logo
FOODSPIRATION

Boerenkool = superfood

020114155926boerenkoolimage.jpg

Nee hoor, boerenkool is echt niet alleen maar lekker in een stamppot. Je kunt het ook heel goed verwerken in een salade of in de blender door een smoothie! Boerenkool hoort thuis op de Foodness-lijst met ‘alternatieve superfoods’ – hier lees je meer over het wat & waarom van deze lijst. De producten die we tot alternatieve superfoods bombarderen komen van dichterbij huis, zijn goedkoper en doorgaans gewoon bij de supermarkt te kopen. Tegelijkertijd bevatten ze vaak minstens evenveel nuttige voedingsstoffen als de bekende superfoods. Want ‘super’ is vaak dichterbij huis dan je denkt! Vandaag trapt af met boerenkool en daarna volgen onder meer amandelen, knoflook, asperges en avocado. 

 

Smoothie met boerenkool

 

Wat zit er in boerenkool?

Vitamine K, vitamine A en vitamine C, vitamine B11, B6, B3 en B2, vitamine E. Die vitamines zitten er ook in aardige hoeveelheden in: 250 gram boerenkool bevat 180% van de vitamine C die je dagelijks nodig hebt! Qua mineralen staat boerenkool ook zijn mannetje: van mangaan en koper tot calcium. Maar ook kalium, ijzer, magnesium, fosfor zitten erin. 

Naast vitamines en mineralen zitten er ook glucosinolaten in boerenkool, evenals veel anti-oxidanten.

 

 

Wat is er goed aan boerenkool?

– De anti-oxidanten die we hierboven noemden zijn onder andere carotenoïden en flavonoïden, die je lichaamscellen beschermen tegen vrije radicalen die schade kunnen veroorzaken aan het DNA in de cellen.

– Vitamine K (waarvan 250 gram boerenkool maar liefst 1300% van de ADH bevat – en nee, dat is geen typefout) helpt tegen ontstekingen in het lichaam. Alle vitamines in boerenkool samen zijn onder meer goed voor je botten, tanden, weerstand en immuunsysteem.

– Een spoorelementen als ijzer in boerenkool is goed voor het aanmaken van hemoglobine in je bloed, maar is ook goed voor je lever.

– De glycemische index (1 is het laagst, 100 is het hoogst) van boerenkool is bovendien 22-35, wat betekent dat het relatief langzaam afgebroken wordt en je bloedsuikerspiegel niet omhoog schiet.

 

Geïnspireerd geraakt? Maak dan snel deze salade met boerenkool, pompoen en granaatappelpitten

Zelf zijn we ook onder de indruk van de power van dit groene blaadje, dus morgen gaat Claartje een smoothie met boerenkool, kakifruit en tarwegraspoeder maken. Volg FoodnessNL op Instagram om het resultaat te zien! Maak je zelf ook een gerecht met het alternatieve superfood boerenkool, plaats dan een foto op Facebook of Instagram en tag @FoodnessNL dan in de foto of omschrijving. Wie weet zie je je recept terug op de website! 

 

 

Heb je nog aanvullende informatie over boerenkool en wat daar allemaal voor goede dingen inzitten? Reageer hieronder of mail naar claartje@foodness.nl

 

Bronnen:

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/

http://www.ahealthylife.nl/

http://www.fitvoorbeginners.nl/

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties