logo
FOODSPIRATION

Voorjaarsmoeheid? Zo kom je er vanaf!

260215143721winter.jpg

Ben je vaak moe of heb je weinig energie? Misschien kan ik je adviezen geven om er weer vol gas tegen aan te gaan! Zo'n gebrek aan energie wordt ook wel voorjaarsmoeheid genoemd, of einde wintergevoel, of een futloos of maandagmorgen gevoel. Vast herken je wel iets hier in. Aan vermoeidheid zijn vaak een aantal factoren gekoppeld. Als je lekker in je vel zit, dan huppel je door het leven en verzet je bergen werk. Maar als je in de problemen raakt, drukke tijden hebt en daardoor wat meer stress ervaart dan komt die vermoeidheid weer stiekem om het hoekje kijken. Het is dan ook aan jou om de vermoeidheidssymptomen eens onder de loep te nemen. Een belangrijke oorzaak van vermoeidheid kan je voeding zijn. Stress is herkenbaar, maar dat het jouw voedingspatroon beïnvloedt is je waarschijnlijk niet bekend – het is voor jou hoogstwaarschijnlijk zeer normaal hoe je eet. Terwijl er een grote kans is dat je in het weekend wat eten gaat inhalen, en bijvoorbeeld gezellig en makkelijk pizza gaat eten bij je favoriete TV-programma. Maar tel deze ‘makkelijk eten momentjes’ eens bij elkaar op. Dat brengt me op mijn eerste punt.

 

Vitamines

Door een makkelijk (lees ongezond) voedingspatroon krijg je toch een tekort aan vitamines. Zeker in de winter. We zien al weinig zon en leven met korte dagen, wat de meeste mensten niet vrolijker maakt. Denk maar eens aan het percentage mensen wat depressief is, woonachtig in de Scandinavische landen (waar nog minder daglicht is). Zeer veel mensen hebben een tekort aan vitamine D. Vitamine D is nodig om het calcium en fosfor uit je voeding op te kunnen nemen, hierdoor blijven je botten en je gebit sterk. Ook helpt de vitamine D je weerstand te verhogen en het beperkt de kansen op depressie. Mocht je extra vitamine D willen gaan gebruiken dan adviseer ik je vitamine D3, want deze is beter opneembaar. Ook een goede vitamine C kan in dit jaargetij zeker een extra boost geven aan je energielevel.

 

 

Verschillende vissoorten, waaronder zalm bevatten een flinke dosis vitamine D. Geniet dus lekker van deze sushi bowl met gerookte zalm, surimi en rijst

 

Stress

Dat je van stress vermoeid raakt, dat weet iedereen wel. Een goede en makkelijke manier om van je stress af te komen is bewegen. Nu de avonden alweer iets langer worden, adviseer ik je om na het diner een lekkere avondwandeling te gaan maken. Je verbrandt zo calorieën en het brengt je stofwisseling op gang. Ook is wandelen, denk aan ongeveer een half uur, een makkelijke en heerlijke manier om te ontspannen. De iets sportievere types onder ons kunnen lekker gaan hardlopen, een uurtje naar de sportschool of een andere vorm van bewegen kiezen. Je zal merken dat je conditie weer verbetert. Je zult je sterker gaan voelen en minder snel vermoeid raken. Echt geen zin in deze sportieve acties? Dan is meditatie of yoga misschien iets voor jou. Door bezig te zijn met iets anders dan je dagelijkse activiteiten, ontspannen je lichaam en geest.

 

Vroeger naar bed

Slapen is belangrijk. Van slecht slapen kan je erg vermoeid raken. Ga op tijd naar bed en probeer ongeveer 8 uur te slapen. Voer geen drukke telefoon gesprekken op de late avond. Vermijd films en internet. Vind je rust en probeer voor 22:30 uur in bed te liggen: de uren voor 24:00 uur zijn belangrijk.

 

Suiker & vet

Zeker is je voedingspatroon heel belangrijk bij vermoeidheidsverschijnselen. Ik schrijf het nu als laatste punt maar eigenlijk had dit bovenaan in mijn artikel moeten staan. Slecht in slaap komen kan zeker een oorzaak hebben die samenhangt met je voedingspatroon. Suiker geeft energie, althans een energiepiek. Hier zit je ’s avonds echt niet op te wachten. Dus probeer na je diner geen avondsnacks te eten die veel suikers bevatten. Maar ook het eten van (verzadigde) vetten geeft je lichaam geen rust. Je lever zal heel hard aan de slag moeten om deze ‘vette happen’ te verteren. Je lichaam is volop in actie en dat is wat je eigenlijk moet voorkomen. Mocht je in de avond nog iets willen eten neem dan iets van fruit, dit is licht verteerbaar. Of probeer wat ongebrande en ongezouten noten, die hebben ook een rustgevend effect.

 

Het zijn wat kleine tips om de laatste wintermaanden door te komen, maar misschien kunnen ze je helpen.

 

Veel succes ermee!

 

Hanneke Tienstra,

Health coach

 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties