logo

Vijf tips om voor jezelf te beginnen | Stop twijfelen, start ondernemen!

begin voor jezelf

Wil je doen waar je blij van wordt en impact maken? Ik ben Didie Schackman, en ik besloot jaren geleden om de corporate wereld vaarwel te zeggen. Na prachtige marketingjobs bij merken zoals L’Oréal en Philips was het tijd voor ‘the next step’. Ik wilde meer plezier in mijn leven en ontdekken waar ik echt gelukkig van werd. Ik gooide mijn loonstrookjes in de prullenbak en startte voor mezelf. Het was de beste keuze ooit!

Door mijn hart te volgen en drukke mind tot rust te brengen, ontdekte ik mijn kracht: kleine stichtingen, ondernemers en zzp’ers helpen om hun ideeën zichtbaar te maken. Want de wereld heeft nieuwe initiatieven nodig die ertoe doen! Door mijn no-nonsense aanpak zetten deze mensen in korte tijd de juiste stappen. Waarom ongelukkig blijven met je dagelijkse job als je voelt dat je meer te bieden hebt in dit leven? Daarom geef ik tegenwoordig workshops ‘voor jezelf beginnen’, ook als je een baan hebt. In één dag leer je te starten met een idee waar je gelukkig van wordt, zelfs als je idee nog niet helemaal helder is.

Heb jij twijfels om voor jezelf te beginnen? Wil je van betekenis zijn, maar durf je de stap niet te zetten? Dat is niet gek hoor. Ik spreek veel mensen spreek die willen starten, maar blijven piekeren. Niet nodig! Voor elk probleem is een oplossing. Om in de juiste stemming te komen tackel ik vijf twijfels die wellicht voorkomen dat je gaat start. Hopelijk helpt dit artikel je om te stoppen met twijfelen, zodat er ruimte komt om te starten!

1. Hoe kom ik aan geld?

Veel mensen durven niet voor zichzelf te beginnen omdat ze bang zijn dat er geen geld voor is. Maar geld is geen voorwaarde om te beginnen. Ooit leerde ik van een baas: ‘voor een goed idee is altijd geld’. En dat is echt zo. Dus maak je hoofd vrij en begin eerst met je idee. Denk zo groot als je wilt en laat je niet weerhouden door geld. Dat komt later aan bod. Als je idee staat, ga je pas kijken naar de benodigde financiën en wegen om dat te regelen. Ik kijk graag met je mee, want ik herhaal ‘voor een goed idee is altijd geld’.

2. Waar haal ik de tijd vandaan?

Dat is een beperkende gedachte waardoor je uiteindelijk niets doet: ik heb geen tijd. Die heb je wel! Het is een kwestie van keuzes maken. Zelfs als je veertig uur per week werkt, kun je voor jezelf beginnen. Vaak ben je al begonnen zonder dat je het in de gaten hebt (want je droomt al jaren van je idee). En ik garandeer je: als je de keuze hebt gemaakt om concreet te starten, komt er meer energie vrij dan je ooit gevoeld hebt. Ik herinner mij dagen dat ik om twaalf uur ’s avonds mijn communicatieplannen uitwerkte en de volgende ochtend om half zeven alweer achter de computer zat om er verder aan te werken. Ik sliep minder dan ooit, maar voelde me top. Je droom waarmaken kan je zo ontzettend blij maken! Ook nu ik een zoontje heb, koester ik de momenten waarop ik kan werken aan nieuwe projecten en ideeën. Soms ga ik daarom twee dagen solo op pad of vraag ik mijn man zondag te sporten met mijn zoon. Dan heb ik alle tijd. Weet je hoe heerlijk het is om op zondag bergen werk te verzetten voor je eigen duurzame plan?

3. Ben ik niet veel te oud?

Weet je dat iedereen zichzelf te oud vindt om te starten? Als je twintiger bent, denk je aan de tieners die nu al geld verdienen naast hun middelbare school. Dertigers kijken met weemoed naar succesvolle millennials en influencers. En veertigers zien zichzelf vastgeroest in een baan of rol als ouder. En als je vijftig bent, ga je al richting je pensioen. Weg droom en ambities. Niet nodig: iedereen kan altijd starten! Op elke leeftijd zijn er mensen die iets nodig hebben, precies wat jij in gedachten hebt. Er is altijd iemand die gelukkig wordt van wat jij maakt of vertelt. Van betekenis zijn kent geen leeftijdsbeperkingen.

4. Mijn idee is toch niet uniek genoeg?

Hoe kun je dat zeggen als je nog moet starten? En al zie je dezelfde ideeën op straat: niemand doet het zoals jij! Jij bent uniek, dus je idee ook. Niet elk koffietentje is hetzelfde toch? Er zijn tentjes met een lunch, plekken waar je alleen vegan eet, pop-up tentjes, koffiebarretjes op een boot, espresso foodtrucks, koffietentjes voor mama’s, koffiehuizen waar je het interieur kunt kopen en nog veel meer varianten. Doe het vooral op jouw manier en je bent per definitie uniek.

5. Ik heb geen commerciële skills

Dat is een gigantische misvatting. Omdat we bij ‘commercieel’ gelijk denken aan verkopers die snel geld verdienen, vinden we onszelf niet commercieel. Maar commercieel zijn betekent zoveel meer. Waarschijnlijk ben jij ontzettend commercieel, alleen heb je dat niet in de gaten. Een goede relatie en sociale netwerken zijn namelijk cruciaal voor jouw winstgevende ondernemerschap. Heb je veel vrienden, onderhoud je goede contacten met je (ex)-collega’s? Of ben je actief in een sportvereniging? Misschien hecht je waarde aan de relatie met je buren of familie? Vanuit deze relaties en netwerken kun je jouw idee op de markt zetten. Verkopen gaat over relaties, niet over geld. En de vaardigheden om uiteindelijk de deal te sluiten, leer je er zo bij. Ik heb mensen hierbij geholpen en inmiddels vinden ze het zelfs leuk om te ‘verkopen’.

Laat je niet beperken door je gedachten of mensen in je omgeving. Als jij iets wil ondernemen vanuit je hart? Ga er dan voor. De wereld heeft je nodig. En nog één boodschap: voor spijt heb je geen tijd!

Meer weten over de workshop ‘voor jezelf beginnen’ die Didie geeft? Kijk hier voor meer informatie!

 

Didie Schackman, mindful ondernemer

begin voor jezelf

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties