logo
FOODSPIRATION

Waarom chocolade gezond is

150414105632BlogHanneke9Image.jpg

Enkele maanden geleden had ik een reisje gewonnen. Best leuk, ik win eigenlijk nooit iets. Ik won een reis voor 3 dagen voor 2 personen. Bij deze prijs was ook een ticket voor het Chocolade museum toegevoegd. Dit museum gaf me ook de inspiratie om hier iets over te schrijven op Foodness!

 

De geschiedenis van de cacao begint al 600 jaar voor Christus. De Maya priesters schonken cacaobonen als offer aan de Goden. De cacaobonen werden toentertijd geplet en als drank gedronken. Geleidelijk werd de cacaoboon steeds populairder en ging hij een belangrijke rol in nemen in het leven van de Maya bevolking. Cacao hoorde ook bij feesten en begrafenissen. Later werd het een betaalmiddel, voor 100 cacaobonen kocht je een slaaf en voor 10 cacaobonen kocht je een konijn. Rond 1500 leerden de Spaanse zeelieden ook het genot van cacao kennen en ze namen het mee naar Europa. Zij zeiden dat de Indianen deze bonen als drank gebruikten om het lichaam te beschermen tegen vermoeidheid en dat ze het lichaam sterk maakte. De Nederlandse handelaren hebben dan ook de cacaobomen laten planten in Indonesië, waar ze tot op de dag van vandaag nog steeds groeien. Hier in Europa werd de cacao verkocht in apotheken. Cacaoboter werd verkocht als zalf, de cacaomassa vermengd met peper zou helpen bij leverklachten en de cacao zelf was goed voor je hart.

 

 

Daarmee kom ik weer terug bij het heden. Cacao is een superfood! Het woord superfood is onlangs wat omstreden geworden en daarom vond ik dit stukje geschiedenis nou zo mooi. Onze voorouders waren slim betreft hun voeding. Alle antioxidanten, mineralen, verjongende neurotransmitters en algehele gezondheid bevorderende eigenschappen van chocola zitten in cacao.  Cacaobonen zijn misschien wel het best bewaarde geheim in de complete voedselgeschiedenis. Cacao ondersteunt een gezond hart en vaatstelsel. Cacao bevat meer antioxidanten dan bijvoorbeeld rode wijn, bosbessen en gojibessen tezamen. Antioxidanten beschermen ons tegen aandoeningen en ziektes die met ouderdom te maken hebben. Ook bevat cacao veel magnesium, een stof die vele mensen tegenwoordig ook helaas niet meer uit gezonde voeding kunnen halen.

 

Maar om misverstanden te voorkomen: cacao zit helaas maar in een hele kleine hoeveelheid in de hedendaagse chocolade. In melkchocolade zit bijvoorbeeld maar 10% cacao. De superfood cacao die ik hierboven heb beschreven zit dan ook vooral in de chocoladerepen met minimaal 75% cacao. Eet jij ook graag en vaak melkchocolade? Ben je er eigenlijk ook wel een beetje verslaafd aan? Dan is dit misschien een mooi moment om het roer om te gooien. Melk en witte chocolades zijn zo verslavend lekker omdat er zoveel suiker in zit. Suiker werkt verslavend. "Wil je afvallen of je lichaam langzaam van deze verslaving af helpen? Dan biedt cacao een chocoladeverslaafde overal ter wereld fantastische hoop." Deze tekst is van Superfoods specialist David Wolfe. Met rauwe cacao – bonen, cacao nibs, cacaoboter, cacaopoeder – en de minimaal 75% cacao-repen kun je je trek in verhitte en bewerkte chocolade omzetten in trek in superfoods zoals de rauwe cacao nibs. Het is even wennen, de smaak is bitterder dan je gewend bent. Maar wen er langzaam aan en je zult merken dat ook jouw lichaam veel meer energie zal krijgen. Je huid gaat beter aanvoelen. Je algemene gezondheid zal sterk verbeteren. Probeer het een tijdje en kijk of je langzaam over kunt stappen van een vette en suikerhoudende chocoladereep naar de mooie historie-rijke cacaorepen.

 

Zo'n pure reep proberen? Je kunt 'm heel makkelijk bestellen in de Foodness webshop!

 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties