logo
FOODSPIRATION

Voeding en overgangsklachten

301014105414Salieinblog.jpg

Vanaf je 45ste levensjaar tot zo ongeveer je 55ste, krijg je als vrouw last van een overgangsfase in je leven. Of, zoals ze het in Azië zo mooi kunnen omschrijven: een nieuwe fase in je leven. Dit wordt de menopauze of overgang genoemd. De periode van zorgen voor de kinderen is langzaam minder aan het worden. Daarom klopt het ook wel dat het een overgangsfase genoemd wordt, naar een nieuwe fase in je leven. De aanmaak van maandelijkse eicellen vermindert en hierdoor verdwijnt de maandelijkse menstruatieperiode. Zodra de menstruatie gestopt is zit je in de overgangsfase. In Nederland ligt dit onderwerp bij de meeste vrouwen heel gevoelig, maar in andere werelddelen is het een soort van upgrading in je vrouw-zijn. De oestrogeenaanmaak in je lichaam neemt af en dat merk je – de een wat meer dan de ander. Helaas kunnen er ook vervelende bijverschijnselen gepaard gaan met deze overgangsfase in je leven: opvliegers, stemmingswisselingen, afnemen van libido, slapeloosheid, kramp en gewichtstoename.  

 

Hoe kun je dat voorkomen of verhelpen?

Met voeding, onder andere! Met het weglaten van bepaalde voedingsstoffen en diverse voedingssupplementen kun je veel van deze vervelende overgansproblemen voorkomen.

 

– Slapeloosheid en depressie
Je zou bijvoorbeeld (als het mogelijk is met je werk) iedere ochtend een stuk buiten kunnen gaan wandelen. Doe dit voor 12:00 uur. De aanmaak van serotonine is dan het hoogst, dit komt door het daglicht. Dit wordt omgezet in melatonine en die zorgt weer voor een gezond slaappatroon. Dus slaap je slecht? Sta op tijd op en ga naar buiten – niet uitslapen! Ga bijvoorbeeld wandelen, dit is voor ieder mens een zeer gezonde bezigheid. Een veilige manier van bewegen die zeer veel gezondheidsvoordelen heeft. Wat slecht slapen en voeding betreft adviseer ik om na 20:00 uur niet meer te eten. Een glas water is goed, maar eet geen zoetwaren en of zoete vruchtensappen of (light) frisdranken. Deze geven een energiepiek en dat is juist niet wat we willen vlak voor we gaan slapen. Ook een vette snack kan de nachtrust flink verstoren, de lever wordt hier mee volop aan het werk gezet. En ’s nachts wil het lichaam rust.

 

Verder kun je de gojibes gebruiken, om hier bijvoorbeeld  door de muesli heen te doen. Ook kun je ze toevoegen in een smoothie, zoals in onderstaande boerenkoolsmoothie met kiwi en citroen. De gojibes wordt in China ook wel de ‘happy berry’ genoemd. Je wordt er vrolijk van. Het helpt hiermee de stemmingswisselingen voor een groot deel te voorkomen. In dit blog kun je meer lezen over voeding en slapeloosheid.

 

 

– Opvliegers
Opvliegers kun je ook goed vermijden door bepaalde voedingsstoffen te mijden. De grootste opvliegeropwekker is koffie. Dit bevat namelijk cafeïne. Ook zoetigheid als snoep, koek en of frisdranken kunnen helpen om een opvlieger op te wekken. Mocht je veel last hebben van de opvliegers, eet dan bijvoorbeeld eens een week, heel weinig tot geen suikerhoudende producten of drink eens een week geen koffie. Misschien helpt het. Give it a try! Wat je zou ook kunnen gebruiken bij opvliegers met transpiratie (ook voor de nacht) is het kruid salie. Salieblaadjes kan je gebruiken bij het diner, door ze gedroogd toe te voegen aan een salade, vleessoorten als kip of eventuele andere vleessoorten. Ook is salie verkrijgbaar als voedingssupplement onder de naam Salvia. Zeker aan te bevelen. Verkrijgbaar bij de reformwinkel en drogisterijen.

 

– Stress en/of kramp
Voor extra ontspanning bij stress en irritaties, maar ook bij kramp in je benen bijvoorbeeld, kan je extra magnesium gebruikten, zoals magnesium-citraat (400 mg). Dit geeft een zeer ontspannende werking bij (onbewuste) spierspanning, zeker in de nacht. Ook geeft de magnesium een zeer ontspannend gevoel voor het slapen. Uit onderzoek is gebleken dat vele mensen een tekort hebben aan magnesium, zonder dat ze doorhebben. 

 

Ik hoop dat ik jullie met deze tips iets verder heb geholpen, mocht je overgangsklachten ervaren. Voor eventuele vragen hier over mag je altijd contact opnemen via onderstaand emailadres.

 

Veel succes,

Hanneke Tienstra
Health coaching  / Voedings en gewichtsconsulente.
mail@balansenvitaal.nl

 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties