Er was eens een zaadje…
Voeg een beetje water toe en het zaadje groeit in één tot twee weken uit tot een plantje. Een mini formaat wel te verstaan, want het is niet meer dan een slap stengeltje. Ik vind het best interessant om te zien dat het zaadje alleen wat water nodig heeft om te ontkiemen; alle voedingsstoffen om te ontkiemen zitten in het zaadje. En zodra het ontkiemd is, heb je kiemgroente die barst van voedingsstoffen, vaak zelfs meer dan de volwassen plant. Met bijvoorbeeld een paar broccolikiemen krijg je meer voedingsstoffen binnen dan wanneer je een hele stronk broccoli zou opeten, makkelijk toch?!
In mijn studententijd was ik al fan van tuinkers; elke maaltijd garneerde ik er mee. Het stond standaard op mijn boodschappenlijstje. Tegenwoordig ben ik vooral fan van de kiemen van de broccoli, omdat die het meest gezond zijn. (Psst: Claartje schreef al eerder over broccoli als superfood. Lees haar blog hier!) De kiemen van broccoli zijn erg makkelijk zelf te kweken. Op internet zijn allerlei kiemschaaltjes te koop, maar deze methode werkt net zo makkelijk, en waarschijnlijk heb je alles al in huis! De zaden heb ik via internet bij De Peuleschil gekocht.
Hoe kweek je broccolikiemen?
Stap 1: Ik gebruik een weckpot, maar je kunt ook een lege jampot of een groot theeglas gebruiken. Verder heb ik een versleten klamboe gebruikt als gaas. Een stukje tule voldoet ook prima. Doe 2 eetlepels zaden in de pot en span het gaas met een elastiekje om de rand. Giet water door het gaas, en spoel voorzichtig het zaad (giet het water langzaam weg om te voorkomen dat je de zaadjes ook weggooit). Je laat het gaas gedurende het hele kiemproces gewoon over de pot zitten; ook tijdens het spoelen. Doe opnieuw water bij het zaad en laat het één nacht weken (ontkiemen).
Stap 2: Giet de volgende dag het water af. De zaden hebben zich nu volgezogen met water. Zet de pot schuin ondersteboven in een kom, zodat het overtollige water uit de pot kan lopen en er voldoende zuurstof bij de zaden kan komen. Geef het een half zonnig plaatsje. Spoel de zaden twee tot drie keer per dag. Afhankelijk van het soort zaad duurt het 4 tot 8 dagen voordat een echt kiemplantje zichtbaar is.
Stap 3: Wanneer de kiemen zo’n 2 tot 4 cm lang zijn, dan kun je ze eten. Doe ze in je favoriete smoothie of strooi ze over je salade. De kiemgroenten kun je een week in de koelkast bewaren.
Wat maakt broccolikiemen gezond?
Broccolikiemen van twee tot drie dagen oud (of eigenlijk jong) bevatten de grootste hoeveelheid sulforafaanglucosinolaten (SGS). Dit zijn zogenoemde indirecte antioxidanten; ze zetten beschermingsmechanismen binnenin de cel in werking. Dit in tegenstelling tot directe antioxidanten zoals vitamine C en E, die vrije radicalen direct neutraliseren. Het voordeel van deze indirecte antioxidanten is dat ze een langdurig effect hebben; zelfs als de broccolikiemen je lichaam al verlaten hebben, blijft het verdedigingsmechanisme actief. Het kankerbeschermende effect van de kiemen staat de laatste jaren enorm in de belangstelling. Wetenschappers proberen SGS te isoleren, wellicht om het uiteindelijk als medicatie in te zetten, maar dat is tot nu toe nog niet gelukt. Gewoon zelf kweken dus, en heerlijk genieten van deze super gezonde kiemgroenten!
Benieuwd naar andere kiemengroenten? Ik ben nu volop aan het experimenten met het kweken van andere zaden die ik bij De Peuleschil heb gekocht. Binnenkort zal ik met jullie mijn bevindingen delen, en uiteraard ook een paar heerlijke recepten met deze kiemgroenten!
Bronnen:
REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN
Volg me ook op Instagram!
Daar deel ik nog veel meer recepten, foodie tips, nieuwe hotspots & gekkigheid uit mijn dagelijkse leven. Zie ik je daar?
x Claartje
Eet jij ook de bruine zaadjes die tussen de kiemen zitten?
Soms! Hoezo? 🙂