logo
FOODSPIRATION

Hoe maak ik een goede kaasplank? Kaas voor beginners

kaas eten plankje

Nederland staat in de top 5 van de grootste kaasproducenten in de wereld. We maken jaarlijks meer dan 650 miljoen kilo kaas! Niet voor niets noemen we onszelf kaaskoppen – ik ben er zelf ook eentje. Een trotse! Wanneer ik een eetdate heb met een bepaalde groep vriendinnen staat er eigenlijk iedere keer een kaasplank op het menu, en zetten we er voor de vorm nog iets van een salade naast. Maar stiekem eten we allemaal vooral kaas. Mocht je geen idee hebben wat voor kazen je op zo’n plank moet leggen, of graag wat tips willen voor de ultieme kaasplank? Lees vooral verder!

kaasplank eten

#1 Kaasplank & kaasmesjes

Een kaasplank komt van origine uit Frankrijk. De Fransen eten dit voornamelijk als dessert, of vlak voor het (zoete) dessert. Ook als je zelf een etentje geeft is het een aangename manier om je gasten ergens aan te laten knabbelen terwijl je zelf als gastvrouw of gastheer het dessert klaarmaakt. Ook grappig: elk kaasje heeft zijn eigen soulmate wat kaasmesjes betreft. Doordat de kazen verschillen in structuur kan er nog wat kaas blijven plakken aan de mesjes. Zorg er daarom voor dat elke kaas zijn eigen mesje heeft. Vaak kun je dit soort mesjes per set kopen – bijvoorbeeld van Boska. Dan zitten er meestal vier verschillende messen in: voor vier verschillende soorten kaas. Welke? Kijk mee op onderstaande afbeelding, met de klok mee vanaf linksboven:

– het mesje met de gaten in het lemmet is geschikt voor halfzachte kazen zoals Port Salut

– voor harde kazen zoals Parmezaanse kaas gebruik je het mes met de bolle buik en een punt

– het smeermesje met zijn bolle buikje en zonder punt is geschikt voor zachte (room)kazen

– het scherpste mesje gebruik je om middelharde kazen te snijden, bijvoorbeeld in blokjes

Nog een belangrijke tip: zorg dat de kazen op kamertemperatuur geserveerd worden, dan komt de smaak van de kaas beter tot zijn recht.

kaasplankjes mesjes

#2 Hollandse, Franse of Zwitserse kaasplank

Om een lekkere combinatie te maken van kazen kun je ervoor kiezen om je plank een Franse, Zwitserse of Hollandse tint te geven. Er zijn natuurlijk veel meer landen waar je je plank op kunt baseren, maar voor de beginner is dit een goed uitgangspunt. Bovendien zijn deze kazen over het algemeen goed te krijgen in Nederland. Onthoud dat je ongeveer 100-125 gram kaas per persoon moet serveren.

Oer-Hollandse kaasplank: pittige oude kaas, een kruidenkaas en een jong belegen kaas. Eventueel voeg je een blauwe kaas toe.

Franse kaasplank: romige brie, een Chaumes en een Roquefort.

Zwitserse kaasplank: Gruyere, Emmentaler en Appenzeller.

Dit zijn natuurlijk voorbeelden van kaascombinaties, maar je moet vooral lekker zelf combineren en je plank decoreren. Want jij gaat het uiteindelijk opeten.

dadels kaas walnoten

#3 Niet alleen maar kaas

Hoewel kaas errug lekker is wordt het toch een beetje saai als de plank alleen maar uit kaasjes bestaat. Decoreer de plank met gedroogd fruit (vijgen, dadels), stukjes vers fruit zoals druiven, aardbeien, en natuurlijk stukken rustiek brood, crackers en een arrangement van noten. Uiteindelijk kan je ervoor kiezen om er ook wat jam, chutney, honing of stroop bij te serveren. Maak het zo gek als je wilt!

brood kaas chutney

#4 Wijn erbij

Serveer naast de kazen, fruit en brood ook de juiste wijn bij de kaasplank. Hoe zachter en romiger de kaas, hoe frisser en fruitiger de wijn moet zijn. Denk aan een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc. Een makkelijke vuistregel: hoe pittiger de kaas, hoe donkerder de wijn. Bij blauwe kaas of harde schapenkazen zoals pecorino (pittig!) serveer je bijvoorbeeld een Merlot, een Pinot Noir of – ook heel lekker! – een glaasje port.

kaas eten plankje

Wees creatief en smullen maar!

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties