logo
FOODSPIRATION

Welke soorten groente en fruit moeten in de koelkast, welke niet?

Fruits and vegetables at a farmer's market

Jaarlijks verspillen Nederlanders 2,5 miljoen euro aan voedsel. Omdat ze te grote porties inkopen, teveel koken, of omdat we producten laten liggen tot ze niet goed meer zijn. Zonde! Dit kunnen we oplossen door een paar simpele aanpassingen door te voeren: een lijstje te maken bij het boodschappen doen, met porties leren koken (en bewaren!) en misschien wel het allerbelangrijkst: leren waar we onze groente en fruit moeten bewaren om bederving tegen te gaan. Want wees eerlijk: weet jij waar je alle verschillende soorten groente en fruit het beste kunt bewaren – in de koelkast, of juist niet? Sommige fruit en groentesoorten rijpen te snel en moeten in de koelkast om verdere rijping (en dus uiteindelijk bederf) tegen te gaan, andere soorten smaken het lekkerst als ze buiten de koelkast bewaard worden. Wanneer je je groente en fruit op de juiste plaats bewaart is de kans niet alleen groter dan je uiteindelijk minder hoeft weg te gooien; ook zullen je groente en fruit lekkerder smaken, omdat ze wél goed rijp en niet té rijp zijn. Daarom leg ik jullie stap voor stap uit waar de meeste  groente en fruitsoorten moet bewaren.

Farmers' food market stall with variety of organic vegetable.

Gekoeld op zijn best

  • bladgroente (spinazie, andijvie)
  • wortels
  • bloemkool
  • broccoli
  • asperges
  • sla (krop en gesneden)
  • paddenstoelen
  • sperziebonen
  • lente-ui
  • bieten
  • spruitjes
  • courgette
  • prei
  •  aardbeien
  •  frambozen
  •  druiven
  •  kersen
  • bosvruchten

Wat is nou het beste om in de koelkast te bewaren? Frambozen, bladgroente, wortels, bloemkool, broccoli, bosvruchten, aardbeien en voorgesneden groente en fruit kunnen ongewassen in de koelkast bewaard worden. Deze groente en fruit soorten rijpen anders te snel waardoor ze sneller bederven. Ze veranderen niet van smaak door het gekoeld te bewaren. Als je hele kroppen sla in de koelkast wilt bewaren kan je ze het beste eerst wassen en met wat keukenpapier in een zak in de koelkast doen. Dit kun je ook met verse kruiden doen. Asperges kun je op dezelfde manier bewaren of in een bakje leggen met wat water om de topjes vochtig te houden. Ondanks dat je ze in de koelkast bewaart blijven deze groente- en fruitsoorten niet al te lang goed. Eet ze daarom binnen een week!

Fruits and vegetables at a farmer's market

Rijper en lekkerder buiten de koelkast

  • tomaten
  • (zoete) aardappelen
  • pompoenen
  • knollen (koolrabi, knolselderij)
  • aubergines
  • komkommer
  • paprika’s
  • uien
  • gember
  • knoflook
  • citrusvruchten
  • bananen
  • granaatappel
  • papaya
  • mango

Niet iedereen weet dit, maar tomaten kun je eigenlijk beter buiten de koelkast bewaren. Tomaten veranderen namelijk snel van smaak en textuur in de koelkast. De koelte zorgt ervoor dat de aroma’s van de tomaat verwijnen en stopt het rijpingsproces – de tomaat wordt dus letterlijk vlakker van smaak wanneer je hem in de koelkast bewaart. Knollen kun je het beste naast aardappelen, zoete aardappelen, pompoenen en uien op een koele en droge plek bewaren. De voorraadkast bijvoorbeeld. Bananen mogen de koelkast niet in en moeten op kamertemperatuur blijven. Deze tropische vruchten bevriezen in de koelkast en zijn dan eigenlijk niet meer eetbaar. Citroenen en limoenen kunnen het beste rijp worden buiten de koelkast en horen zeker niet in de koelkast. Citrusvruchten absorberen namelijk geurtjes van de koelkast –  niet zo lekker als je er ook blauwe kaas in bewaart. Verder moeten komkommers, aubergines en paprika’s ook buiten de koelkast bewaard worden, anders verandert de smaak en krijg je eenzelfde ‘vries’-effect als bij bananen.

Fruits in grocery store

Zowel binnen als buiten de koelkast lekker

  • meloenen
  • appels

Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen: groente- en fruitsoorten die van begin tot eind binnen én buiten de koelkast bewaard kunnen worden. Een voorbeeld hiervan zijn meloenen. Die kun je buiten de koelkast bewaren om ze sneller te laten rijpen waardoor je ze eerder kunt eten. Eet je ze niet meteen op, dan is het beter om ze in de koelkast te bewaren en het rijpingsproces te vertragen. Zo kun je ook appels in de koelkast én erbuiten bewaren. Hierbij moet je wel uitkijken dat je appels niet naast andere verse groente of fruit plaatst. Appels scheiden namelijk net als bananen en passievruchten het stofje etheen uit wanneer ze rijpen, en dit stofje versnelt het rijpingsproces. Zo kunnen andere verse groente en fruit (die er gezellig tegenaan liggen in de fruitmand) sneller bederven. Omgekeerd is dus een handig trucje om bananen, appels of passievrucht te leggen naast fruit dat nog niet rijp genoeg is.

Avocados choosing

Eerst niet, dan wél in koelkast

  • avocado’s
  • perziken
  • nectarine’s
  • kiwi’s

Tot slot zijn er ook groente en fruitsoorten die eerst buiten de koelkast moeten blijven om te rijpen, en die vervolgens de koelkast in moeten om de houdbaarheid de verlengen. Dit doe je met avocado’s, nectarines, perziken en kiwi’s. Ze zijn meestal nog niet rijp genoeg als je ze aanschaft, dus je moet ze eerst buiten de koekast bewaren om rijp te worden. Eenmaal rijp bewaar je ze in de koelkast, zodat ze niet óverrijp worden.

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties