logo
FITSPIRATION

Zwanger: 5x Wat ik graag van tevoren had geweten | Eerste trimester

Zwanger: eerste trimester

Natuurlijk, vanaf het moment dat je een positieve zwangerschapstest in je handen houdt ben je dolblij. Zenuwachtig misschien. Nieuwsgierig naar wat de toekomst gaat brengen. Toch had ik een aantal zaken graag van tevoren willen weten. Met name over het eerste trimester.

Hoeveel zwangere vriendinnen ik ook van dichtbij heb meegemaakt; als je zelf nog niet zwanger bent geweest kun je je toch niet echt een voorstelling maken van wat zij doormaken. Daarom zet ik een paar persoonlijke, eerlijke (en wellicht handige) bevindingen over het eerste trimester voor je op een rij. 

1. Je. Bent. Zo. Moe.

Weet je wat het is met dat eerste trimester? De meeste mensen delen hun zwangerschap pas met je als het eerste trimester (dus de eerste 3 maanden) al voorbij is. Terwijl die eerste periode voor veel zwangeren het meest pittig is, krijg je daar vaak maar weinig van mee als omstander. 

Zelf was ik vooral extreem moe. Mijn energiepeil zat op ongeveer 40% van wat het normaal is. Wanneer ik ‘s ochtends werk op kantoor was ik al voor een groot deel door mijn dagelijkse energie heen en vluchtte ik naar huis voor een middagdutje van een uur. Nog twee uurtjes werken vanaf de bank, een rondje wandelen misschien, maar daarna was het echt op en kon ik niks meer.

Dat is niet erg, maar het vergt wel wat flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Wat je normaal deed op een dag, dat kun je niet meer. Hoe eerder je je daarbij neerlegt, hoe beter het gaat. Dat is tenminste mijn ervaring. Hoe beter je luistert naar je lichaam, hoe beter je kunt inschatten wanneer je over een grens heen gaat. 

En ja, soms ligt die grens al op 2u werken, gevolgd door 30 min reizen met de trein en 1 uurtje wandelen – I learned that the hard way. Maar hé, je lichaam is een mensje aan het bouwen. Niet gek toch, dat dat energie kost?

Moe

2. Het voelt als een kater

Je bent moe, misselijk en hebt geen zin in eten. Precies, eigenlijk voel je je precies zoals na een nacht doorhalen. Voor mij lijkt het eerste trimester op een fikse kater van drie maanden. Natuurlijk, de misselijkheid komt als je mazzel hebt vooral in vlagen, zodat je tussen die vlagen door nog wat kunt eten en drinken. Overigens hoeft het geen intense en alles overheersende misselijkheid te zijn; ik voelde me meestal een beetje wagenziek. Niet Zum Kotsen, maar gewoon net een tikje weeïg en zwabberig.

Het enige dat bij mij helpt zodra ik me wagenziek voel: een droge cracker, en afwachten. In mijn hele leven heb ik nog nooit zoveel droge crackers gegeten als in de afgelopen weken. En ik heb ze nog nooit zo lekker gevonden. Die ga ik onthouden voor mijn volgende échte kater (ergens over ruim 6 maanden).

3. Je hebt echt extra vitamines nodig

Hoewel ik normaliter nog geen kamerplant in leven houd (lang leve droogbloemen) en rustig benzine in de dieselauto van mijn vriend gooi (oeps), is het nu tijd om iets verantwoordelijker te gaan leven. Oftewel: vitaminesupplementen slikken. Wie dacht dat je alles altijd uit je voeding kan halen heeft het mis: voor zwangeren wordt altijd aangeraden om in ieder geval foliumzuur als supplement bij te slikken. 

Ik besloot het makkelijk en idiot-proof te maken voor mezelf (had ik al gezegd dat ik wel eens dieselauto’s tank met benzine?) en een supplementen abonnement af te sluiten bij Atida Pure. Hiervoor vul je online een korte vragenlijst in over o.a. je levensstijl, voorkeuren, etc. Je krijgt dan een advies over supplementen die passen bij jouw specifieke situatie en persoonlijke voorkeuren. Ze zitten per dag verzameld in een zakje, zodat je ook met je ogen dicht elke dag de juiste supplementen slikt.

Voor mij (en de meeste zwangeren, zou ik zeggen) is het verstandig om de volgende vitamines te slikken:

  • Zwangerschapssupplement met in ieder geval foliumzuur, dat helpt om een open ruggetje bij je baby te voorkomen.
  • Omdat je immuunsysteem minder sterk is tijdens een zwangerschap is het ook prettig als er zink, ijzer, vitamine C (ook goed voor huid, haar en nagels!) en vitamine D in je supplement zitten.
  • Omega 3 is verstandig. Zeker wanneer je niet houdt van vette vis, of het niet binnen kunt houden, is het slim om deze vetten bij te slikken. Je hebt ze o.a. nodig voor de ontwikkeling van de hersenen van je mini. Niet onbelangrijk! Ook als je niet zwanger bent zijn omega 3 vetten (o.a. EPA en DHA) goed voor je hersenen (zoals geheugen en concentratievermogen) en hart.

Atida Pure vitamine abonnement

Handig, makkelijk, op jouw persoonlijke behoeften en wensen afgesteld. Gemaakt met natuurlijke ingrediënten (dus zonder onnodige kunstmatige toevoegingen) en elke maand precies per dag afgemeten. Wil je dat ook? Met kortingscode FOODNESS kun je het Atida Pure vitamine abonnement nu proberen met maar liefst 50% procent korting op je eerst bestelling! Het abonnement kun je – wel zo netjes – op elk moment weer pauzeren, wijzigen of stoppen. Ik ben al zo druk met andere dingen (zoals dutjes doen) dat dit abonnement voor mij echt een uitkomst is.

Atida Pure abonnement

4. Eerder vertellen is oké

Juist omdat die eerste drie maanden best pittig kunnen zijn, is het fijn als je directe omgeving een beetje rekening met je kan houden. Ik vond de ongeschreven regel dat je een zwangerschap pas na 3 maanden openbaar maakt, maar stom. Mijn goede vriendinnen, sportmaatjes, directe familie; ik merkte dat ik het prettig vond om mijn nieuwe avontuur al vanaf het begin met ze te delen. 

Natuurlijk, er is in dat eerste trimester nog een grotere kans dat er iets misgaat. Maar wil je dan dat niemand daar iets vanaf weet? Of wil je dat je inner circle je ook in dat verdriet kan steunen? Voor mij gold dat laatste. 

Bovendien werd het ‘zwanger zijn’ voor mij echter, door het te vertellen aan anderen. Het is zo’n eerste periode zo abstract, zo onwerkelijk, dat het heel leuk kan zijn om er met andere mensen over te praten. Dan gaat het toch iets meer leven, dan wordt het reëeler. Daarnaast is het ook fijn om gewoon aan te kunnen geven dat je te moe en misselijk bent om te kunnen terrassen/bootcampen/koffie daten.

je blijft maar plassen

5. Je blijft maar plassen

De allergrootste tip die ik kan geven: zorg dat er een (goed) toilet is in de nabijheid van je slaapkamer, kantoorplek, favoriete terras, sportschool, etc. Je gaat er váák gebruik van maken. Om het uur, als je lijkt op mij.

‘s Nachts valt het geloof ik nog mee in het eerste trimester: ik hoef er vaak alleen rond 5u ‘s ochtends uit (en met ‘ik hoef’ bedoel ik eigenlijk IK MOET, want het is allesbehalve optioneel volgens mijn lichaam). Dat schijnt vooral aan einde van de rit nog erger te worden, aangezien er dan een watermeloen groeit op de plek van je organen, blaas en darmen.

Nog een lekker detail: ik plas tegenwoordig in een plastic opvangkan. In de urine van een zwangere vrouw zit namelijk het zwangerschapshormoon HCG, dat na verwerking door farmaceutische bedrijven gebruikt kan worden voor vruchtbaarheidsbehandelingen. Als zwangere vrouw kun je zo andere vrouwen helpen om zwanger te worden. Mooi, toch?

Ik verzamel mijn urine dus in speciale flessen van Moeders voor Moeders, die wekelijks worden opgehaald in een soort melkkratje. Kleine moeite!

 

Ben ik nog iets vergeten? Vul het artikel vooral aan in de comments hieronder. Ik ben benieuwd naar jullie reacties!

vitamine abonnement

– Dit is een gesponsord artikel, gemaakt in samenwerking met Atida Pure –

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties