logo
FOODSPIRATION

Voeding en hoge bloeddruk

300114144945BlogHannekeimage.jpg

Wist jij dat:

– In de leeftijdscategorie tussen 30 en 39 jaar, alleen in Nederland al ruim 10% van de mensen last heeft van hoge bloeddruk?
– Een hoge bloeddruk klachten kan geven als: hoofdpijn, vermoeidheid en/of een slechte concentratie?
– De bloeddruk bij mannen hoger is dan bij vrouwen?
– Naar mate je ouder wordt, je bloeddruk verder omhoog gaat?

 

Ik zal je proberen uit te leggen wat hiervan een oorzaak zou kunnen zijn:

– Overmatig alcoholgebruik

– Drugsgebruik

– Stress

– Roken

– Slechte voeding

 

Ooit werd bij mij de diagnose van een te hoge bloeddruk gesteld. Vroeger had ik regelmatig migraineaanvallen en dat is niet altijd fijn als je een eigen bedrijfje runt en twee kinderen hebt. Toen ik bij de internist in het ziekenhuis kwam vroeg hij me als eerste: Rook je en eet je veel zout? Nee, dat deed ik beide niet. Mijn bloeddruk is nu onder controle maar daar doe ik ook alles voor. Graag wil ik jullie wat adviezen geven om je bloeddruk te verlagen of eventueel te voorkomen dat ook jij hiermee in aanraking zou kunnen komen.

 

Pure chocolade met 85% cacao

 

Alcohol:  Ik mag graag een mooi glas wijn drinken. Goed nieuws voor mij en misschien ook voor jullie, want een glas wijn, bij voorkeur rode wijn, is goed voor je bloeddruk. Het verslapt de wanden van je bloedvaten en dat heeft een bloeddruk verlagend effect. Maar drink dan zeker niet meer dan twee glazen per dag.

 

Stress: Wie heeft er geen stress? "Hoe is het met je?" "Ja, druk." Ik ben vorig jaar op vakantie geweest in Bali. Daar is geen stress: De mensen zijn aardig en rustig, beleefd en heel erg vriendelijk. Ik zou weleens willen weten hoeveel procent van de Balinese bevolking last heeft van hoge bloeddruk. Iedereen doet daar aan meditatie en wandelt veel, maar ze werken ook hard en maken lange dagen. Ze zijn allemaal vrolijk en lachen veel. Lachen is zeer goed voor je gezondheid.

 

Voeding: Foodness.nl is gevuld met de mooiste recepten, ingrediënten en adviezen, ook kun je veel inspiratie op doen. Je zou al een hele stap vooruit gaan als je deze levensstijl zou gaan volgen. Door voeding zelf te bereiden en samen te stellen kun je heel veel ‘kant-en-klaar maaltijden’ vermijden. Weet je hoeveel zout, conserveringsmiddelen en de nodige E-nummers hierin zitten? Met name het zout is slecht voor je bloeddruk, net als drop, gezouten nootjes en chips. In de medische wereld worden nu ook onderzoeken gedaan naar alle nadelen van suikers. Mijn advies is dan ook altijd: Check de etiketten op de verpakkingen van je eten. Haal bijvoorbeeld lekker een zak studentenhaver of andere ongebrande (en ongezouten) noten, rijk aan omega 3-vetten. Probeer je maaltijden zelf te maken, er zijn hier genoeg lekkere recepten te vinden. Zout toe voegen aan je voeding is geen probleem, maar met mate en gebruik dan altijd zeezout, liefst Himalaya zout of Keltisch zeezout (zie op YouTube het filmpje “Sole maken” van Juglen Zwaan hoe je dat maakt) omdat dat puur is en vol met mineralen die je lichaam zo hard nodig heeft. Dit in tegenstelling tot alle soorten tafelzout waar haast geen enkel mineraal meer in zit.

 

Pure chocolade is ook goed voor je bloeddruk maar dan bedoel ik wel de soorten chocolade die meer dat 75% cacao bevatten. Deze pure chocolade heeft een wonderbaarlijke reinigende werking op de binnenkanten van je aderen. Daarentegen is melkchocolade alleen maar vet. Er zitten vetten in waar je lichaam niets mee kan en die dus allemaal, vaak op de verkeerde plekken, opgeslagen worden. Andere gezonde stoffen die een gunstige werking hebben op je hart en bloedvaten zijn lijnzaadjes, knoflook, appelazijn, tomaten en groene thee.  

 

Mijn boodschap van dit verhaal is: Je bent wat je eet. Eet je gezond dan voel je je ook gezond en energiek.

 

Hanneke Tienstra

Health coach

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties