Glutenvrij
Mensen kunnen verschillende redenen hebben om geen gluten te eten: glutenintolerantie, en het modeverschijnsel ‘ik-eet-geen-gluten’. Er zijn mensen van wie het darmslijmvlies heel heftig reageert op gluten, omdat het immuunsysteem het aminozuur gliadine aanvalt. Dat aminozuur zit in gluten. In dat geval heb je coeliakie, oftewel glutenintolerantie. Voor mensen met coeliakie is zelfs het kleinste kruimeltje gluten verkeerd; daarvan krijgen ze al last van hun darmen. Vaak duurt het even voor je erachter komt dat je coeliakie hebt, en is de darmwand tegen die tijd zo geïrriteerd dat een groot deel van het darmslijmvlies dat voedingsstoffen op moet nemen (de uitstulpingen die darmvlokken heten) verdwenen. Omdat je darmen niet genoeg voedingsstoffen kunnen opnemen krijg je een tekort aan voedingsstoffen, waaronder vitaminen en mineralen. Het niet-eten van gluten is tegenwoordig ook een soort modeverschijnsel. Voor glutenvrij-light groep is het geen noodzaak om glutenvrij te eten, maar een keuze. Begrijp me niet verkeerd: daar is absoluut niets mis mee. Sterker nog: het zorgt juist dat er meer glutenvrije producten verkrijgbaar zijn, en dat is positief voor mensen met coeliakie! Het belangrijke verschil met coeliakie is alleen dat dat laatste echt een medische aandoening is, waarvoor mensen hun leven lang een strikt dieet moeten volgen. Het verschil tussen de coeliakie-patiënten en de mode-‘ik-eet-geen-gluten’-volgers zit hem dus in het verschil tussen ‘moeten’ en ‘willen’. Een belangrijk verschil!