logo
FOODSPIRATION

Food fotografie deel 1: waar op te letten bij aanschaf nieuwe camera?

Food fotografie deel 1: waar op te letten bij aanschaf nieuwe camera?

Tegenwoordig kunnen we best wat mooie kiekjes schieten met onze smartphones, maar soms wil je gewoon net wat meer jus. Vooral wanneer je jezelf hebt verwend met een fotogeniek gerecht als bijvoorbeeld gepocheerde eitjes (want ja, dat kan jij nu)! Food fotografie is een kunst op zich en naast de reguliere tips & tricks kan een professionele camera je ook een goed duwtje in de rug geven om jouw gemaakte foodporn naar het volgende niveau te tillen.

Welke smaken camera zijn er?

Als we puur naar het professionele spul kijken dan blijven grofweg drie verschillende soorten over: compact, systeem en spiegel reflex. Compactcamera’s, het woord zegt het al, zijn de kleine kanjers die je makkelijk overal naartoe kunt nemen. Handig voor het maken van (food) foto’s op feestjes, de vakantie op de camping of outdoor sporten. Je hoeft nergens over na te denken, met één druk op de knop heb je meteen een knappe herinnering. Deze camera’s lijken wat food fotografie betreft dan in eerste instantie ook wat minder geschikt. Omdat je weinig opties hebt en een niet erg uitgebreide lens, komen de besjes, pitjes en glimmende agavesiroop toch niet helemaal tot hun recht. Gelukkig heb je tegenwoordig ook wat uitgebreidere versies van deze compactcamera’s. Wil je dus voor een kleiner modelletje gaan, let dan op de opties waarmee de camera gepaard gaat. Met het kunnen instellen van bijvoorbeeld het diafragma, is een dergelijke camera zeker geschikt als instapmodel voor food fotografie. Verderop in het artikel testen we de A900 compactcamera van Nikon voor je uit.

Food fotografie deel 1: waar op te letten bij aanschaf nieuwe camera?

Een spiegelreflex camera [eerste foto] is de meest professionele van de club. Het handigste is om alleen een body te kopen, en daarbij een lens naar keuze aan te schaffen. De bijgeleverde lens is vaak een gemiddelde lens die alles enigszins goed kan fotograferen. Wil je je specialiseren in een bepaald onderwerp, zoals bijvoorbeeld food fotografie, dan weet je dat je foto’s van dichtbij wilt maken. Pas hier je lens dus op aan. Ook kan je je verdiepen in de verschillende instellingen van de camera. Hoe handig dit gaat, hangt af van het model dat je kiest. Instapmodellen hebben vaak een wat minder uitgebreid knoppenpakket op de body, zodat je wat meer handelingen moet doen om in het juiste menu te komen. Het grootste nadeel aan de spiegelreflex camera vind ik persoonlijk dat het een log ding is om mee te nemen. Dus fotografeer je niet alleen thuis en wil je ook graag je 5-gangen-diner vastleggen in restaurants, dan is wellicht de volgende categorie jouw match.

De systeemcamera [zie foto hierboven] is een mooie combinatie tussen de compact en spiegelreflex. Qua veelzijdigheid en snelheid is hij gelijk aan de laatstgenoemde. Je kunt op deze camera’s namelijk ook de lens veranderen. Daarnaast beschikt hij over dezelfde uitgebreide menu opties, alleen soms wat verstopt. De knoppenverzameling op de body is namelijk erg eenvoudig, vergelijkbaar met de compactcamera. Via het menu kun je echter wel alle uitgebreide functies terugvinden. Bijkomend handigheidje van dit soort camera’s: vaak beschikken ze over een uitklapbaar beeldscherm, waardoor je hem meteen als vlogcamera kunt gebruiken. Overigens heeft de compactcamera van Nikon (de A900) die Claartje gebruikt voor haar vlogs ook zo’n handig uitklapscherm.

Food fotografie uitgetest: iPhone 7S Plus versus Nikon A900

Tegenwoordig fotografeert bijna iedereen ook continu met zijn of haar smartphone, dus wij namen een proef op de som. Hoe ziet een food foto eruit wanneer je die maakt met de nieuwste iPhone (de iPhone 7 plus), vergeleken met dezelfde food foto gemaakt met een compactcamera (de Nikon A900)? Voor deze foto test proberen we een foto waarin we spelen met scherptediepte, wat betekent dat je scherp stelt op een bepaald punt in je compositie, terwijl de rest van de foto op de achtergrond wat meer blurry wordt. Normaliter geldt dat je dat alleen kunt doen met een goede camera, want met een telefoon kun je niet kunt spelen met scherpte-diepte in een foto, omdat je daarvoor aan de slag moet met de instellingen voor het diafragma – en dat kan niet op een smartphone. De nieuwe iPhone 7 plus heeft alleen maar liefst twee camera’s, en daardoor een nieuwe functie die ‘portret’ heet: die kan wel spelen met diepte. Dat moeten we uitproberen!

Met de iPhone 7 plus:

Food fotografie deel 1: waar op te letten bij aanschaf nieuwe camera?

Met iPhone 7 plus op automatische stand: alles scherp

 

Food fotografie deel 1: waar op te letten bij aanschaf nieuwe camera?

Met iPhone 7 plus: met scherpte-diepte (Portret modus)

 

Food fotografie deel 1: waar op te letten bij aanschaf nieuwe camera?

iPhone 7 plus: Met scherpte-diepte + filter

 

Met de Nikon compactcamera A900:

Food fotografie deel 1: waar op te letten bij aanschaf nieuwe camera?

Met Nikon A900 op automatische stand: overal scherp

 

Food fotografie deel 1: waar op te letten bij aanschaf nieuwe camera?

Met NikonA900 met scherpte-diepte

 

Food fotografie deel 1: waar op te letten bij aanschaf nieuwe camera?

Nikon compactcamera A900: Met scherpte-diepte + filter

Met de Nikon compactcamera fotografeerde ik op stand “A”, omdat je in die stand kunt variëren in het diafragma. Dat is handig, want we willen dat het voorste stukje appel in de foto (of een onderdeel hiervan) scherp is, terwijl de achtergrond blurry wordt. Hiervoor moet je een groot diafragma hebben, wat je meet in f-waarde. Een groot diafragma stel je in door de f-waarde zo laag mogelijk te zetten. Zie je het verschil met de foto in de automatische stand, waarin alles in de foto scherp is?

Conclusie

Wie graag fotografeert met scherpte-diepte is in principe het beste uit met een spiegelreflexcamera, omdat je daar het meeste kunt instellen. Dat is tegelijk ook een nadeel: als je het makkelijk wilt houden voor jezelf is een compactcamera, zoals de Nikon A900, al een stuk makkelijker (want die heeft minder ingewikkelde menu’s dan een spiegelreflexcamera). Om het helemáál makkelijk te maken kun je ook met een smartphone fotograferen, maar foto’s met scherptediepte lukken alleen met de allernieuwste smartphones, omdat die de beste camera’s hebben. Geen ingewikkelde instellingen, wel veel gebruikersgemak! Zelf gebruiken wij voor food fotografie zowel een iPhone 7 plus als een compactcamera, omdat die laatste toch een net iets grotere zoomfunctie heeft, meer megapixels en een grotere lichtsensor.

Let’s talk! Met wat voor camera fotografeer jij? En op basis waarvan heb je hem uitgezocht?

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties