logo
FOODSPIRATION

Vrije uitloop ei, bio of scharrel? Het is eigenlijk een eitje!

291214123840eierenblog.jpg

De afgelopen tijd hebben we gemerkt dat er veel onduidelijkheid is over welke eieren nou het 'beste' zijn. Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen: om de hoeveelheid calorieën, eiwitten, koolhydraten en vet hoef je het niet te doen, die zijn over het algemeen hetzelfde voor de verschillende typen eieren. Maar wil je graag wat meer rekening houden met het dierenwelzijn, dan is het zeker de moeite waard om even verder te lezen.

 

Het belangrijkste waar je bij het kopen van eieren op kunt letten is de code op het ei. Deze bestaat uit 1 cijfer – 2 letters – 7 cijfers. Het eerste cijfer staat voor de manier waarop de kip heeft geleefd. De 2 letters staan voor de herkomst van het ei. Als je in Nederland eieren koopt zijn deze letters meestal NL, omdat deze eieren bijna altijd uit ons eigen landje komen. De laatste cijfercombinatie is een code geeft de locatie waar het ei is gelegd aan. Elke kippenboerderij heeft een eigen unieke code. De eerste vijf cijfers van deze code staan voor het legbedrijf en de laatste twee geven aan in welke schuur de kippen die het eieren legde zich bevonden. Wil je weten waar jouw eieren vandaan komen? Vul dan de printcode die op je ei staat hier in.

 

 

Dit is de állermakkelijkste manier om een ei te splitsen.

 

Ok, nu even terug naar het eerste letter. Dat is voor velen van jullie misschien wel het meest van belang. Dit cijfer staat dus voor de kwaliteit van leven van de legkippen. De cijfers lopen van nul tot (helaas) drie. We nemen stuk per stuk de cijfers door.

 

Begincijfer 0 = biologisch ei

Dit zijn eigenlijk de diervriendelijkste eieren die in de supermarkt te krijgen zijn. De kippen worden volgens de regels van biologische landbouw gehouden. Dat betekent dat ze genoeg ruimte krijgen, minstens acht uur per dag naar buiten mogen en de kippen biologisch voer te eten krijgen. Ook hebben de hennen recht op een ononderbroken nachtrust van minimaal acht uur. Er mogen in een stal maximaal zes kippen per m² geplaatst worden en buiten moeten ze minimaal vier m² uitloop hebben. Verder moet er per acht leghennen een legnest zijn en mogen de snavels niet gekapt of geslepen worden.

 

Begincijfer 1 = vrije-uitloopei

Ook vrije-uitloopeieren zijn nog steeds een diervriendelijkere keuze. De kippen krijgen, net als de biologische leghennen, ook de mogelijkheid om buiten te scharrelen en zien dus genoeg daglicht. Binnen zitten echter negen kippen op een m² – net zoveel als bij scharreleieren (zie hieronder). Buiten is de bewegingsruimte gelijk aan die van de biologische leghennen. Verder krijgen ze “gewoon” plantaardig voer.

 

 

Heb je een aantal verse eieren in huis? Maak dan een keer zelf mayonaise. Check of je eieren vers zijn door ze in een glas met water te laten zakken. Blijven ze dwars op de bodem liggen? Dan zijn ze nog lekker vers. Als je ei blijft drijven, kun je beter een ander pakken.

Begincijfer 2 = scharrelei

Het scharrelei is misschien wel de meest gangbare, maar toch de dieronvriendelijkste optie in de winkel. Door de benaming denken veel mensen onterecht dat deze eieren wel diervriendelijk zijn. Dit misverstand is waarschijnlijk veroorzaakt doordat het legbatterij-ei altijd het 'slechte' ei was. Maar sinds legbatterij-eieren verboden zijn, zijn scharreleieren de minst diervriendelijkste optie. De kippen zitten met z’n allen in een grote stal en er worden negen vogels per m² geplaatst, die verder nooit buiten komen. Ook mag er tot 17 uur worden bijverlicht.

 

Begincijfer 3 = legbatterij-ei

Deze eieren worden ook wel kooi-eieren genoemd. Gelukkig zijn de traditionele legbatterijen sinds 2012 in de Europese Unie verboden. Daarom zul je deze eieren ook niet snel in de supermarkt meer zien. Wel worden er tot 2021 nog legbatterijen met verrijkte kooien gebruikt. De leghennen hadden in de traditionele kooitjes in legbatterijen nauwelijks een halve m² 'bewegingsruimte' per kip ter beschikking – hun hele leven lang. Deze eieren zijn dus erg dieronvriendelijk, maar worden, ondanks het verbod, vanuit het buitenland nog volop geleverd. Ze worden veelal in producten verwerkt. Kijk voortaan dus even op de ingrediëntenlijst van bijvoorbeeld koekjes en pasta wat voor soort ei er vermeld staat.

 

Hopelijk hebben we weer wat verwarring de wereld uitgeholpen!

 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord