logo
FOODSPIRATION

Voedingscentrum waarschuwt voor superfoods

060314095928gojiimage.jpg

‘Voedingscentrum waarschuwt voor gebruik superfoods’, staat er met dikke letters boven een nieuwsbericht op Nu.nl. Het Voedingscentrum moet de Nederlandse consument onafhankelijke informatie bieden over voeding, zodat die gezonde, veilige en duurzame keuzes kan maken. Maar nu lijken ze superfoods in de ban te doen. Terecht?

 

Nee. Wie het hele artikel leest ziet dat de stelling van het Voedingscentrum is dat superfoods geen wondermiddel zijn. Er wordt nergens gezegd dat ze mensen áfraden om superfoods te eten. Dit is hoe het zit. Er zijn mensen (wij noemen ze goeroe’s) die roepen dat het eten van bepaalde besjes en zaden ziektes als kanker kan voorkomen. Misschien nog wel erger: er zijn mensen die dat geloven. Dáár wil het Voedingscentrum op inhaken met dit bericht. Mensen die heilig geloven in de krachten van gojibessen en chiazaden zijn bereid daar grof geld voor te betalen en grote hoeveelheden van gaan eten, terwijl iedereen voor zijn of haar product de term superfood mag gebruiken en de kwaliteit dus niet altijd gewaarborgd is.

 

tarwegras, shot, superfood

 

Wat moet je dan wel doen, zowel volgens het Voedingscentrum als volgens onze Foodness filosofie? Gebruik je gezond verstand. Er wordt nergens beweerd dat superfoods schadelijk zijn, dus er is niets mis met het eten van superfoods. Maar zoals bij sporten een rustdag net zo belangrijk is voor je lichaam en spieren als een intensieve training, zo moet een eetpatroon ook in balans zijn. Je gaat niet een week lang dagelijks dezelfde spiergroep zwaar trainen, omdat dat teveel van het goede is. Hetzelfde geldt voor superfoods. Elke dag van de week een soeplepel chiazaden of gojibessen door je ontbijtyoghurt is teveel van het goede. Een overschot aan vitamines plas je immers gewoon weer uit. Probeer verschillende soorten superfoods uit, varieer en wissel diverse producten af. Maak daarbij ook gebruik van groenten en fruit als boerenkool en blauwe bessen – kijk op de Foodness lijst met alternatieve superfoods voor inspiratie!

 

Als je goed varieert krijg je vanzelf veel verschillende voedingsstoffen binnen, en daarvoor hoef je echt niet alle superfoods die er zijn elke dag allemaal in grote hoeveelheden te eten. Wanneer je zelf kiest wat je lekker vindt en verschillende recepten afwisselt dan zorg je dat je lichaamseigen voorraad van alle essentiële bouwstoffen, vitamines en mineralen continu aangevuld blijft.

 

Trek gekregen? Bekijk hier al onze recepten. Met of zonder superfoods, maar altijd gezond en lekker.

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties