logo
FOODSPIRATION

4 Feiten en fabels over superfoods

191213162113blogimage.jpg

Denk je dat je ontzettend gezond bezig bent met je chiazaadjes en je gojibessen, krijg je weer te horen dat die exotische producten eigenlijk niet zo veel beter zijn dan reeds bekende producten maar alleen veel duurder. Ik wilde er het fijne van weten en dook in de wondere wereld der superfoods om vier feiten en fabels op een rijtje te kunnen zetten. 

 

1. Superfood is een beschermde term

Niet waar. Sorry dat ik je uit je droom moet helpen, maar de zogenoemde ‘superfoods’ zijn geen wonderproducten. Superfood is in feite niets anders dan een marketingterm. Er is geen enkele wetenschapper die bepaalde voedingsproducten superfoods noemt. Het is een oncontroleerbare term die iedere slimme marketeer op zijn product kan plakken, net zoals lege termen als ‘huisgemaakt’ en ‘authentiek’. Wel zijn er veel mensen die het met elkaar eens dat er bepaalde producten zijn die qua voedingswaarde en nutriënten boven andere producten uitspringen. 

 

 

2. Superfoods zijn gezonder dan andere etenswaren

Niet per se waar. Over het algemeen is te zeggen dat producten die in de categorie superfoods vallen extra veel voedingsstoffen bevatten, zoals vitamines, mineralen, goede vetten, essentiële aminozuren en anti-oxidanten. Daarbij bevatten superfoods weinig verzadigde vetten. Volgens de Britse National Health Service is het overigens niet mogelijk om voedingsstoffen afzonderlijk te testen op hun bijdrage aan je gezondheid, maar is wel te stellen dat superfoods erg gezond zijn als je ze eet in combinatie met een gezond dieet. 

Superfoods zijn dus zonder meer gezond. De vraag is of ze ook gezónder zijn dan voedingsmiddelen die geen superfoods heten. Als je een gojibes met een hamburger vergelijkt zijn de bessen natuurlijk gezonder, maar dat is appels met peren vergelijken. Als je superfoods vergelijkt met andere gezonde producten zoals groenten, noten en zaden is het verschil minimaal. Het ene product is niet bijzonder veel gezonder dan het andere, het belangrijkste is dat je ze vaak afwisselt zodat je van allerlei verschillende producten de voedingsstoffen binnenkrijgt. Eigenlijk zou je heel veel producten (vooral groenten, noten en zaden) superfoods kunnen noemen.

 

Goji bessen

 

3. Moet ik nu wel of geen superfoods eten?

De voedingsmiddelen die tot superfoods gerekend worden bevatten allemaal voedingsstoffen die goed voor je zijn. Dus ja, het is goed om superfoods te eten. Alleen geldt dat je van bijna alle goede vitaminen en mineralen een voorraadje aanlegt, waardoor het niet per se zin heeft om elke dag chiazaden en gojibessen te eten. Als je de zogenaamde superfoods afwisselt met andere gezonde producten (groenten, bessen, noten, zaden) hoef je minder dure geïmporteerde producten te kopen en kun je net zo gezond – of misschien wel gezonder – leven en eten. Variatie is de key!

 

 

4. Er is een bepaalde, vaste lijst met superfoods

Een beetje waar. Omdat mensen elkaar vaak napraten, is er een bepaalde lijst met superfoods ontstaan met voedingsproducten die elk bijzondere eigenschappen bevatten. Een van de belangrijkste aanjagers van deze lijst (en überhaupt van de term superfoods) is de voedingsexpert David Wolfe, auteur van een vuistdikke bijbel over superfoods met de verrassende titel Superfoods. Zijn definitie van een superfood is dat het product levend en onbewerkt moet zijn en tien of meer unieke eigenschappen bezit. Een superfood is zowel voeding als medicijn. Ook zijn er volgens Wolfe bepaalde superkruiden, die versterkende en adaptogene eigenschappen bezitten en je lichaam ‘in balans’ brengen.

 

De bekendste producten uit de lijst Superfoods van David Wolfe:

1. Gojibessen
Deze bessen bevatten 18 verschillende aminozuren, sporen van 21 verschillende mineralen, ijzer en vitamine B & E. Ze worden al eeuwen in traditionele Chinese geneeswijzen gebruikt.
 

2. Cacao of rauwe chocolade
Bevat onder andere anti-oxidanten, magnesium, ijzer en chroom. Volgens David Wolfe verbetert het ook je bloedsomloop en verlengt het je leven.

3. Maca(wortel)
Zou je energie level en libido moeten verhogen. Het bevat 20 aminozuren en vier keer zoveel vezels als een gewone aardappel.

4. Bijenproducten, zoals bijenpollen en honing
Bijenpollen zijn in feite het stuifmeel van een bloem, dat door bijen vermengd wordt met nectar en enzymes. Het stuifmeel zou je energielevel verhogen, helpen bij astma of obstipatie en je weerstand verbeteren. 

Spirulina

 

5. Spirulina
Een goede bron van eiwitten (65% van deze micro-alg bestaat uit proteïnen), die helpt bij de opbouw van botten en spieren maar ook goed is voor de lever. Bevat veel essentiële aminozuren, mineralen, sporenelementen en enzymen.

 

6. Blauwgroene AFA-superalgen
Deze micro-alg leeft in tegenstelling tot spirulina in zoet water en bevat meer chlorofyl, essentiële vetzuren vitamine C. AFA-algen zitten vol aminozuren, vitaminen en anti-oxidanten en zijn bovendien goed voor de spijsvertering en de versterking van ons immuunsysteem.

 

7. Oceaanplankton
Plankton ligt aan de basis van de voedselketen en geeft energie, ontgift en verbetert het geheugen. Zelfs slaap en seks zouden er beter door worden. Oceaanplankton is verkrijgbaar in poedervorm en bevat chlorofyl en andere oxidanten, essentiële omega-3 vetzuren, spoorelementen, vitaminen en mineralen.

 

8. Aloë vera 
Van de aloë vera plant kun je gelei uit het hart van de bladeren halen, die niet alleen veel in huidproducten wordt gebruikt, maar die ook eetbaar is.  Deze aloë vera-gelei bevat vitamine A, C en E, vezels, aminozuren, mineralen en polysachariden. Die laatsten zijn goed voor het immuunsysteem en het zenuwstelsel.

 

9. Hennepzaad 
Rijk aan ijzer, aminozuren, vitamine E en gezonde omega 3 vetten. Chiazaad, lijnzaad en sesamzaad bevatten grotendeels dezelfde bestanddelen en hebben ongeveer hetzelfde effect.

 

10. Kokosnoten en kokosproducten
Alle producten die gemaakt zijn van pure kokosnoten (van kokoswater tot kokosolie) verbeteren de spijsvertering en het immuunsysteem. Als je het eet samen met producten vol omega-3 vetzuren, calcium en magnesium zullen die dubbel zo effectief opgenomen worden als wanneer je dezelfde producten los van elkaar eet. Ook versnellen kokosproducten de stofwisseling en verhogen ze de werking van de schildklier.

Ook vaak genoemd als superfoods:

– Acaibessen

– Quinoa (bevat alle negen essentiële aminozuren en veel vezels)

– Tarwegras

– Camubessen. Bevatten het hoogste percentage vitamine C van alle producten ter wereld. Ze moeten je bloed zuiveren, verbeteren je weerstand, geven je energie en helpen tegen depressieve gevoelens.

 

Conclusie
Je hoeft niet per se superfoods te eten om gezond te eten. Wel kunnen superfoods een op zich al gezonde voedingsstijl aanvullen. Het belangrijkste is dat je zorgt voor afwisseling, zodat je zo veel mogelijk verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt. Hier vind je alle gerechten op Foodness waar superfoods in verwerkt zijn: recepten met superfoods.

 

Bronnen: 

David Wolfe, Superfoods, Succesboeken (2012)

http://www.erasmusjournalisten.nl 

http://superfoodblog.co.uk 

http://plazilla.com

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties