logo
FITSPIRATION

Waarom fitte mensen alles kunnen eten (ja, ook FEBO kroketten)

Waarom fitte mensen alles kunnen eten (ja, ook FEBO kroketten)

Hoewel ik mezelf sinds deze maand liever categoriseer als foodgirl dan als fitgirl, krijg ik toch vaak te horen dat ik ‘zo slank ben voor een foodblogger’. Gevolgd door de vraag ‘hoe ik dat toch doe’. Nou, beste mensen, dat doe je door je lichaam te gebruiken waar het voor gemaakt is! Door niet zestien uur per dag op een bureau- of keukenstoel te zitten, maar rond te huppelen, de trap te nemen, te fietsen, minstens vier keer per week te sporten en veel te seksen. (Did she really say that? Yes, she did.) Een lichaam dat veel beweegt heeft namelijk veel brandstof nodig. Mijn persoonlijke ervaring is bovendien dat je na regelmatig sporten als ‘vanzelf’ naar gezonde dingen grijpt, omdat je lichaam om voedingsstoffen vraagt. Na een rondje hardlopen of straffe bootcampsessie heb je toch meer zin in een smoothie dan in een zak chips?

Waarom fitte mensen alles kunnen eten (ja, ook FEBO kroketten)

Een van de belangrijkste redenen waarom fitte mensen alles kunnen eten is echter mentaal: ze gúnnen zichzelf alles, en verbieden zichzelf niets. Hieronder ga ik verder op die regel, nummer één van de drie ongeschreven regels voor fitte mensen die ik heb opgesteld. Geheel volgens dat principe organiseerden Paultje (ga die man volgen, echt.) en Lavinia onlangs samen met FEBO een fotoshoot in een sportschool, waarbij een aantal fitbloggers werden gefotografeerd met fastfood. Dit was misschien wel de meest fantastische dag uit mijn leven. Ik bedoel: yoga poses doen terwijl je milkshakes gevoerd krijgt. Of een side plank uitvoeren terwijl er kroketten boven je hoofd bungelen. LOVE IT! Wist je trouwens dat alle FEBO producten élke dag vers gemaakt worden in Amsterdam? We mochten namelijk ook even kijken in de fabriek, die staat in Amsterdam-Noord. Het is één van de meest sympathieke familiebedrijven waar ik ooit geweest ben. En dat zeg ik niet omdat ik door ze omgekocht ben met kroketten. Hoewel ik daar absoluut voor open zou staan. FEBO, lezen jullie mee?

Goed, de drie ongeschreven regels waarom fitte mensen alles kunnen eten. Scroll verder om ze te bekijken!

Waarom fitte mensen alles kunnen eten (ja, ook FEBO kroketten)

Regel 1: Gun jezelf alles, verbied jezelf niets

Zoals ik al zei: dit is mentaal. Zodra je jezelf bepaalde producten ontzegt, ga je er onbewust op focussen en wil je al snel niets anders meer dan die slagroomsoes / dat patatje mayo / die Big Mac. Probeer niet in de vicieuze cirkel terecht te komen waarin je jezelf dingen ontzegt, ze vervolgens toch eet en je daar schuldig over voelt. Die negatieve spiraal is zonde van je energie en zorgt er alleen maar voor dat je je slecht voelt over je eigen (afwezige) wilskracht. Fitte mensen ontzeggen zichzelf niets. Zin in een kroket? Lekker doen! Op dat moment geniét je van die kroket, en eet je hem met aandacht op. Weg craving, en de rest van de dag eet je weer gewoon gezond verder. Kies dus elke dag wat je jezelf gunt, en geniet daarvan!

Waarom fitte mensen alles kunnen eten (ja, ook FEBO kroketten)

Regel 2: Sport. Beweeg. Verbrand

Fitte mensen bewegen veel. Daardoor wordt je lichaam een goed geoliede machine. Wanneer je een keertje teveel brandstof toevoegt (dus teveel eet) is dat geen punt wanneer je een actieve levensstijl aanhoudt. Wat je de ene dag opslaat, verbrand je immers de volgende dag wel weer. Andersom geldt dat ook: wanneer je een keertje te weinig eet haal je dat de volgende dag wel weer in. 

Waarom fitte mensen alles kunnen eten (ja, ook FEBO kroketten)

Regel 3: Luister naar je lichaam

Een lichaam dat in balans is, geeft zelf aan wat het nodig heeft. Fitte mensen eten nooit te weinig – dat is altijd een heel slecht idee – maar wachten wel tot ze écht honger hebben en zorgen dat ze voor dat moment een gezonde maaltijd of snack hebben klaarstaan. Als je écht honger hebt ben je namelijk meer geneigd om dingen te eten die goed zijn voor je (tenzij er geen gezonde opties aanwezig zijn). Flinke trek is over het algemeen niet te stillen met een halve reep chocola, daar heb je een maaltijd voor nodig. Ook geldt dat een lichaam dat in balans is zelf aangeeft wanneer je genoeg hebt gegeten. Vol is vol. Over een uurtje eet je wel weer verder – en vaak heb je dan eigenlijk al geen trek meer. Overeten is mentaal (ik KAN die reep chocolade niet voor de helft opeten, hij MOET helemaal op), maar als je naar je lichaam leert luisteren voel je zelf wanneer je genoeg hebt gehad. Soms is dat pas na een halve reep, soms al na twee stukjes chocolade.

Waarom fitte mensen alles kunnen eten (ja, ook FEBO kroketten)

Is dit het advies van een voedingskundige? Nee. Dat ben ik namelijk niet. Dit is mijn eigen persoonlijke ervaring. Belangrijk om te onthouden is dat dit geldt voor een gezond lichaam: heb je medische klachten, raadpleeg dan altijd een arts! 

Oké, ik ben even een kroket eten. Doei.

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties