of oxidative stress in cardiovascular diseases. Department of Medicine II.

– www.voedingswaardetabel.nl

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties