logo
FOODSPIRATION

Wil eet… tropische vruchten (+ recept voor kokos-limoenballetjes!)

chontadurro

Vegetariër Wil heeft de hele wereld over gereisd en eet alles wat los en vast zit – als het maar vegetarisch is. Op Foodness.nl vertelt ze over haar avonturen. Deze maand neemt ze ons mee naar Colombia.

Stage

Als ik in de jaren tachtig stage loop in het oerwoud van Colombia, krijg ik daar te maken met de meest bijzondere groenten- en fruitsoorten. Het oerwoud is warm en de luchtvochtigheid is er bijna het hoogste van de wereld. Daardoor groeien er gewassen die elders niet of nauwelijks voorkomen en omdat vervoer in het dichte oerwoud een probleem is, worden ze alleen in dat gebied gegeten.  Behoorlijk uniek dus.

Zapote

Vreemde vruchten

Ik leer er de borojó kennen, een vrucht die er uit ziet als een zwarte, rottende peer en ook zo ruikt. Maar in de blender verandert hij in een heerlijk friszuur sapje dat een uitstekende dorstlesser is. En de chontadurro: een kleine vrucht met diep oranje vruchtvlees, die nog het meest lijkt op de zoete aardappel die wij kennen. En die volgens kenners niet alleen rijk is aan koolhydraten maar ook aan eiwitten; een uitkomst voor een arm gebied als dit. Of de zapote: een vrucht met stugge schil en donkergeel, intens vruchtvlees, dat als enige nadeel heeft dat het een boel draadjes achterlaat tussen je tanden.

chontadurro

Kokos

Nou ja, tussen al die exoten steken de verse kokosnoten maar heel gewoontjes af. Wie dorst heeft zorgt ervoor dat er een kokosnoot uit een boom wordt geplukt en het kapje er met een kapmes wordt afgehakt. Daarna drink je dan het sap uit de kokosnoot en lepel je het zachte, verse kokosnootvlees uit de schil. Ook kun je er de kokosnoot kopen zoals wij die kennen en veel Colombiaanse vrouwen maken koekjes of toetjes van geraspte kokos.

Krak

Als ik vlak voor kerst met collega’s in één van de dorpen ben krijg ik zo’n koekje aangeboden: net uit de oven, vers en heerlijk geurend. Ik neem er een, zet mijn tanden er in en… krak. En nee, dat is niet het verse koekje dat afbreekt, maar mijn voortand. Als ik een dag later met lelijk gapend gat terug ben in de provinciehoofdstad ga ik snel naar de enige tandarts die er is. De goede man wil net met vakantie gaan. Maar als ik het gapende gat laat zien en er bij vertel dat mijn vriend morgen overkomt uit Nederland, zie ik hem denken: arme jongen, maakt een lange reis en dan zo’n ontoonbare vriendin. Om een lang verhaal kort te maken: ik vier kerst met vriend én een gerepareerde voortand.

Wil eet... kokos (+ recept voor kokos-limoenballetjes!)

Kokosballetjes

Terug in Nederland blijf ik kokos lekker vinden, maar vanwege de herinnering aan die krakende tand kom ik niet verder dan kokosmelk of kokosroom in warme gerechten.  Totdat ik op Foodness.nl het recept vind van limoenballetjes met kokos: zacht, zoet en heerlijk van smaak. Daar zul je geen tand op breken.  

Klik hier voor het recept!

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties