logo
FOODSPIRATION

Wat is zure en/of alkalische voeding? + win: 5x De Alkalinekuur! [AFGELOPEN]

110814160519boekimage.jpg

Naast eten als een holbewoner (het paleodieet), ongekookt eten (raw food) en het te pas en te onpas gebruikte ‘clean eating’ is er een nieuw dieet opgedoken waar steeds meer mensen nieuwsgierig naar zijn: alkalisch eten volgens De Alkalinekuur, ook wel basisch eten genoemd. Eigenlijk is deze eetwijze helemaal niet nieuw, want de theorie die eraan ten grondslag ligt werd al meer dan 100 jaar geleden bedacht door de Oostenrijkse dokter Franz Mayr. Het idee is dat een aantal eenvoudige leefregels je welzijn (dus zowel fysiek als mentaal) bevorderen. Je spijsverteringssysteem komt er namelijk door tot rust, waardoor je lichaam terugkeert naar zijn natuurlijke gezonde staat – meneer Mayr gaat er namelijk vanuit dat veel mensen niet in die natuurlijke gezonde staat verkeren. Overigens noemde dokter Mayr zijn kuur zelf geen dieet (mooi, want wij zijn hier bij Foodness allergisch voor diëten!) maar een voedingsfilosofie die erom draait dat je je slechte gewoonten inruilt voor goede. Daar kan niemand op tegen zijn, toch?

 

De Alkalinekuur, win, actie

 

Zuur lichaam

Wat is het idee? In je lichaam is een bepaalde verhouding tussen zuur en base. Base is het tegenovergestelde van zuur, en je meet het op een schaal van 1 tot 14, die je uitdrukt in pH-waardes. Daarbij is een pH-waarde van 1 heel erg zuur, en een pH-waarde van 14 heel erg basisch/alkalisch. Het midden (dus pH-waarde 7) is neutraal. De manier waarop je je eten verteert bepaalt grotendeels wat de pH-waarde van je lichaam is, wat o.a. te meten is in je bloed, speeksel en urine. Veel mensen zijn ‘te zuur’ en hebben een zuuroverschot (acidose), wat schadelijk is en o.a. adverkalking, spijsverteringsproblemen en andere lichamelijke kwalen tot gevolg heeft.

 

Door meer basisch/alkalisch te gaan eten kun je je lichaam weer in balans brengen waardoor volgens de aanhangers eigenlijk alles beter wordt. Een lijst met de voordelen (hou je vast): het verouderingsproces wordt vertraagd (dus huid, haar en nagels worden mooier), je krijgt meer energie, je gaat gewicht verliezen als je te zwaar bent, het vermindert een opgeblazen gevoel en/of verstopping, verbetert je stemming en vermindert stressgevoelens, beschermt tegen allergieën, versterkt de botten en verhoogt de vruchtbaarheid.

 

Basevormende voedingsmiddelen zijn:

– groenten: o.a. broccoli, kool, spinazie, boerenkool, sla, bieten

– vuchten: o.a. banaan, watermeloen, mango

– koudgeperste oliën: o.a. lijnzaadolie, pompoenpitolie, olijfolie

– granen: amarant, quinoa, rogge, boekweit

– kruiden: basilicum, rijm, rozemarijn

– noten: amandelen

 

Zuurvormende voedingsmiddelen zijn:

– dierlijke eiwitten

– alcohol

– cafeïne

– suiker

– plantaardige eiwitten, zoals bonen (dit zijn de zwakste zuren, dus het minst schadelijk)

 

Schrik niet, je hoeft niet alleen maar basisch te eten om de pH-waarde van je lichaam te verbeteren. De ideale base-zuurverhouding voor voeding is 2:1, wat betekent dat je bord 2 delen basische producten bevat en een 1 deel zure producten. In het boek De Alkalinekuur staan een heleboel recepten die een perfecte verhouding bevatten, zodat je heel makkelijk kunt beginnen. Deze recepten maken deel uit van een kuur van twee weken, waarbij elke dag helemaal is uitgewerkt tot de tussendoortjes aan toe. Ook zitten er strips bij het boek waarmee je zelf kunt meten wat de zuurgraad is van jouw lichaam en hoe die vooruit gaat tijdens je kuur.

 

De Alkalinekuur, zuur, basisch, win, actie

 

Oordeel

Net zoals alle theorieën over de voeding heeft de leer van Mayr interessante onderdelen die je net een stukje gezonder en fitter kunnen maken. Op Foodness.nl geloven we niet in één waarheid, maar wel in het uitproberen en overnemen van gewoontes die bij jou passen, zodat je zelf jouw eigen gezonde dagelijkse rituelen bepaalt. Daar kan het lezen van De Alkalinekuur zeker bij helpen.

 

Met sommige dingen in het boek ben ik het roerend eens. Een tweetal punten die ik hier graag wil uitlichten:

 

-> Stop met het tellen van calorieën. Calorieën hebben een functie en in een goed getraind lichaam worden ze wel verbrand. Ze worden alleen een probleem wanneer we te weinig bewegen en te veel eten. In plaats van calorieën tellen kun je beter tellen hoe vaak je een mondvol eten kauwt.

 

-> De eerste wet van goed eten is de tijd nemen. Het verteren begint in de mond. Het vermalen van voedsel tot kleinere, zachtere deeltjes zorgt dat de maag het beter kan verwerken. Wanneer dat niet gebeurt kun je last krijgen van een opgeblazen gevoel en winderigheid. Goed kauwen – vijftig keer per hap – stilt je honger beter, zorgt dat je minder eet en zorgt dat je kunt genieten van de smaken, texturen en kleuren van het eten op je bord.

 

Halleluja!

 

Win: 5x het boek De Alkalinekuur! 

Wil je het boek direct bestellen, dan kan dat hier. Maar je kunt ook meedoen aan onze winactie om kans te maken. Dit moet je doen:

– Like Foodness.nl op Facebook.

– Reageer op dit artikel en laat weten waarom jij dit boek graag zou willen winnen.

– Kopieer je reactie en plak deze in een mail, die je ovv je naam en adres stuurt naar info@foodness.nl.

 

(Heb je geen Facebook? Stuur dan gewoon een mail met je reactie, naam en adres naar info@foodness.nl.)

 

Deze winactie is inmiddels afgelopen. De winnaars hebben bericht ontvangen per mail.

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties