logo
FOODSPIRATION

Waar let je op bij koffiebonen? | Koffie Kennis

Waar let je op bij koffiebonen? | Koffie Kennis - Foodness.nl

Waar begint een écht lekker kopje koffie altijd mee? Precies: de koffiebonen. Wist je dat er wereldwijd zo’n 60 verschillende soorten koffiebonen bestaan? Dat klinkt in eerste instantie niet veel, maar voor het grootste gedeelte van de tijd worden er maar een aantal soorten gedronken. Ik duik voor je in de koffiebonen!

Arabica koffiebonen

Dit is de meest bekende soort. Arabica bonen groeien vaak in een hoger gelegen gebied, zodat er weinig vervuiling bij de bonen kan komen. Deze vervuiling hoeft niet alleen door mensen veroorzaakt te worden. Ook de wind heeft effect op het resultaat van de bonen. Net zoals zonlicht. Daarom worden ze vaak geplant op plekken waar het niet al te hard waait. Vaak worden ze na enige tijd afgedekt, waardoor ze zich in de schaduw bevinden.

De meeste koffie die je koopt in de winkel, bestaat uit een mengsel (blend) van verschillende soorten bonen. Arabica bonen zijn van zichzelf vrij mild van smaak. Om de koffie een iets sterker te maken wordt er een blend van Arabica en Robusta koffiebonen gemaakt. Voor de liefhebbers van milde koffie zijn 100% Arabica bonen ook vaak een favoriet. De meeste specialty coffee (koffie voor hipsters 😉 ) bestaat ook volledig uit Arabica bonen.

Robusta koffiebonen

Ik noemde ze net al: Robusta bonen zijn na Arabica bonen de bekendste koffiebonen. Deze bonen groeien vaker op een lagergelegen plek. Doordat ze ook meer in aanraking komen met wind en zonlicht krijgen deze bonen een sterkere en bittere smaak. Deze soort wordt dan ook vrijwel nooit zonder het te mixen gedronken. Voor veel supermarktkoffie wordt een mix gemaakt van ongeveer 30% Robusta bonen en 70% Arabica bonen. Hoe sterker je de koffie wilt hebben, hoe groter het percentage Robusta bonen dus moet zijn. Deze soort wordt veel in Italië gedronken, maar in Nederland is de Arabica boon toch een groter favoriet. Wellicht dat dit komt omdat de Nederlanders minder gewend zijn aan sterke koffie dan de Italianen?

Waar let je op bij koffiebonen? | Koffie Kennis - Foodness.nl

Biologische en fairtrade

Als je de wereld een beetje beter wil maken, doe je er goed aan om te letten op een biologisch of fairtrade keurmerk op je verpakking met koffiebonen. Fairtrade handel verzekert de boer van een eerlijke prijs voor de koffiebonen en geeft een premie die rechtstreeks naar de werknemers van de plantage gaat (dus niet naar de eigenaar). Kijk daarnaast ook naar biologische koffiebonen. De boer wordt dan een eerlijke prijs aangeboden, mits hij de bonen op een biologische wijze kan verbouwen zonder pesticiden te gebruiken. Zo zorg je er niet alleen voor dat de koffieboer die jouw koffiebonen heeft verbouwd een eerlijke prijs krijgt voor de bonen, maar ook dat je zelf op een gezondere en milieuvriendelijkere manier koffie kunt drinken!

Wil je zelf een echt vers kopje koffie maken, met je eigen bonen? Zorg dan dat je een zak met koffiebonen scoort waar de branddatum op vermeld staat: bonen verliezen na het branden langzaam hun aroma’s. Deze bonen kun je zelf fijn malen in een koffiebonenmaler, zodat ze niet alleen vers gebrand, maar ook vers gemalen zijn. Ook op het gebied van koffiebonenmalers is er ontzettend veel keuze, maar neem de tijd om de best passende variant te vinden. Alles om je met zorg uitgezochte koffiebonen zo goed mogelijk tot hun recht te laten komen, nietwaar? Je kopje koffie wordt er alleen maar beter van.

Succes!

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties