logo
FOODSPIRATION

Zijn koolhydraten ongezond? Wat betekent koolhydraatarm?

270514181214koolhydrimage.jpg

Zijn koolhydraten ongezond? Nee. Punt. Je zou niet kunnen leven zonder koolhydraten, en ze zitten bijna overal in, van fruit tot noten tot boterhammen. Wel is het zo dat koolhydraten voor je lichaam simpelweg suikers zijn, en suikers veroorzaken een piek in je bloedsuikerspiegel. Die pieken zorgen dat er veel insuline vrijkomt en dat je suikers gaat opslaan als glycogeen in de lever, of als vet. Suikerpieken kun je dus beter voorkomen. Dat betekent overigens niet dat je maar beter geen brood kunt eten, pasta altijd moet laten staan en heel hard moet wegrennen als er ergens gluten in zitten. Koolhydraten kun je mínderen, maar je hoeft ze niet te míjden. Wel is het altijd verstandig om een 'langzame' variant koolhydraten te eten, die onder andere in ongeraffineerde producten zit.

 

Wat is een koolhydraat eigenlijk precies?
Een koolhydraat bestaat uit een lange keten die door enzymen en andere verteringsmechanismen wordt opgeknipt in kleinere moleculen: suiker (glucose). Hoe langer de keten van het koolhydraat, hoe langer je lichaam erover doet om die op te knippen in suikers. Dat verschil tussen lange en korte koolhydraatketens wordt vaak aangeduid als ‘langzame’ en ‘snelle’ koolhydraten.

 

– Snelle koolhydraten

Deze jongens hebben scheikundig gezien een korte structuur of keten, en zitten onder andere in fruit, geraffineerde suiker, melk, geraffineerde graanproducten en bijvoorbeeld witte pasta.

 

– Langzame koolhydraten

Beter! Deze bestaan uit verschillende soorten suikers die in een keten aan elkaar zitten. Ook bevatten ze naast suikers vaak mineralen, vezels en vitamen. Voordat deze koolhydraten zijn opgeknipt tot glucose verstrijkt er meer tijd, waardoor de bloedsuikerspiegel niet zo snel stijgt.

 

koolhydraten, brood, ongeraffineerd, volkoren

 

Onthoud dat snelle koolhydraten snel door je lichaam worden afgebroken, wat betekent dat je ook snel weer trek hebt in meer. Ja, dat geldt dus ook voor fruit, zeker voor geconcentreerde vormen als gedroogd fruit of compote. Wanneer je fruit eet kun je de impact op je bloedsuikerspiegel wel ‘dempen’ door er eiwitten bij te eten, zoals kwark, noten, vlees of gevogelte. Zo kun je bijvoorbeeld ‘s ochtends bij het ontbijt eerst een paar eieren eten voor je aan je schaaltje met fruit begint, of een paar noten of dot pindakaas bij je appel te eten. Een aanvulling hierop uit het boek De Suikerdetox:

 

Als je meer dan drie uur niets hebt gegeten en je begint met fruit, dan is je systeem niet in staat om het fruit af te breken en het goede ervan – de anti-oxidanten, vezels, vitamine C en meer – te benutten. Nee, in plaats daarvan reageert het lichaam gulzig op de suiker. Omdat fruit geen eiwit bevat dat de absorptie zou kunnen vertragen, komt de suiker razendsnel in je bloed terecht.

 

Conclusie? Combineer snelle koolhydraten, zoals fruit, dus het liefst met eiwitten (kwark, noten) zodat de bloedsuikerpiek 'gedempt' wordt!

 

Voorkom geraffineerde producten

Ik had het al even over geraffineerde producten, die vooral snelle koolhydraten bevatten. Raffineren is een proces waarbij voedingsmiddelen ontdaan worden van hun voedingsstoffen en vezels, om ze langer houdbaar en makkelijker te verwerken te maken. Voor de voedingsindustrie is dat voordelig, maar voor ons als consument is het niet ideaal. Raffineren gebeurt zowel met graanproducten (van volkoren meel naar bloem) als met suikerproducten (van vrucht naar siroop). Probeer als je kunt kiezen voor zoveel mogelijk ongeraffineerde producten te gaan, dan zorg je ervoor dat de koolhydraten langzamer afgebroken worden in je lichaam én pak je veel meer gezonde dingen uit het product mee, zoals vezels en vitaminen.

 

– Lees ook Claartje's blog Koolhydraten vs. vetten: wat is 'slecht' en wat niet? –

 

Koolhydraatarme recepten op Foodness

Met koolhydraatarm op Foodness bedoelen we dat die recepten complexe koolhydraten bevatten, die voor je lichaam lastiger op te knippen zijn in korte suikermoleculen. Producten die complexe koolhydraten bevatten zijn onder andere:

– peulvruchten

– zoete aardappels

– volle granen, zoals in volkorenbrood, havermout, boekweit en zilvervliesrijst

– pseudogranen zoals quinoa

 

Zij veroorzaken geen zogeheten suikerpiek. Alle recepten op Foodness die koolhydraatarm zijn zie je hier in een overzicht!

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord