logo
FOODSPIRATION

Bladgroente? Het mag weer: dag nitraat-angst!

131014141715imagenitraat.jpg

Je moeder heeft het je vroeger vast wel eens verteld: “Spinazie niet nog een keer opwarmen hoor!”. Het advies van het Voedingscentrum was sinds 2002 namelijk om maximaal twee keer per week nitraatrijke groente te eten. Spinazie, bietjes en andijvie zijn groentesoorten die veel nitraat bevatten. Nitraat is een ongevaarlijke stof, maar kan in het lichaam omgezet worden in schadelijke nitrosamines. Deze stof is mogelijk kankerverwekkend. Vooral het (vaker) verwarmen van de groente kan de omzetting versnellen. Ook in combinatie met vis zouden er meer nitrosamines ontstaan.

 

Afgelopen week heeft het Voedingscentrum deze adviezen met betrekking op nitraatrijke groente ingetrokken. We mogen weer volop van spinazie genieten. Het Voedingscentrum vindt het stimuleren om meer groente te eten belangrijker dan de nadelen van nitraat. Bovendien is de hoeveelheid nitrosamines die ontstaan te klein voor gezondheidsrisico’s. Er zijn twee adviezen met betrekking tot nitraat die nog wel gelden, namelijk:

 

– Gebruik geen water uit privébronnen voor flesvoeding. In grondwater komt namelijk ook nitraat voor.
– Wees terughoudend met nitraatrijke sportsupplementen, zoals bietensap(concentraat). Dit is een voorzorgsmaatregel, omdat de effecten hiervan op langere termijn onduidelijk zijn.

 

Onderstaande groene risotto mogen we dus weer met een gerust hart eten!

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties