logo
FOODSPIRATION

Wow, dit gebeurt er als een gezin drie weken lang 100% organic voedsel eet

190515162522organicimage.jpg

Hoewel foodies heilig overtuigd zijn van het feit dat biologische voeding beter is voor de wereld en voor je eigen gezondheid, wordt dat zelden door wetenschappelijk onderzoek gestaafd. Meer voedingsstoffen in biologische groenten? Nee hoor. Ben je minder vaak ziek als je bij de biowinkel boodschappen doet? Er is geen onderzoek dat aantoont dat echt door die bioproducten komt, en niet toevallig door iets anders – zoals een algemene interesse in voeding en gezond leven, wat natuurlijk niet redelijk te verwachten is van mensen die hun boodschappen doen bij een biowinkel. 

 

biologisch, organic, pannenkoek, banaan, ei, foodness, gezin, kids, onderzoek

 

Maak deze banaan-ei pannenkoekjes met biologische ingrediënten voor een 100% organic ontbijt

 

 

Goed, wat was je punt?

Oh ja, er is nu dus nieuws. Een Zweedse supermarkt (Coop) zette een doorsnee gezin op een volledig organic dieet, gedurende drie weken. Vervolgens testten ze na drie weken wat het gehalte aan pesticiden, oftewel bestrijdingsmiddelen, in hun bloed was. Het gezin, dat normaliter weinig tot geen biologische producten eet, liet aan het begin hun bloed meten op het gehalte aan pesticiden, en deed dat nogmaals na drie weken volledig biologisch eten. De eerste meting gaf aan dat er 8 van de 12 pesticiden waarop de onderzoekers focusten in hun bloed aanwezig waren. 

 

En na 3 weken biologisch eten?

Je raadt het waarschijnlijk al: vrijwel alle pesticiden waren toen verdwenen uit het bloed van de gezinsleden. Onderstaande grafiek geeft het nog duidelijker weer. Zoals je ziet is o.a. het gehalte van de volgende vier chemische verbindingen gemeten:

 

– Chlormequat-chloride
(soort zout dat o.a. gebruikt wordt om de stengels van tarwe, rogge, spelt en haver stevig te houden)

 

– Mepiquat
(ook een chloride die helpt om buitensporige groei van gewassen in te perken)

 

– 3-PBA, aka 3-phenoxybenzioc acid
(insecticide die giftig is voor veel dieren (en mensen)) 

 

– TCP, oftewel 1,2,3-Trichloropropane
(chemische stof die gebruikt wordt als verfoplosser, maar ook vaak voorkomt in pesticiden)

 

organic, bio, biologisch, wetenschap, pesticiden, onderzoek, foodness

 

Natuurlijk is het nog maar de vraag hoe schadelijk die pesticiden precies zijn, want er bestaan allerlei wetten die ervoor zorgen dat het gehalte aan pesticiden nooit te hoog mag worden in verband met de volksgezondheid. Maar toch; als ik zou mogen kiezen zou ik liever bloedwaarden willen waarin amper tot geen pesticiden gemeten kunnen worden.
 

En jij?

 

 

Noot: De termen biologisch (Nederlands) en organic (Engels) zijn ongeveer gelijk qua betekenis, daarom gebruik ik ze in dit artikel door elkaar. Zowel bij biologische als bij organic productie wordt er rekening gehouden met dierenwelzijn en het milieu, en de regelgeving is een stuk strenger – bijvoorbeeld op het gebied van pesticiden. Overigens is organisch nooit een goede Nederlandse vertaling van het woord organic, dus vergis je daar alsjeblieft niet in! Wanneer iets organisch is betekent dat dat het is voortgekomen uit iets levends – maar dat betekent natuurlijk niet dat het biologisch is. Dan zouden namelijk alle mensen in principe biologisch zijn, omdat ze geboren zijn uit een ander mens – hoeveel McDonald's hamburgers ze ook eten. Zo is een appel altijd organisch, maar lang niet altijd organic. Snap je het nog?

 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties