logo
FOODSPIRATION

Eten is het nieuwe diëten – restaurant Herengracht

160114165711imageeten.jpg

Een van de leukste aspecten van werkzaam zijn voor een food website is dat je wordt uitgenodigd door restaurants. Bijvoorbeeld door restaurant Herengracht, naar aanleiding van hun speciale menu's in januari. Vooral de titel van hun initatief is leuk: Eten is het nieuwe diëten. Het idee is dat het menu in januari wordt bedacht door een aantal bekende voedingsdeskundigen, zoals Kris Verburgh (schrijver van De Voedselzandloper) en Carola van Bemmelen (schrijfster van 100% suikervrij in 30 dagen).

 

Deze week bedacht Jobien Groen (van het boek Lekker lokaal) het menu, in samenspraak met de chefs van het restaurant. Jobien zocht voor haar kookboek uit welke producenten er in Amsterdam en omgeving zitten, ging bij hen langs en maakte recepten met hun producten. Gezond, eerlijk en vooral heel erg lekker! Voor een drie-gangen-menu betaal je €29,50 en krijg je als eerste een tarte tatin van prei en skeapsrond. De laatste is een schapenkaas van het biologische bedrijf Dikhoeve, dat net iets ten noorden van Amsterdam ligt. De zoutige kaas vormt een prima tegenwicht voor de ietwat zoete prei, en de knapperige bladerdeegbodem maakt het af.

 

Restaurant Herengracht, eten is het nieuwe diëten

 

Voorafgaand aan het voorgerecht wordt door de vriendelijke ober een aperitief geserveerd dat bestaat uit prosecco en Guldenwater. De likeur is een klassieker die al eeuwen bestaat en van oorsprong in Amsterdam gestookt wordt. Extra leuk zijn de gouden vlokjes die erin dwarrelen – chic!

 

 

Restaurant Herengracht, eten is het nieuwe diëten

 

Gang numero twee bestaat uit gebakken schelvis, die vergezeld wordt door gnocchi van aardpeer, munt en walnoot. Aardpeer is een zoete knol die ook wel topinamboer wordt genoemd. De smaak heeft ook een notig tintje, dat in de gnocchi mooi wordt versterkt door de walnoot. Het recept voor de gnocchi staat in het kookboek Lekker lokaal van Jobien Groen. Gelukkig maar, want dit ga ik thuis ook uitproberen! 

 

 

Restaurant Herengracht, eten is het nieuwe diëten

 

 

Het dessert is een clafoutis van appel met rozemarijn, met ijs van tijm. Misschien een onverwachte combi, ijs van tijm, maar het is verdraaid lekker. Mocht je nog steeds denken dat gezond en lokaal eten staat voor smakeloos of saai? Think again! Restaurant Herengracht bewijst dat eten veel en véél leuker is dan diëten.  

 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties