logo
FOODSPIRATION

Water, het goedkoopste medicijn

071113111116BlogHanneke2image.jpg

Weet je wat de allerbelangrijkste voedingsstof is die ons lichaam nodig heeft? Water! Vraag jezelf daarom eens af: hoeveel water drink je? En heb je weleens dorst? Check eens hoeveel water je drinkt op een dag. Eigenlijk heeft ons lichaam twee liter vocht nodig om optimaal te kunnen functioneren. Haal jij dat? Ons lichaam bestaat uit biljarden cellen, die allemaal met elkaar verbonden zijn door vocht. Ons lichaam bestaat dan ook ongeveer ook voor 70% uit water. Heel belangrijk dus om dat vochtgehalte op peil te houden!

 

Heel veel mensen lijden tegenwoordig aan een ernstig vochttekort. Vele soorten dranken bevatten water: koffie, thee en zelfs een biertje, maar daar zit het misverstand 'm juist. Deze drankjes onttrekken meer vocht uit het lichaam dan dat ze toevoegen. De gedachte dat thee, koffie, alcohol en frisdranken een vervanging zouden zijn voor water is een grote fout! Je raakt op deze manier juist weer vocht kwijt. Door te ademen verlies je daarnaast 0,5 liter vocht per dag, maar ook via de huid (transpireren) 0,5 liter en de overige 1,5 liter plas je uit. Dus snap je ook hoe belangrijk het is om dit weer aan te vullen. Als je te weinig water drinkt kun je last krijgen van de volgende symptomen: 

– droge lippen, huid of ogen 

– vermoeidheid

– hoofdpijn

– darmklachten (obstipatie)

– spierkrampen?

 

Herken je hier iets in? Dan zou ik als ik jou was eens bij gaan houden hoeveel water jij ongeveer drinkt per dag. Water is in sommige gevallen het goedkoopste medicijn!

 

Spoorelementen in water

Ons water uit de kraan is in Nederland van een hoge kwaliteit, zeker vergeleken met vele andere landen. Veel mensen denken dan dat het goed gezuiverd is, waardoor er zo min mogelijk in zit. Maar wist je dat water ook spoorelementen bevatten die je lichaam nodig heeft, en die juist wél in water moeten zitten? Voorbeelden hiervan zijn magnesium en calcium. Het magnesiumgehalte van kraanwater is 9 mg per liter en calcium zit op 44 mg per liter. Dat is vergelijkbaar met bronwater van het merk Bar le Duc, dat 3.4 mg magnesium bevat en 47 mg calcium per liter. Als we nog meer soorten bronwater gaan vergelijken: Evian water zit op 23 mg magnesium per liter, and the winner is San Pellegrino met 55,9 mg magnesium per liter. Je ziet dus dat er veel verschil in voedingsstoffen zitten in verschillende soorten water.

 

Drink groene thee

 

Hoe drink je water?

Ik adviseer je bij water uit de kraan een filterkan te gebruiken, bijvoorbeeld van het merk Brita. Met wat citroen of limoensap kun je het water wat lekkerder maken, maar zeker ook een nuttige extra toevoeging geven. Het schijnt dat je nagels en je haar hierdoor sneller gaan groeien. Om wat mineralen toe te voegen kun je bijvoorbeeld een snufje Keltisch zout of rosé Hymalayazout toevoegen, dat laatste kan ook helpen om vermoeidheid te voorkomen. Door een theelepel appelciderazijn in je glas water te doen en het te drinken voor ontbijt of lunch, zul je waarschijnlijk de rest van de dag minder trek hebben. Drink water met azijn overigens wel door een rietje om het glazuur op je gebit te beschermen. 

      

Wanneer drinken?

Het beste drink je direct bij het opstaan twee glazen water, met eventueel toevoeging van citroen, zout of (biologische) appelciderazijn. Wacht ongeveer 30 minuten en eet dan je ontbijt. Vooral veel water drinken in de ochtend is belangrijk, want ’s nachts heb je veel vocht verloren. Zo kan je energiek de dag starten. Drink ook weer 30 minuten voor je lunch twee glazen water. Na 16:00 uur bouw je het af. Als je thee drinkt, probeer dan na 16:00 uur geen zwarte thee of kleur- en geurstof bevattende thee met smaakjes te drinken. Verwen je lichaam liever met een mooie kruidenthee. Groene thee bevat veel anti-oxidanten die o.a. helpen hart- en vaatziekten te voorkomen, en witte thee bevat veel werkende stoffen als vitamine C en catechinen die de kans op o.a. beroertes en diabetes verkleint! Wat wil je nog meer? Als tip kan ik jullie het mooie boek ‘Water het goedkoopste medicijn’ van dr. Batmanghelidj aanbevelen.

 

In sommige gevallen geldt simpelweg: je bent niet ziek, je hebt dorst. Succes ermee! 

Ik hoop dat ik jullie iets meer geleerd heb over water.

 

Hanneke Tienstra, voedings- en gewichtsconsulente.

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties