logo
FOODSPIRATION

Verse koffiebonen kopen: hier wil je op letten | Koffie Kennis

verse koffiebonen

Wist je dat veel mensen eigenlijk oude koffie drinken? We bedoelen natuurlijk geen koffie die een paar uur geleden is gezet, maar koffiebonen die eigenlijk te lang na het branden pas voor hun uiteindelijke doel – een kop heerlijke koffie – gebruikt worden. Zonde, want verse koffiebonen geven juist die smaakbeleving waar je iedere keer voor terugkomt… In deze blog vertellen we je hoe je de lekkerste kop koffie zet, gewoon zelf thuis! 

Zo is koffie op zijn allerlekkerst

We horen je nu afvragen: hoe zit dat met ‘oude’ koffie die je al langer in huis hebt? We leggen het uit. Koffie is op zijn allerlekkerst als deze tussen de zeven dagen na het branden en een maand oud is. Dan hebben we het namelijk écht over verse koffie. En waarom je dan een week wilt wachten tussen het branden en het malen van je verse kop koffie? Dat zit zo: koffiebonen hebben zeven dagen nodig om een beetje ‘bij te komen’ van het brandingsproces. Deze periode heet ook wel ontgassen. De koffiebonen komen in deze fase perfect op smaak. Wanneer de koffiebonen eenmaal zijn ‘uitgerust’, zijn ze klaar om vermalen te worden in de espressomachine en zorgen ze voor een ultieme smaaksensatie. 

Verse koffiebonen in huis

Nu vraag je je misschien af of de koffiebonen of filtermaling die je in de supermarkt koopt, nog wel vers is. Goed is om te weten dat veel koffiemerken er zoveel mogelijk aan doen om je koffie zo vers mogelijk vanaf het branden bij jou in je koffiezetapparaat te krijgen. Hiervoor wordt de koffie extra goed verpakt in speciale verpakkingen. En wil je echt verzekerd zijn van de meest verse koffie bij je thuis? Dan is het ook mogelijk om een abonnement op verse koffiebonen te nemen. 

Zo zijn er koffiebranderijen die – op een voor jou handig moment – super verse koffiebonen bij je thuis bezorgen. En wel zo handig: ook gemalen, mocht je dit willen. Deze koffie is vaak langzaam gebrand, zodat de volle smaak perfect tot zijn recht komt en de smaak in de boon blijft zitten. Soms voegen ze er een smaakje in de vorm van een koffieblend aan toe, om jou als koffieliefhebber te verwennen met extra bijzondere koffie. Wanneer je direct bestelt bij een koffiebranderij ben je verzekerd van de lekkerste bakjes koffie, ook thuis. Handig voor tijdens het thuiswerken of wanneer je visite krijgt, maar natuurlijk altijd fijn om de lekkerste koffie gewoon zelf thuis te hebben!

verse koffiebonen

Koffiebonen kopen: hier wil je op letten

Omdat de koffieliefhebber dagelijks massaal meerdere koppen koffie drinkt, is het niet onbelangrijk je koffiekennis op z’n tijd wat bij te spijkeren. In deze blog vertellen we je waarop je wilt letten bij koffiebonen. Koop je verse koffiebonen online via een branderij? Weet dan dat er veel verschillende koffiebonen bestaan en wellicht nog veel meer koffie blends. Een blend bestaat meestal uit Arabica en Robusta bonen. Maar er zijn nog veel meer andere soorten in de wereld waar koffie van gezet wordt. Iedere koffieboon heeft een eigen, unieke smaak. Deze smaak is weer afhankelijk van de plek waar de koffiebonen geteeld worden en aan hoeveel zonlicht ze zijn blootgesteld. Hierdoor wordt de ene koffie net iets bitterder dan de andere. 

Verschillende smaaksensaties met koffieblends

Koffie is de laatste jaren zeer veranderd. Het is net of we het over wijn hebben, want aan veel koffieblends worden vruchten, kruiden en zelfs een vleugje chocolade toegevoegd om de smaakbeleving nog meer te vergroten en vooral te verrijken. Hoe verser de koffiebonen, des te heerlijker pakt zo’n specifieke blend uit. Het is vooral heel lekker om mee te experimenteren. Koffie met een koekje? Lekker! Of met een vruchtentaartje erbij… fijne combi! Waarschijnlijk smaakt koffie met een vleugje kaneel nog lekkerder met een toef slagroom erop. En combineer je dat vruchtentaartje liever met koffie waar je ook de smaak van aardbeien of framboos in terug proeft! Het is in ieder geval weer eens wat anders dan een ‘standaard’ Arabica of Robusta mix. Bovendien hoef je dan nog maar weinig zelf aan de verse koffiebonen toe te voegen, zoals de welbekende (vaak mierzoete) koffiesiroop. Wel zo fijn. 

Bijzondere recepten met verse koffie

Wist je dat… verse koffiebonen zich heel fijn laten mixen tot een lekkere cocktail (met cointreau, whiskey of een scheut koffielikeur) of mocktail (met ijsblokjes en een beetje agavesiroop)? Niet voor niets zijn we tegenwoordig massaal fan van de Espresso Martini! En wat dacht je van een fijne vegan latte met kokosmelk of havermelk? Ook erg lekker. Laat je fantasie de vrije loop, meng je favoriete smaken en perfectioneer zo je favoriete koffie drankje. Of het nu een ‘gewone’ koffie verkeerd is, een zwart kopje koffie of juist eentje met slagroom… Eén ding is zeker: met verse koffiebonen wordt het een ware smaaksensatie.

Een lekker recept met koffie maken? Probeer deze snelle tiramisu met Fairtrade koffie

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties