logo
FOODSPIRATION

Video: Open een kokosnoot

250514130613kokosnootimage.jpg

Niets lekkerder dan vers kokoswater. Sinds ik in in 2010 door Thailand reisde waar ik op elke hoek van de straat een kokosnoot met een rietje kon kopen, ben ik verslaafd. Het is even wennen in het begin want de smaak is heel subtiel, maar zeker als je net gesport hebt is er niets dat beter hydrateert dan kokoswater. Het schijnt ook je elektrolyten aan te vullen, de zouten in je bloed die je door (overmatig) zweten kwijtraakt. Maar voor je bij dat lekkere vocht komt moet je wel eerst even die kokosnoot kraken.

 

Een kokosnoot heeft aan de onderkant drie ‘ogen’. Twee daarvan zijn hard, maar eentje is zachter dan de rest. Dat zachte oog kun je doorboren met bijvoorbeeld een kurkentrekker of een smalle schroevendraaier (die je wel eerst even moet schoonmaken, uiteraard). Je kunt nu een rietje in dit gat steken en drinken, of de kokosnoot op zijn kop zetten en het kokoswater eruit laten lopen.

 

Naast kokoswater bevat een kokosnoot natuurlijk ook overheerlijk kokosvlees. Om bij dat vlees te komen moet je nog iets meer moeite doen. Je hebt nodig:

– een hamer met smalle punt, of zwaar mes met een stevige achterkant

– plastic zakje

 

kokosnoot openmaken, evenaar

 

Stap 1: Zoek de ‘evenaar’ van de kokosnoot (zie bovenstaande foto). Vergelijk de kokosnoot met de aarde: als de ogen de zuidpool zijn van de kokosnoot en de plek waar het steeltje zat de noordpool is, dan sla je met de hamer op de 'evenaar'.

Stap 2: Doe de kokosnoot in het plastic zakje, om rotzooi en evt. lekken te voorkomen.

Stap 3: Sla met een puntige hamer of de achterkant van een zwaar mes op de kokosnoot, in een rechte lijn die de evenaar vormt. Blijf herhalen tot je hoort dat de slagen iets doffer klinken; dan ben je door het breekpunt.

Stap 4: Breek de kokosnoot open op de zwakke 'evenaar'. Misschien moet je twee of drie rondjes tikken met de hamer, maar dat is niet erg!

 

 

Nu kun je het kokosvlees los peuteren uit de twee helften. Om dit peuteren makkelijker te maken kun je de kokosnoot ook een paar uur in de vriezer leggen. Het vruchtvlees bevriest dan en zet iets uit. Als je het weer laat ontdooien kun je het zo uit de schil halen. Overigens vind ik het zelf wel leuk om te peuteren, zo ingewikkeld is dat niet.

 

Ga jij het proberen? Laat me weten of het lukt, en vooral wat voor lekkers je maakt met de kokos!

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties