logo
aankomen

De meeste mensen willen afvallen en daarvoor zie je dan ook allerlei diëten, tips en tricks voorbij komen. Veel minder aandacht is er voor mensen die juist willen aankomen en daar moet verandering in komen! Daarom hebben we het in deze blog over de oorzaken, gevolgen en symptomen van ondergewicht, over hoe je op een gezonde manier kunt zorgen voor een toename in gewicht en geven we je handige tips.

Blijvend aankomen

Je hebt ondergewicht als je minder weegt dan goed is voor je gezondheid en bij overgewicht weeg je meer dan goed voor je is. Net als met afvallen is het ook met aankomen belangrijk om te zorgen dat er geen jojo-effect ontstaat. Om blijvend aan te komen is de eerste en beste stap die je kunt zetten de volgende: laat een voedingsschema maken om aan te komen. Dit is namelijk helemaal op jouw persoonlijk afgestemd en geeft je een sterk en duidelijk wapen in handen in de strijd om de kilo’s. Je kunt er direct mee aan de slag gaan en hebt er ook op langere termijn veel aan. 

BMI

Vind je jezelf gewoon te mager of heb je echt ondergewicht? Je kunt dit zelf gemakkelijk controleren door je BMI te berekenen. De Body Mass Index is de internationale maat waarmee je kunt inschatten hoe gezond jouw gewicht is. Bij een resultaat dat lager is dan 18,5 is er sprake van ondergewicht. Is het bij jou inderdaad te laag, dan is dus het hoog tijd om daarmee aan de slag te gaan. Vind je het zelf lastig? Maak een afspraak met je huisarts, want die kan je doorverwijzen naar een diëtist voor extra hulp.  

Oorzaken

Een andere belangrijke factor om te bepalen, is de oorzaak van jouw ondergewicht. Je hebt daarin 3 categorieën: 

  • Ondervoeding: hier valt ook eenzijdige voeding met een tekort aan essentiële voedingsstoffen onder
  • Lichamelijke aandoeningen: denk hierbij bijvoorbeeld aan kanker, auto-immuunziekten, aandoeningen aan maag en/of darmen
  • Psychische aandoeningen: bijvoorbeeld anorexia nervosa, boulimia nervosa, dementie, depressie en sommige persoonlijkheidsstoornissen

De behandeling en benadering van het ondergewicht moet uiteraard worden aangepast al naargelang de oorzaak. 

aankomen gewicht

(H)erkennen van het probleem

Ondergewicht is erg slecht voor je gezondheid en kan echt ernstige gevolgen hebben. Maar wil je een probleem aanpakken, dan moet je eerst erkennen dat het er is. Daarom is het belangrijk dat je de symptomen herkent. Je lichaam krijgt moeite om normaal te functioneren. Je bent moe, futloos en je algehele conditie gaat achteruit. Ook geestelijk heeft het een negatief effect en je kunt er zelfs depressief van worden.

Wanneer je lichaam te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt, zal het eerst je vetreserves opgebruiken. Je valt af en je botten worden duidelijk zichtbaar. Ook krijg je ingevallen wangen en ogen. Je huid wordt dunner en droger, je haar verliest zijn glans en je hebt het altijd koud. Een ander symptoom is dat er sneller botbreuken ontstaan door osteoporose, botontkalking. Uiteindelijk worden ook de andere weefsels aangetast, zoals je spieren en organen. Bij langdurig, ernstig ondergewicht kun je zelfs overlijden.  

Tips om aan te komen

Wil je op een gezonde manier wat kilootjes aankomen , dan moet je ervoor zorgen dat je meer calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt. Dit betekent uiteraard niet dat je lui op de bank moet gaan zitten Netflixen met een paar zakken chips, want ook dan blijf je ondervoed! Je krijgt dan wel een overschot aan calorieën binnen, maar houdt een tekort aan essentiële voedingsstoffen. Bovendien is het zo dat voldoende beweging de eetlust bevordert en de spieren sterker maakt. 

Zorg dus dat je een calorierijk, gevarieerd eetpatroon ontwikkelt met goede, voedzame ingrediënten: 

  • Neem regelmatig een gezond tussendoortje en zorg dat je altijd iets bij je hebt om te eten. 
  • Maak je maaltijden niet te zwaar. Vet is gezond, maar remt de eetlust. 
  • Zorg voor voldoende koolhydraten en eiwitten.
  • Een half uur voor de maaltijd een kopje bouillon of tomatensap: dit stimuleert je eetlust.
  • Drink voldoende en neem in plaats van een glas water ook eens een voedzame smoothie
  • Eet en kauw rustig en zorg voor voldoende rust en ontspanning.

Behandeling en hulp

Nu hebben we het puur over je eetgewoonten gehad. Natuurlijk is het ook erg belangrijk om de onderliggende oorzaak aan te pakken. Heb jij een eetstoornis of onderliggende ziekte, dan kom je er niet met alleen een ander eetpatroon. Het is dan ook van groot belang om contact op te nemen met je huisarts, zodat je kunt worden doorverwezen naar een specialist. Op die manier kun je de onderliggende oorzaak aanpakken en je daarvoor laten behandelen. 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties