logo
FOODSPIRATION

Verzadigde vetten en onverzadigde vetten

050214143830paultjeimage.jpg

Eén van mijn beste vriendinnen is dik. Of om het wat subtieler te brengen; ze heeft overgewicht. Ze is er zelf eigenlijk nooit subtiel over en tijdens verhitte discussies dreigt ze me vaak op te eten. Het stilt de honger niet, maar het scheelt een loopje naar KFC om te kunnen kluiven op een paar botjes. Nu had ze een afspraak met een diëtist die haar op een totaal ander dieet wil zetten, en ik kijk met lede ogen toe hoe ze het zoveelste dieet gaat uitproberen terwijl ze mij heeft. Gratis en voor niks een beste vriend als trainer en betweter als het aankomt op voedsel.

 

Ook al train ik met Model Workout voornamelijk jonge meiden die aan de strenge eisen van de fashion industrie moeten voldoen, voorheen heb ik ook vaak getraind met vrouwen die kampten met excessief overgewicht. Ik krijg wel eens de vraag wat ik dan leuker vind om te trainen en mijn antwoord is altijd: single mannen tussen de 25 en 35, van ongeveer 1m85, met een sixpack, die niks leuker vinden dan om mij te overladen met cadeautjes!

 

Nou heeft mijn beste vriendin het de laatste tijd vooral over haar ‘verzadigde vetjes’ en over hoe ze voortaan alleen maar goede vetten gaat eten. Ik vroeg me toch af of ze het verschil wel wist tussen verschillende soorten vetten, maar verder dan het vet van de snackbar kwam ze niet. Ik bleef gefrustreerd achter in de keuken waar wij ons op het moment van het gesprek bevonden. Ik achtervolgde haar schreeuwend met een bakje walnoten. “Dit zijn juiste vetten schat, deze noten moet je eten!” Waarna ze aangaf niet, zoals ik, alleen op nootjes te kunnen overleven. Soms is het moeilijk anderen te overtuigen van het feit dat het niet altijd om de hoeveelheid gaat, maar om hetgeen wat je in je mond stopt.

 

Paultje brood met pesto of bruschetta

 

Dus bij deze beste vriendin, vet wordt onderscheiden in onverzadigd en verzadigd vet. Vet in voedingsmiddelen bestaat altijd uit een combinatie daarvan. Verzadigd vet doen we dus liever zo min mogelijk en onverzadigd vet doen we dus liever zo veel mogelijk. Er is een uitzondering onder de onverzadigd vetten en dat zijn transvetten. Die zitten dus in die producten die we op fabrieksmatige manier van onze herkauwers weten te maken. Ja, ik zeg nu ook dat je minder vlees moet eten.

 

Om de daad bij het woord te voegen heb ik uitgebreid voor haar staan koken. Ik dacht: Hoe kan ik haar beter overtuigen dan met een avocadosoep met cashewnoten? Lekker stuk speltbrood ernaast met zelfgemaakte pesto. Wat wil ze nog meer! Het was een waar eetfestijn en helaas stond ik daarna zelf woest en vlijtig de afwas te doen tot ik doorhad dat mevrouw met haar hoofd in de koelkast zat. Ik vroeg wat ze aan het doen was. “Sorry Paultje, maar ik ben zelf nog onverzadigd”.

 

Laten we het er maar op houden dat het begin altijd moeilijk is!

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties