logo
FOODSPIRATION

Wil drinkt… Citron pressé (+ recept voor deze verfrissende limonade)

060715233846limoimage.jpg

Kamperen in Frankrijk

Het is tijdens mijn allereerste vakantie in Frankrijk, ergens eind jaren zeventig. Ik kampeer samen met een vriendin en naast ons staat een nog kleiner tentje dan dat van ons. Buurman blijkt een Nederlander te zijn, journalist, man van de wereld, minstens zes jaar ouder dan wij en dus zeer volwassen. En daarmee volledig onbereikbaar voor ons, schoolmeisjes die het atheneum nog moeten afmaken. 

 

Uitgeperste citroen

Als we op een terrasje wat drinken blijkt hij schuin achter ons te zitten. En ik hoor hem geroutineerd en in rap Frans bestellen: ‘’Un citron presse s’il vous plait’’. Als de bestelling arriveert kijk ik slinks achterom naar wat er voor hem is neergezet. Een groot glas met een laagje vers citroensap, een karaf water en een schaaltje met suiker. Zelf ben ik dan nog van de cola en de sinas en ik kan me niet indenken dat zo’n uitgeperste citroen lekker is. 

 

zomer, limonade, wil, foodness, vegetarisch, citroen, citron presse

 

Niet lekker

De volgende dag neem ik de proef op de som en bestel het ook. Het wordt een klap in mijn gezicht. Zelfs met vier grote scheppen suiker wil het maar niet lekker worden en in de rest van de vakantie schakel ik weer terug naar de sinas en cola. In de jaren daarna krijg ik genoeg van zoete limonades en stap langzaam maar zeker over op mineraalwater. Als ik vervolgens meer ga sporten en in de zomer vaak met een onlesbare dorst thuis kom, herinner ik me de citron pressé weer. Ik probeer het nog eens en begin met veel water en weinig citroen. Langzaam maar zeker went de zure smaak en het blijkt het een echte dorstlesser te zijn. 

 

Alle varianten

Inmiddels is het vele jaren verder en maak ik de citron pressé vooral als het hoogzomer en heel warm is, en de dorst groot. De suiker heb ik inmiddels vervangen door Rivella en als ik er echt een feestje van wil maken dan voeg ik er nog een flinke scheut rum en wat stukjes kleingesneden fruit aan toe. Dan kan de dag (of nacht) helemaal niet meer stuk.

 

Ingrediënten 

 

Voor 1 liter:

 

– sap van 2 limoenen of citroenen

– halve liter (mineraal)water

– halve liter Rivella

 

Pers de citroenen of limoenen uit. Schenk het sap in een kan en voeg het water en de Rivella toe. Even roeren en eventueel wat ijsblokjes toevoegen. Vind je het nog te zuur dan kun je er een scheutje diksap aan toe voegen. 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties