logo
FOODSPIRATION

Wat is Matcha thee en (waarom) is het gezond?

schermafbeelding-2016-12-14-om-15-18-52

Matcha – je vindt het lekker of je haat het. Je hebt er misschien al weleens van gehoord, maar dikke kans dat je niet weet wat het nu eigenlijk precies is. Gelukkig is er internet, dat ons vertelt dat matcha een theesoort is; een bijzondere (groene) thee zelfs, die wordt beschouwd als een van de gezondste onder de groene theesoorten. Maar waar komt het vandaan en wat maakt het dan precies gezond?

schermafbeelding-2016-12-14-om-16-42-49

Matcha komt oorspronkelijk uit Japan en is een groene thee waarvan de blaadjes vermalen zijn tot poeder. De anti-oxidanten in matcha thee zijn 137 keer zo sterk als die van normale groene thee. Anti-oxidanten binden vrije radicalen die in ons lichaam schade kunnen veroorzaken. Vrijwel alle superfoods bevatten anti-oxidanten; blauwe bessen bijvoorbeeld barsten ervan. Matcha bevat een specifieke krachtige anti-oxidant die tot de categorie ‘catechinen’ behoort, en die alleen voorkomt in planten. Onder andere de catechine EGCG die voorkomt in matcha theebladeren is volgens verschillende wetenschappelijke onderzoeken goed voor je gezondheid: het verkleint de kans op o.a. diabetes en beroertes, is goed voor je bloedvaten en helpt tegen aderverkalking. Ook is matcha rijk aan chlorofyl (dat net als catechinen in groene planten voorkomt), een stofje dat er voor zorgt dat o.a. helpt om je bloed meer zuurstof te laten opnemen en dat je immuunsysteem helpt om je lichaam weer op te lappen als je ziek bent geweest.

schermafbeelding-2016-12-20-om-09-50-45

Ook wanneer je gewicht wil verliezen kan matcha je helpen. Het is laag in calorieën (want: bladgroente), maar stimuleert ook de stofwisseling en werkt vochtafdrijvend. Naast thee zetten van matcha kun je matcha poeder in nog veel meer gerechten gebruiken, bijvoorbeeld in toetjes en smoothies. Bekijk bijvoorbeeld hier het recept voor een van mijn detox smoothies!

Matcha thee is te verkrijgen in veel winkels, zoals supermarkten en online webshops als Body&Fit shop.

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties