logo
FOODSPIRATION

Verstopte darmen? Dit helpt! + Innerwave Detox winactie t.w.v. €250,-!

Verstopte darmen? Dit helpt! - Innerwave Detox

Detoxen, daar geloof ik dus eigenlijk niet in. Je lichaam is prima in staat om zelf op te ruimen wat er aan schadelijke stoffen binnenkomt, daar heb je geen gekke progamma’s vol dure en obscure sapjes voor nodig. Toch? Dat is wat de wetenschap zegt. Maar tegelijkertijd zie ik ook om me heen dat er veel mensen in mijn omgeving last hebben van hun spijsvertering: opgeblazen gevoel, moeheid, niet goed functionerende darmen of zelf volledige verstopping. Dat niet goed functioneren van je darmen, dat is voor veel mensen het probleem. Een slecht functionerende darm kan voor veel klachten zorgen, omdat je spijsvertering letterlijk aan de basis ligt van de brandstof die je nodig hebt om te kunnen leven.

-> Lees ook: Hoe kom ik af van dat opgeblazen gevoel?

Een gezonde darm bevat bacteriën, ook wel darmflora genoemd, die je voeding verteren. De nuttige stoffen worden in je darmen opgenomen en naar de rest van je lichaam getransporteerd, de ‘restproducten’ scheid (schijt?) je weer uit. Idealiter zou je elke dag naar de wc moeten voor een number two, die er soepel uit komt glijden. Ja, ik heb het over drollen, ja. Lekker onderwerp he? Maar pas als je darm niét gezond is en niét goed functioneert, besef hoe je vervelend het is als de boel niet werkt. Als je dagenlang verstopt zit. Zelf probeer ik bewust genoeg vezels te eten en te sporten, zodat de boel lekker door blijft spoelen. Mocht genoeg vezels eten en sporten voor jou nou niet werken, dan kun je een detox overwegen. Nogmaals: in principe kan je lichaam zichzelf prima zelf schoon houden. Zie je lichaam als een rivier: zolang het blijft doorstromen gaat het goed. Als je lichaam verstopt raakt stroomt het alleen niet meer door. Stilstaand water is een voedingsbodem voor verkeerde bacteriën, en iets soortgelijks geldt voor je lichaam. Ben je verstopt, dan kan het helpen om je darmen een handje te helpen en weer in beweging te brengen. Ik probeerde de Innerwave detox, omdat die precies dát doet, door sterk te focussen op het in stand brengen/houden van de darmflora, en je heel veel extra vezels te geven tijdens de detoxperiode.

Verstopte darmen? Dit helpt! - Innerwave Detox

Wat houdt zo’n detox in?

De detox bestaat uit drie fases (zie hieronder). Tijdens de hele detox slik je supplementen, om te zorgen dat je geen belangrijke voedingsstoffen mist wanneer je minder eet dan normaal. Ook ‘eet’ je heel veel extra vezels, omdat die als een soort bezem werken voor je darmen en de boel schoonvegen. Een van de bestanddelen van de supplementen is psyllium husk; een vezel die voornamelijk bestaat uit vlozaad en de eigenschap heeft om tot 50x zijn eigen gewicht aan vocht op te nemen. Daarom is het heel belangrijk om 2 tot 3 liter water en/of kruidenthee per dag te drinken.

Groene pannenkoeken met ricotta en courgette

Hoe werkt zo’n Innerwave detox precies?

Fase 1 – Afbouwen

Om je lichaam niet direct in shock te brengen door cold turkey te beginnen met detoxen, ga je eerst afbouwen. Op een gemiddelde dag in deze fase eet je bijvoorbeeld een smoothie als ontbijt. Als tussendoortje een stuk fruit en veel (kruiden)thee. Als lunch kies je voor een speltboterham of rijstwafel met mager beleg (3 stuks) of een salade met quinoa en vis of kip (50 gram). Dan tussendoor rauwkost, en als diner een kop groentesoep en vervolgens 1 zoete aardappel met 75 gram gegrilde koolvis of zalm, 200 gram groenten en kruiden of specerijen. De avondsnack bestaat uit een handje snoeptomaatjes, kruidenthee en water.

Fase 2 – Sapdetox

De sapdetox duurt 5 dagen, en er zijn voor dit gedeelte drie opties: 1) Een dieet dat bestaat uit vers fruit, groente en noten/zaden; 2) Een dieet dat bestaat smoothies en vers gepureerde groentesoepen; 3) Sapvasten. Vanuit Innerwave raden ze dat laatste aan, dus dat heb ik geprobeerd. Ik kreeg hiervoor sapjes van Frecious, zodat ik niet alles zelf hoefde te maken. Optioneel is overigens om er een darmspoeling bij te doen.

Fase 3 – Opbouwen

Tijdens deze fase ga je weer opbouwen. In principe houd je dit eetpatroon aan voor 4 dagen, maar als het je bevalt kun je het ook langer aanhouden en nog langzamer opbouwen naar een nieuw eetpatroon. Op een gemiddelde dag in deze fase eet je bijvoorbeeld 40 gram havermout als ontbijt met wat amandelmelk, lijnzaad en kaneel, plus twee stuks fruit. Als tussendoortje nog een stuk fruit en veel (kruiden)thee. Als lunch kies je voor een speltboterham of rijstwafel met mager beleg (3 stuks) of een salade met quinoa en vis of kip (50 gram). Dan tussendoor rauwkost, en als diner een kop groentesoep en vervolgens 50 gram quinoa of bruine rijst met 200 gram groenten en kruiden of specerijen. De avondsnack bestaat uit rauwe wortels of 50 gram rauwe noten, kruidenthee en water.

In principe geen onmogelijk dieet – alleen is er wat weinig ruimte voor snacks en minder verantwoorde keuzes zoals glazen wijn. Voorlopig even een tomatensapje bestellen ophef terras! Dat klinkt misschien niet heel gezellig, maar het is natuurlijk maar voor even. Het is niet de bedoeling dat je dit eetpatroon weken gaat aanhouden zonder ooit uit de band te springen. Daar wordt niemand vrolijk van. Wel is het een goede manier om je eigen eetpatroon eens goed onder de loep te nemen: welke gewoontes zijn erin geslopen? Misschien kom je erachter dat je prima zonder die halve reep chocola op de bank kunt ’s avonds. Of dat je niet altijd een tweede keer hoeft op te scheppen. Of dat een boterham minder bij de lunch prima gaat. Die kleine, maar blíjvende veranderingen in je eetpatroon, dáár gaat het uiteindelijk om.

Verstopte darmen? Dit helpt! - Innerwave Detox

Wat is mijn ervaring?

Eerlijk is eerlijk: die vezels vond ik heftig. Gelukkig werd ik tijdens het volgen van de detox goed begeleid door Patrick, de oprichter van Innerwave, die af en toe vroeg hoe het ging. Waar het tijdens Fase 1 & Fase 2 eigenlijk de bedoeling is om voor elke maaltijd een dosis Innerlife voedingssupplement (met veel Psyllium vezels) of Psyllium Husk in te nemen, spraken we af dat ik het ’s avonds voor het slapen in één keer mocht nemen, zodat ik niet de hele dag met steken in mijn buik rond liep.

Tijdens de detoxfase smokkelde ik, eerlijk is eerlijk, af en toe met een handje ongebrande noten en wat vers fruit, omdat ik gewoon een te drukke agenda heb om louter op sapjes te leven voor langer dan een dag. Overigens bevielen de sapjes van Frecious die ik kreeg heel goed; er zijn veel verschillende smaken en het is wel zo makkelijk! Wel voel ik me altijd heerlijk licht en gefocust als ik ‘vast’ voor een dag. Ik zou deze detox daarom vooral aanraden als je verstopt zit en/of als je je eetpatroon wilt veranderen. Veel mensen die een detox volgen worden tijdens het volgen van de kuur namelijk bewuster van wat ze eten. Dat helpt je bij het omgooien van je levensstijl! Het blijft grappig hoe je na zo’n paar dagen detoxen ineens geen behoefte meer hebt aan chocolade of chips. Eens kijken hoe lang ik dat vast kan houden…

Kijk voor meer informatie over deze detox op Innerwave.nl!

WINNEN?

Nieuwsgierig geworden? Ik mag één volledig Innerwave detox programma weggeven ter waarde van €250,-! Je kunt ook meedoen op Facebook en Instagram; uit alle reacties kies ik één winnaar. Dit moet je doen om kans te maken:

– Schrijf je in voor de Foodness nieuwsbrief

– Reageer op dit artikel en laat weten waarom jij de Innerwave detox zou willen proberen

SUCCES!
Deze winactie loopt t/m 12 september. De winnaar krijgt bericht per e-mail.

Verstopte darmen? Dit helpt! - Innerwave Detox

– Dit is een advertorial, wat betekent dat het een gesponsord artikel is. Dat verandert verder niets: mijn mening blijft ongezouten, de inhoud blijft oprecht. – 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

 • Tamara Mulder says: 5th sep 16 8:00 am

  Wauw! Een heel interessant artikel zo in de morgen! Ik heb ook al sinds ik klein ben problemen met spijsvertering en de darmem.. Afgelopen 2 jaar is dit verergert en heb ik soort van “vezelzakjes” van de huisarts. Elke keer als ik ze neem denk ik dat ik troep naar binnen gooi. Toevallig zat ik gisteren op de site van Frecious en het sprak me wel aan! Dapper dat je het heb vol kunnen houden. Ik denk dat ik zelf ook bewuster zou worden van wat je soms zelf onopgemerkt naar binnen stopt omdat het een gewoonte is! Ik zou door deze redenen graag kans willen maken en kijken wat het voor mijn darmen doet!
  Liefs!

 • Jolien Luyten says: 5th sep 16 8:00 am

  Stressvolle job + grootkeukeneten (op het werk) = not so happy darmpjes die vaak hun ongenoegen uitdrukken in gênante darmgeluidjes. Yup, there. I said it! Daarom al vaak op het punt gestaan om detoxsapjes te bestellen, maar het komt er nooit van! Misschien dat hiermee de eerste stap gezet is tot levenslange blije darmpjes! 🙂

 • Anita H. says: 5th sep 16 8:00 am

  Ik heb (voor zover ik weet) geen verstopte darmen, ben niet te zwaar (vetpercentage mag wat minder) en mijn eetgewoontes zijn best oké. Toch maak ik hier dolgraag kans op. Omdat mijn lijf toch niet echt functioneert zoals het moet, al die gezonde voedingsmiddelen, supplementen etc. ten spijt. Ik denk zo’n grondige actie wel goed is. Waar ik last van heb? Ik wil er geen zielig verhaal van maken…. Vermoeidheid, eczeem, heel veel puistjes, maagpijn; toch wel klachten die aangeven dat het ergens niet goed zit.

 • Lisette Bakker says: 5th sep 16 8:00 am

  Hoer toevallig net naar gekeken vd week .. Maar om zelf te betalen als student helaas te duur.
  Ik heb verschillende lichamelijke problemen en het ook geestelijk flink zwaar gehad (mede daardoor). Ik ben in behandeling bij verschillende artsen etc. maar nog niks blijkt te helpen. Sinds een tijd ook bij een voedingscoach, wat werkelijk veel verschil maakt. Samen met haar heb ik het gehad over detoxen en zo’n kuur .. Voor mij zou het dus enorm fijn zijn om te winnen zodat ik mijn gekregen adviezen kan na volgen!

 • eef says: 5th sep 16 8:00 am

  Klinkt heel interessant zo’n kuur, die zou ik graag zelf wel willen doen. Ik heb al mijn hele leven last van mijn darmen en het voelt vaak inderdaad alsof mijn hele lijf verstopt raakt hierdoor. Ik denk dat zo’n drastische reset van 2 weken heel goed voor mij kan werken. Het lijkt me wel heftig, maar jouw goede uitleg geeft wat zekerheid. En zo’n goede begeleiding is zeker niet verkeerd!

 • Dorine v. R. says: 5th sep 16 8:00 am

  Wat mij gelukkig maakt? Mijn gezondheid… die is niet te koop. Ik hoop dat na een aantal heftige jaren dat mijn lichaam nu gezond mag blijven… De Innerwave detox kuur met de verse Frecious slowjuice sappen en de goede, uitgebalanceerde Innerwave supplementen zal daar zeker aan bijdragen! “With great food inside me, I feel I can do just about anything!”

  Het is nazomer…. en de eerste zonnestralen vanochtend maken me een tikkeltje zenuwachtig…it’s time to move my body! ….En nu ik toch bezig zijn..dit is HET moment voor een detoxkuur, zegt alles in mij. Wave goodbye (zomer-) kilo’s , reset my body & mind. Na de BBQ’s, Cocktails, Wijntjes, IJsjes even een pas op de plaats en mijn lichaam ‘ontlasten’. Om straks weer heerlijk fit en vol energie de herfst in te gaan. Don’t wish for a healthy body…work for it! Ik ga voor deze sap detox challenge!’

  Dus já, Claartje, je geweldige Innerwave winactie zou een prachtige verrassing en steun in de rug zijn om straks helemaal klaar te zijn voor een gezond najaar! En al weet ik “Geluk gaat niet om winnen maar om delen…., toch zou ik super gelukkig zijn als ik deze fantastische Innerwave detoxkuur zou mogen winnen! Aangestoken door de bevlogenheid, het enthousiasme en de kennis waarmee je dit artikel geschreven hebt en de kuur gevolgd, heb zou ik heel, heel graag met deze mooie kuur mijn darmen willen reinigen. Ik heb het bericht geliked en gedeeld, én ik volg zowel Innerwave als Foodness op Facebook. Daarnaast ben ik geabonneerd op je Foodness nieuwsbrief.

 • Monique Swart says: 5th sep 16 8:00 am

  Waarom?
  Om mijn lichaam wakker te schudden en te ontgiften van alle medicijnen en troep.
  Al ben ik goed bezig met het opbouwen van mijn sport activiteiten. Door de schildklierhormonen en mijn nierproblemen zit ik in een gevecht om niet aan te komen.
  Mijn darmen werken niet mee al eet ik braaf veel vezels en drink ik veel verse sapjes.
  Misschien dat mijn lichaam door deze detox even een restart krijgt.
  Ik zou het geel graag willen proberen via deze aktie.
  Nu maar duimen…duimen…duimen….

 • Chantal Christ-Mathijssen says: 5th sep 16 8:00 am

  Zo graag wil ik dit proberen! Als klein kind bij de huisarts afgescheept met spastische darmen, met gezonder eten inmiddels een stuk verbeterd, maar ik blijf ‘etteren’ met die buik. Net als jij ben ik ook niet zo van detoxen op zich, maar na jouw ervaring lijkt me dit het proberen meer dan waard. Dus ik waag graag een kansje!

 • Ester Vd Tillaar-vd Vorst says: 5th sep 16 8:00 am

  Ohhh, dat zou nu heel fijn zijn. Mijn lijf is op dit moment tegen alles aan het protesteren. En ik heb erg veel last van mijn darmen. Ik ben toe aan een nieuwe start en deze Innerwave detox zou daarbij kunnen helpen.

 • Gino Mona says: 5th sep 16 8:00 am

  Normaal gesproken scroll ik gauw voorbij dit soort artikelen, maar om een of andere reden ben ik toch blijven hangen en gaan lezen. Ik ben altijd sceptisch en ik kan gerust zeggen dat ik hier niet zo in geloof. Toch zou ik het een keer willen proberen. Waarom? Omdat mijn vriendin er heilig in gelooft en ik voor eens en voor altijd dit wil settelen 😉

 • Lindy says: 5th sep 16 8:00 am

  Interessant, omdat ik altijd van mening was dat een detox niet nodig is. Toch zou ik het graag eens willen proberen, dus dit is misschien de kans!

 • Johanne Van de Velde says: 5th sep 16 8:00 am

  Wat een fijn en duidelijk verhaal over detoxen. Je ziet en hoort soms mensen over het volgen van een detoxkuur, maar alle ins and outs waren me voorheen nooit echt duidelijk!

  Tot 3 jaar geleden heb ik ook veel problemen gehad met mijn stoelgang en makkelijk naar de wc gaan was altijd een probleem. Toen ik mijn voeding begon aan te passen merkte ik hoeveel invloed dit had op mijn stoelgang (op vrijwel alles). Alles ‘liep’ makkelijker door (smakelijk verhaal, uhum) en ik was fitter. Nu bijna 3 jaar later na het aanpassen van mijn voedig, heb ik de afgelopen maanden weer hetzelfde als voorheen. Moeilijk een nummertje 2 kunnen doen en soms een paar dagen rondlopen met een harde en opgezette buik. Vervelend! Na jou verhaal over detoxen te hebben gelezen wil ik dit graag eens proberen. Ik hoop dat het helpt om m’n darmen weer eens goed te ‘ontgiften’ en dat m’n stoelgang weer verbeterd. Want zeg nou zelf… Een goede kak op z’n tijd is best fijn toch?! haha.

 • Char says: 5th sep 16 8:00 am

  Hoi Claartje, wat een interessant artikel zeg! Mijn moeder heeft altijd al last gehad van haar darmen, die zitten soms wel een week lang helemaal verstopt, ook heeft ze vaak last van een opgeblazen gevoel. Ze drinkt best veel water op een dag maar dat helpt ook niet om haar stoelgang weer een beetje op gan te krijgen. Ik zou heel graag dit pakket winnen en deze dan aan mijn moeder willen geven. Misschien zal dit haar helpen met haar darmproblemen.
  Groetjes,
  Charlotte

 • Jaimie says: 5th sep 16 8:00 am

  Wat een leuk en oprecht artikel om te lezen. Heel inspirerend en fijn dat er ook gewoon in dit artikel wordt gezegd dat dit een lastig traject is. Wel de moeite waard, maar lastig.
  Ik heb stiekem al meer dan 10 keer gegluurd naar de Innerwave pagina en ik heb al 3 keer op het punt gestaan om de kuur te bestellen en dan toch net niet besteld. Onder het mom van #tijd #sociale verplichtigingen #food & wijn liefhebber ben ik toch iedere keer afgehaakt. Allemaal onzin excuusjes, maar om de kuur (die mij op al lastig genoeg lijkt) vol te houden, relevant. Afgelopen jaar ben ik mama geworden en het goede voorbeeld geven qua voeding staat hoog op mijn lijstje. Met alle voedselrevoluties die gaande zijn vind ik het lastig om te kiezen. Dat ik wat moet veranderen aan mijn eetpatroon is een zekerheid. Ik ben niet te zwaar, maar mijn huishouden is onrustig en nummertjes 2 kunnen bij mij dagen uitblijven. Ik schiet vaak in gemak, ook met de nummer 2 opwekken (pilletjes van de drogist voor een goede stoelgang). Ik ben zoekende. Als jij denkt dat dit voor mij zou helpen, dan hoop ik dat ik kans maak op dit pakket. Ik twijfel tussen deze kuur, 50 days of green happiness of gewoon zelf kleine aanpassingen doorvoeren. Iets met bomen en bos ;-). Liefs