logo
FITSPIRATION

Wei vs caseïne: welk eiwit past beter bij jou?

eiwit poeder foodness

Als (fanatiek) sporter, vegetariër of gezondheidsfreak heb je vast wel eens van proteïne gehoord. Door proteïne poeder toe te voegen aan je maaltijden of shakes herstel je sneller na het sporten én wordt de spieropbouw bevorderd. Als je eiwit poeder wilt gaan gebruiken, heb je de keuze uit wei-eiwit en caseïne-eiwit. Ben je benieuwd welk eiwit het beste bij jou past? In dit blog leggen we uit wat de verschillen zijn en wanneer je het beste voor whey of voor caseïne kunt kiezen.

Wat zijn eiwitten?

Allereerst, wat zijn eiwitten eigenlijk? Eiwitten (ook wel proteïne genoemd) zijn bouw- en voedingsstoffen voor je lichaam. Eiwitten helpen bij het herstel en de opbouw van de spieren en zorgen er voor dat cellen vernieuwd worden. Je haalt eiwitten uit verschillende producten zoals melk, vlees, eieren, vis, brood, granen en noten. Als je een gevarieerd voedingspatroon hebt, zul je in principe voldoende eiwitten binnen krijgen. Voor sommige mensen – zoals mensen die fanatiek sporten en vegetariërs – kan het echter verstandig zijn om proteïne shakes te gebruiken. Zo zal je lichaam optimaal herstellen na het sporten en blijft het spierweefsel in stand (bron: Voedingscentrum).

Bekijk ook: Eiwitrijke vegetarische pompoencurry met linzen

eiwitpoeder

Wat is het verschil tussen wei-eiwit en caseïne-eiwit?

Qua eiwitten onderscheiden we plantaardige eiwitten (zoals noten) en dierlijke eiwitten (zoals vlees). Uit melk kan men wei-eiwit en caseïne-eiwit filteren en drogen. Dit eiwit is van zeer hoge kwaliteit en hierdoor erg geschikt als voedingssupplement. Het verschil tussen wei-eiwit en caseïne-eiwit zit hem in de manier waarop het eiwit wordt verkregen én de manier waarop je lichaam reageert op het eiwit. Zo staan wei-eiwitten bekend als “snelle eiwitten”. Je lichaam doet er ongeveer 40 minuten over om dit eiwit op te nemen. Caseïne is juist een “langzaam eiwit”. Zo heeft je lichaam 6 tot 8 uur nodig om het eiwit te verwerken. Een ander verschil tussen de twee eiwitten is de prijs. Zo is caseïne duurder.

Wanneer gebruik je de eiwitten?

Doordat whey snel wordt opgenomen door je lichaam, is dit eiwit ideaal om te gebruiken voor het sporten. De opname van caseïne duurt een stuk langer. Je neemt dit eiwit daarom bij voorkeur ’s avonds voor het slapen gaan. Op deze manier vul je je voorraad aan terwijl je slaapt. Je hoeft overdag geen eiwitshake meer te drinken. Dit is praktisch als je ’s ochtends weinig tijd hebt. Het moment waarop je de eiwitten gebruikt is het grootste verschil tussen wei en caseïne. Het is bovendien een goede reden om voor een bepaald eiwit te kiezen. Zo vinden sommige mensen het wellicht niet fijn of niet praktisch om vlak voor het sporten een shake te drinken. 

eiwit poeder foodness

Wat zijn de voordelen van wei en caseïne?

Het grootste voordeel van whey is dat het snel verteerd wordt en handig is om te drinken voor, tijdens of na een training of wedstrijd. Wei lost zich goed op en is hierdoor ideaal om te mixen met andere ingredienten. Caseïne wordt een stuk minder snel verteerd en drink je daarom bij voorkeur een uurtje voordat je gaat slapen. Caseïne lost zich goed op, maar is qua textuur iets romiger. Welk eiwitpoeder jij het beste kunt kiezen is afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur. Daarnaast is het handig om rekening te houden met het verschil in textuur en prijs. Onze tip? Probeer beide opties een tijdje uit en ontdek welk eiwit het beste bij jou past.

Tip: als je gaat vasten is caseïne een zeer interessante optie. Zo voorkom je eiwitafbraak.

Voor wie is het raadzaam om eiwitten te gebruiken?

Het is raadzaam om eiwitshakes te drinken als je veel sport, vegetariër bent of een aandoening of ziekte hebt waardoor je extra eiwitten nodig hebt. Houd er daarnaast rekening mee dat het altijd belangrijk is om een gezond en gevarieerd voedingspatroon te hanteren. Vraag advies aan een professional voordat je begint met voedingssupplementen en onthoud dat wei en caseïne geen vervangers zijn van plantaardige en dierlijke eiwitten. Deze zul je dus – ook als je vegetariër bent – dus moeten blijven eten voor een optimaal resultaat!

 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties