logo
FOODSPIRATION

Waarom ‘Ik kies bewust’-vinkjes in de supermarkt onzin zijn

221214094301vinkjes.jpg

Ken jij die 'Ik kies bewust'-vinkjes op producten in de supermarkt? Je hebt twee soorten vinkjes: een groene en een blauwe. Niet dat je het verschil duidelijk ziet want op het eerste gezicht lijkten de stempels allebei blauw te zijn, maar als je echt goed kijkt zie je inderdaad dat de vinkjes net even anders zijn. Producten die zo'n vinkje dragen zijn een bewustere en/of gezondere keuze dan hun concurrenten in dezelfde productgroep, zo zeggen de bedenkers van die vinkjes. Arjen Lubach, presentator en bedenker van het televisieprogramma Zondag met Lubach, ontdekte dat die bedenkers alleen heel toevallig bij of voor grote bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie werken. Hoi Unilever!

 

Huh? Dat is niet het enige. Soms (lees: vaak) zijn producten met een vinkje juist óngezonder dan producten zonder vinkje. Producenten moeten betalen om een vinkje op hun verpakking te mogen zetten, en doen dat graag omdat ze daardoor gezonder lijken dan hun concurrent die ernaast staat – terwijl ze lang niet altijd echt gezonder zíjn. Zoals Arjen noemt in zijn programma bevatten bonen in een potje van Hak minder suiker dan de bonen van Albert Heijn die ernaast staan, maar toch hebben de bonen van de Appie een vinkje. Waarom? Omdat Albert Heijn dat vinkje gekocht heeft. Simpel.

 

vinkjes, ik kies bewust, gezond, unilever, onzin, foodness, vink, groene vinkje, blauwe vinkje

 

Nu is het natuurlijk makkelijk om tegen een bestaand systeem aan te schoppen zonder met een goed alternatief te komen. Maar hé, de eilandbewoners van het Verendigd Koninkrijk hebben een briljant systeem dat daar al jaren werkt: het stoplichtsysteem. Bekijk onderstaande video om te zien hoe dat precies werkt. Dat stoplichtsysteem kunnen we prima in Europa invoeren, ware het niet dat de voedingsmiddelenindustrie daar een stokje voor gestoken heeft. Een heel duur stokje dat de voedingsmiddelenindustrie omstreeks een miljard euro heeft gekost, in een poging om via zorgvuldig lobbyen te voorkomen dat dit systeem ingevoerd zou worden. Met succes dus. Jammer voor de consument.

 

Arjen Lubach, je bent een held. 

 
 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties