Waarom diëten onzin is & welke voedingstips wél werken
Ze is terug: onze health coach Hanneke! Vandaag heeft ze het over diëten, en wat voor onzin dat meestal is. Volg liever haar twee top tips op!
Tegenwoordig zijn er werkelijk honderden boeken en tijdschriften te koop met de meest uiteenlopende diëten. Het is bijna grappig. Dan spreek ik niet eens over alle goed bedoelde voedings- en health bloggers op internet. (Bedankt he, Han 😉 ) Er zijn zoveel manieren om af te vallen, maar wat is de nu de juiste? Als ik je dat kon vertellen dan lag ik hoogst waarschijnlijk nu op een jacht in Zuid Frankrijk. Maar wat ik wel kan proberen, is om je te helpen en je bewust te maken van jouw persoonlijke valkuilen. Ik ben van mening dat iedereen een eigen voedingspatroon heeft, een eigen spijsverteringssysteem, en daarom ook eigen struikelblokken. Het is dus nodig om een voedingspatroon te vinden dat bij jou past, waar jij je prettig bij voelt en wat je vol kan houden en jezelf eigen kan maken. Als je vaker mijn blogs hebt gelezen hier op Foodness.nl, dan weet je dat ik zeker geen voorstander ben van crashdiëten, poeders of pillen. Sterker nog, ik raad het je echt af. Het zogenaamde jojo effect is heel slecht voor je gezondheid en vaak kom je slechter uit de kilo-strijd. Maar wat voor tips kan ik je dan wel geven?
Tip 1: Ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar
Ontbijt als een keizer
Het ontbijt, de start van de dag, is erg belangrijk. Uit ervaring weet ik dat veel mensen moeite hebben met het ontbijt of geen tijd hebben om te ontbijten. Je ontbijt hoort ongeveer 10 tot 15% van je dagelijkse voedingsstoffen te bevatten. Maar wat doe je als je geen hap door je keel krijgt ’s ochtends, of echt geen tijd hebt om te ontbijten? Dan zou je bijvoorbeeld wat fruit kunnen eten. Een banaan is zeer geschikt als een mooie start van de dag: die bevat vitaminen en vezels en geeft een verzadigd gevoel. Maar eigenlijk is dat niet genoeg voor een keizerlijk ontbijt. Je zou dus eventueel later in de ochtend nog iets kunnen eten. Dat kan van alles zijn, mits het maar niet te veel suikers bevat. Zelf eet ik graag havermout als ontbijt, dat ik kook met wat amandelmelk. Ik voeg daar rozijnen, nootjes en kokos-rasp aan toe, en heb dan de hele ochtend geen hongergevoel. Ook bak ik weleens een omelet, van 2 eieren met tomaat en paprika. Persoonlijk eet ik liever geen brood in de ochtend, dan heb ik namelijk om 11:00 uur alweer honger en ben ik sneller geneigd om weer iets te gaan eten.
Bekijk hier alle ontbijtrecepten op Foodness.nl!
Lunch als een koning
Voor de lunch zijn vele variaties te bedenken. Denk aan salades, broodjes met mager beleg of bijvoorbeeld met avocado, tomaten en andere groentes. Ga voor (spelt)crackers met vers beleg of een volkoren boterham belegd met lekker gezonde verse spreads – geen suikerhoudende of mayonaise-achtige smeersels.
Bekijk hier alle lunchrecepten op Foodness.nl!
Dineer als een bedelaar
Dat klinkt mij persoonlijk niet zo fijn in de oren. Ik houd juist van gezellig dineren! De boodschap is eigenlijk: eet niet te veel, houd je portie klein. Je kunt je bord bijvoorbeeld al opscheppen in de keuken in plaats van de volle pannen op tafel te zetten, zodat je niet snel nogmaals opschept. Maar wees verder vooral creatief met het diner, en varieer. Een idee: vervang aardappelen door zoete aardappelen, bijvoorbeeld in een stamppot. Ook slim: maar zelf soep van groenten en bouillon en vries die in, zodat je altijd wat in huis hebt – ook als je laat uit je werk komt.
Bekijk hier alle diner-recepten op Foodness.nl!
Tip 2 (de belangrijkste tip): bewegen
Ga voor je zelf eens na hoeveel jij beweegt per dag. Veel mobiele telefoons hebben tegenwoordig een stappenteller. Ik heb een Jaw bone armband, die van alles registreert. Super leuk en leerzaam. Soms schrik ik ervan hoe weinig stappen ik op een dag heb gezet, terwijl ik altijd wel erg actief ben. Dan ga ik ’s avonds na het eten gewoon nog een wandeling maken. Probeer, zeker als je zittend werk hebt, ieder uur en kwartiertje te bewegen. Maak iedere dag een wandeling van minimaal 20 minuten: dat is echt heel goed voor je lichaam en geest. Zie het als een uitdaging, zodat je ook de 10.000 stappen op een dag gaat halen. Pak wat vaker de fiets in plaats van de scooter of de auto en ga sporten. Even je hartslag verhogen is zo gezond voor alles! En geloof me, als je dit wat vaker doet, ga je het nog leuk vinden ook.
Samengevat: Niet je ontbijt overslaan, wel creatief zijn met de lunch, niet teveel opscheppen bij het diner. Beweeg en wees creatief met je stappen: check maar eens of jij iedere dag die 10.000 stappen haalt!
Veel succes,
Hanneke Tienstra Health coach
Volg me ook op Instagram!
Daar deel ik nog veel meer recepten, foodie tips, nieuwe hotspots & gekkigheid uit mijn dagelijkse leven. Zie ik je daar?
x Claartje
REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN
Inloggen Via Social
Inloggen met wachtwoord
Nog geen reacties